Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αύξηση των γεννήσεων το 2023

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αύξηση 12% των γεννήσεων καταγράφεται το 2023 στη Λέσβο σε σχέση με το 2022, εξέλιξη ελπιδοφόρα καθώς ο πληθυσμός του νησιού μας γηράσκει και έχουμε μείωση των κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2022 σε σύγκριση με την απογραφή του 2011. Ουσιαστικά το 2023 είχαμε 46 παιδιά περισσότερα σε σχέση με το 2022 και συγκεκριμένα 498 έναντι 452 ένα χρόνο πριν. Για όσους θα σπεύσουν να αποδώσουν την αύξηση των γεννήσεων στο μεταναστευτικό να σημειώσουμε ότι η παρουσία των μεταναστών είναι μόνιμη από το 2016 στη Λέσβο, οπότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν επηρεάζει, αν και το 2023 ήταν μια χρονιά με αυξημένο αριθμό μεταναστών σε σύγκριση με το 2022 στον τόπο μας. 

Παρά το θετικό στοιχείο της αύξησης γεννήσεων το 2023 σε σχέση με το παρελθόν, οι γεννήσεις είναι μειωμένες και γι’ αυτό απαιτούνται μέτρα στήριξης της οικογένειας και ενθάρρυνσης των νέων ζευγαριών να αποκτήσουν παιδιά. Δυστυχώς σήμερα οι συνθήκες της σύγχρονης κοινωνίας μας έχουν οδηγήσει τα περισσότερα ζευγάρια να δημιουργούν οικογένεια, να παντρεύονται και να τεκνοποιούν σε όλο και μεγαλύτερη ηλικία καθώς η εργασιακή ανασφάλεια, τα οικονομικά προβλήματα αλλά και οι κοινωνικές παροχές που χάθηκαν στην δίνη της οικονομικής κρίσης και των μνημονιακών μέτρων έχουν τροφοδοτήσει ένα αρνητικό περιβάλλον. 

Στην υπόλοιπη Ελλάδα ο αριθμός γεννήσεων σημειώνει μεγάλη μείωση κάθε χρόνο και σε συνδυασμό με την αύξηση των θανάτων εντείνεται το δημογραφικό πρόβλημα, για το οποίο βέβαια οι ειδικοί έχουν χτυπήσει καμπανάκι εδώ και αρκετό καιρό. Στη Λέσβο ωστόσο τα μηνύματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά, καθώς πέρα από το γεγονός ότι έχει σημειωθεί αύξηση στον αριθμό των γεννήσεων σε αντίθεση με την υπόλοιπη επικράτεια, επικρατεί η πεποιήθηση ότι και η χρονιά του 2024 θα κλείσει με θετικό πρόσημο. Αυτή η αύξηση που σημειώθηκε το 2023 στις γεννήσεις μπορεί ωστόσο να είναι και ένα τυχαίο γεγονός. Οπότε ο χρόνος θα δείξει. 

Αξίζει βέβαια να δει κανείς και την εξέλιξη που υπάρχει σε βάθος τετραετίας προκειμένου να βγάλει ακόμα πιο ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με την δημογραφική πορεία στο νησί μας. Το 2020 στη Λέσβο σημειώθηκαν 910 γεννήσεις από τις οποίες όμως μόνο οι 390 ήταν από Έλληνες γονείς, ενώ το 2021 σημειώθηκαν 614 γεννήσεις από τις οποίες οι 428 ήταν από Έλληνες γονείς. Αν δει, λοιπόν, κανείς τα στοιχεία εντοπίζει μια αυξητική τάση του αριθμού των γεννήσεων την τελευταία τετραετία και αυτό αποτελεί ένα πολύ ενθαρρυντικό μήνυμα, αν και στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο. 

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολυτέκνων, Μιχάλης Κουφέλος, μίλησε στα Νέα της Λέσβου για την αύξηση που έχει σημειωθεί στον αριθμό των γεννήσεων στη Μυτιλήνη τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε και την ανάγκη που υπάρχει ώστε η Πολιτεία αλλά και η τοπική αυτοδιοίκηση να δείξουν την δέουσα προσοχή στις πολύτεκνες οικογένειες. Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα, όπως τονίζει ο ίδιος, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη στήριξη από την Πολιτεία στις πολύτεκνες οικογένειες και έκανε για ακόμη μια φορά έκκληση προς τον Δήμο και την Περιφέρεια για να βοηθήσουν. 

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Κουφέλος αναφέρει: «Υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό γεννήσεων στο νησί μας και είναι πολύ ευχάριστο αυτό. Ειδικά, παρατηρείται αύξηση στις γεννήσεις σε πολυμελείς οικογένειες. Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει και μια ανάλογη στήριξη από την Πολιτεία. Δυστυχώς οι πολύτεκνοι έχουν εγκαταλειφθεί από την Πολιτεία. Έχει κοπεί η σύνταξη προς την πολύτεκνη μάνα. Άλλαξαν τον νόμο για τη χορήγηση των τροφίμων σε πολύτεκνες οικογένειες. Ο νόμος πλέον προβλέπει ότι όσες οικογένειες έχουν εισόδημα πάνω από 6.000 ευρώ το χρόνο και άνω δεν θα δικαιούνται επίδομα. Οι οικογένειες, που δεν τους πιάνει το όριο, πώς θα συντηρηθούν εφόσον είναι με 5 και 6 παιδιά; Μια οικογένεια στον Πολιχνίτο που έχει 7 παιδιά και ο πατέρας δουλεύει για να συντηρηθούν πώς θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα αν η Πολιτεία δεν δείξει την απαραίτητη στήριξη; Δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια οι Δήμοι δεν μας βοήθησαν πολύ. Από την Περιφέρεια μας είχαν βοηθήσει. Δεν θέλω να κάνω κάποια μομφή σε κανέναν. Εκτιμώ τους ανθρώπους που βρίσκονται στους Δήμους και τους σέβομαι. Αλλά έχουμε στείλει αιτήματα και ακόμα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Από την πλευρά μου όποιος πολύτεκνος έχει ανάγκη κοιτάω να τον βοηθήσω με κάθε τρόπο, όσο μπορώ. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και από αλλού. Ευτυχώς τα Χριστούγεννα και στις γιορτές μας βοήθησαν κάποια σούπερ-μάρκετ εδώ στη Μυτιλήνη. Ζητούμε απεγνωσμένα τη βοήθεια του Δήμου και της Πολιτείας».

spot_img

More articles

spot_img