Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Χαλαρώνει τα μέτρα στα νοσοκομεία το Υπουργείο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Ενώ μπροστά μας έχουμε ολόκληρο χειμώνα για τον κορονοϊό, το Υπουργείο Υγείας χαλαρώνει τα μέτρα πρόληψης στα νοσοκομεία. Όπως ανακοίνωσε χθες το Βοστάνειο και σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, τα περιστατικά ασθενών που θα διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό με ελαφρά συμπτωματολογία δεν θα νοσηλεύονται στην απομόνωση του Λοιμωδών και της Παθολογικής που χρησιμοποιείται γι’ αυτό το σκοπό, αλλά σε κάθε κλινική θα υπάρχει ένας θάλαμος απομόνωσης για τέτοια περιστατικά και θα δίνεται και η δυνατότητα συν-νοσηλείας, δηλαδή στον ίδιο θάλαμο απομόνωσης να νοσηλεύονται και δύο ασθενείς με Covid 19.

Όλα αυτά ενώ την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο Μυτιλήνης δεν υπήρχε ούτε ένας ασθενής με επιπλοκές του κορονοϊού, ενώ μία εβδομάδα αργότερα (χθες Τρίτη) νοσηλεύονταν στο Λοιμωδών 5 περιστατικά με επιπλοκές Covid 19, χωρίς να έχουμε την εικόνα των νοσηλειών στις άλλες κλινικές εφόσον πλέον θα λειτουργούν σε καθεμία από αυτές ειδικοί θάλαμοι για τέτοια περιστατικά.

 

Τα στοιχεία της εβδομάδας

Την ίδια ώρα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έδωσε χθες στην εβδομαδιαία έκθεσή του (10 με 16 Οκτώβριου) την εξέλιξη της διασποράς, όπου ευτυχώς η Λέσβος έστω και οριακά με 400 κρούσματα, που αντιστοιχούν κατά μέσο όρο σε 57 μολύνσεις την ημέρα, καταγράφει μία μείωση της τάξης του 0,74% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μείωση κατά 8,03% έχουμε και στη Λήμνο με 33 κρούσματα, όπως μείωση καταγράφει και η Σάμος σε ποσοστό 6,45% με 145 κρούσματα.

Η μοναδική περιοχή του Βορείου Αιγαίου που καταγράφει μικρή αύξηση των κρουσμάτων είναι η Χίος, η οποία με 174 κρούσματα σημειώνει αύξηση της διασποράς σε ποσοστό 6,1%.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία για τη διασπορά του κορονοϊού στην περιοχή μας είναι αρκετά καλά, αν και σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα που είχαμε μία μείωση της τάξης του 25% σε σχέση με μία εβδομάδα πριν, κατά την τρέχουσα εβδομάδα για την οποία δόθηκε η έκθεση του ΕΟΔΥ χθες, βλέπουμε ότι αυτό περιορίζεται κάτω του 1%, πράγμα που σημαίνει ότι πιθανώς από την ερχόμενη εβδομάδα να δούμε τα κρούσματα να παίρνουν την ανηφόρα και αυτό θα είναι μία φυσιολογική εξέλιξη, καθώς πλέον οδεύουμε για τον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου.

 

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου για τα νέα δεδομένα στη νοσηλεία των ασθενών Covid 19 έχει ως ακολούθως:

«Σύμφωνα με τις νέες επικαιροποιημένες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και αφού ελήφθησαν υπ’ όψιν τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα για την Covid-19, και την ανάγκη για σωστή και ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών που πάσχουν από όλο το φάσμα των λοιπών νοσημάτων, καθίσταται απαραίτητη η προσαρμογή λειτουργίας του Νοσοκομείου στα νέα δεδομένα. 

Στόχος είναι η αναδιάταξη χώρων και ανθρώπινων πόρων για την αρτιότερη εξυπηρέτηση των μη Covid περιστατικών και ταυτόχρονα να διασφαλίζεται η σωστή και ολοκληρωμένη περίθαλψη των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19.

Για την επίτευξη του ως άνω στόχου επέρχονται οι παρακάτω αλλαγές: 

  • Ασθενείς Covid που χρήζουν ειδικής θεραπείας, νοσηλεύονται σε κλινική Covid.
  • Σε περίπτωση που ασθενής είναι μεν θετικός για τον SARS-CoV-2 αλλά δεν έχει κλινικά και εργαστηριακά  ευρήματα συμβατά με νόσο COVID-19 ή έχει αλλά είναι εξαιρετικά ήπια και δεν χρήζει ειδικής θεραπείας,  τότε δεν μεταφέρεται σε Κλινική COVID,  αλλά παραμένει στην Κλινική του (Καρδιολογική, Παθολογική, Ορθοπεδική, Χειρουργική κλπ.).
  • Σε περίπτωση ανίχνευσης περισσοτέρων του ενός κρουσμάτων στην ίδια Κλινική, επιτρέπεται η συν-νοσηλεία τους στον θάλαμο απομόνωσης (cohorting).
  • Οι ασθενείς με ήπια λοίμωξη SARS-CoV-2, που δεν χρήζουν θεραπείας και νοσηλεύονται στον θάλαμο απομόνωσης της κλινικής αλλά είναι υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο COVID-19  μπορεί να τους χορηγηθεί πρώιμη προληπτική θεραπεία εντός του θαλάμου απομόνωσης όπου νοσηλεύονται και χωρίς να μεταφερθούν σε κλινική COVID. 
  • Σε περίπτωση που έχει προγραμματιστεί τακτικό χειρουργείο και ο ασθενής εμφανίσει θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2  χωρίς συμπτώματα ή εργαστηριακά ευρήματα νόσου Covid-19, το χειρουργείο αναπρογραμματίζεται και ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του τηρώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 
  • Τα επείγοντα χειρουργεία σε ασθενείς με θετικό εργαστηριακό έλεγχο για SARS-CoV-2 δεν αναβάλλονται, αλλά διενεργούνται σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του νοσοκομείου.
  • Ασθενείς που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, θα πρέπει να αναφέρουν αν παρουσιάζουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού, ώστε να λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα (παροχή μάσκας, ειδικός χώρος αναμονής-εξέτασης).
  • Εξωτερικοί ασθενείς που δεν χρειάζονται νοσηλεία και δεν δύνανται να λάβουν διά του στόματος αντιϊκή αγωγή, αλλά χρειάζονται πρώιμη (προφυλακτική) θεραπεία με ενδοφλέβια αγωγή,  δύνανται να την λαμβάνουν στο νοσοκομείο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
  • Οι ασθενείς με ήπιες εκδηλώσεις οξείας αναπνευστικής λοίμωξης, παρακαλούνται να παραμένουν σπίτι τους και να επικοινωνούν με τον προσωπικό ιατρό τους, ώστε το Νοσοκομείο να παραμείνει επικεντρωμένο στην αντιμετώπιση των σοβαρών περιστατικών που θα χρήζουν ειδικής εκτίμησης και νοσηλείας».

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img