Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Χάνουμε τουρίστες λόγω έλλειψης προβλήτας!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Δεν μπόρεσε να ρίξει άγκυρα χθες το μεσημέρι λόγω της θαλασσοταραχής, με συνέπεια να αναχωρήσουν για το Κουσάντασι 500 Αμερικανοί τουρίστες
  • «Δεν μπορούμε κάθε φορά που έχουμε προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου να προσευχόμαστε στο Θεό να μην έχει αέρα», δηλώνει ο Ηλ. Πίκουλος

Από μακριά χαιρέτησαν το νησί μας χθες 500 Αμερικανοί επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου “Riviera” που λόγω του δυνατού αέρα δεν μπόρεσαν να πατήσουν στη στεριά. Η άφιξη του πλοίου ήταν προγραμματισμένη για τις 12:30 το μεσημέρι και αφού ο καπετάνιος εξάντλησε κάθε περιθώριο για να ρίξει την άγκυρα ανοιχτά και να αποβιβάσει τους τουρίστες με λάντζες στο λιμάνι, σφύριξε προς αναχώρηση σε άλλο, ασφαλές, λιμάνι, όπως έχει συμβεί κατ’ επανάληψη στο παρελθόν, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες. «Δεν μπορούμε κάθε φορά που έχουμε προσέγγιση κρουαζιερόπλοιου να προσευχόμαστε στο Θεό να μην έχει αέρα. Πρέπει να δημιουργηθεί προβλήτα», δήλωσε για μια ακόμη φορά, φανερά απογοητευμένος, ο τουριστικός πράκτορας, Ηλίας Πίκουλος.

Αυτή ήταν η πρώτη ακύρωση για φέτος, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια έχουμε χάσει μέσα από τα χέρια χιλιάδες τουρίστες που θέλουν να περιηγηθούν στο νησί μας, όμως δεν υπάρχουν οι υποδομές για να δέσει ένα μεγάλο πλοίο. Προερχόμενο από την Κωνσταντινούπολη, το “Riviera” επρόκειτο να παραμείνει στο λιμάνι μέχρι τις 8 το βράδυ και οι τουρίστες είχαν κλείσει εκδρομές στο Καγιάνι και την Αγιάσο. Μάλιστα στην Αγιάσο τους περίμενε η δραστήρια ομάδα του “Visit Agiasos” με κεράσματα και μια πρώτη γνωριμία με την κεραμική τέχνη, που όμως δεν έγινε ποτέ.

Εκτός από το γεγονός ότι οι 489 επιβάτες και τα 752 μέλη του πληρώματος ταλαιπωρήθηκαν για αρκετή ώρα περιμένοντας να βρεθεί λύση για να αποβιβαστούν, κάθε ακύρωση είναι επιζήμια και για το μέλλον, αφού οι εταιρείες, αλλά και οι ίδιοι οι τουρίστες θα προτιμήσουν την επόμενη φορά να εντάξουν στο πρόγραμμά τους έναν ασφαλή προορισμό σε ό,τι αφορά τις υποδομές και όχι κρουαζιέρα στη θαλασσοταραχή με αλλαγή πλεύσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο master plan του υφιστάμενου λιμανιού αναφέρεται πως είναι αναγκαία η κατασκευή εξωτερικής προβλήτας για την προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων της τάξης των 250 – 300 μέτρων μήκος. Το “Riviera” που δεν μπόρεσε να δέσει χθες έχει μήκος 238 μέτρα. Σύμφωνα με την μελέτη, «θα δημιουργηθούν δύο θέσεις παραβολής, μία στο υφιστάμενο κρηπίδωμα του προσήνεμου μόλου και εξωτερικά αυτού μήκους 300 μ. με την αναγκαία ομαλοποίηση του υφιστάμενου μετώπου λιθοδομής – σημερινού κυματοθραύστη – και η δεύτερη, νέα κατασκευή, σε μορφή dolphin και αυτή εξωτερικά του προσήνεμου μόλου και προς δυτικά αυτού, με ικανή απόσταση η μία από την άλλη και με προσανατολισμό ΒΔ. Τα σημεία στα οποία πρέπει να δοθεί προσοχή θεωρούνται: Η εξασφάλιση ικανού εύρους στους προβλήτες και ιδιαίτερα στον πρώτο (300 μ.) με προσανατολισμό Α – Δ προκειμένου να δίδεται η ευχέρεια προσέγγισης των λεωφορείων μέχρι τα σημεία αποεπιβίβασης – μπαρκαρίζα των πλοίων. Θα πρέπει να υπάρχει σαφής και κατάλληλος διαχωρισμός και στα δύο τμήματα του κρηπιδώματος, όπου εσωτερικά του λιμένος θα γίνεται χρήση από επιβατηγά οχηματαγωγά και ένα φορτηγό πλοίο. Αυτό προκειμένου, αφενός να μπορεί να τηρούνται ικανοποιητικά τα μέτρα για το ISPS για τα κρουαζιερόπλοια, που είναι άκρως υποχρεωτικά και αφετέρου να δημιουργούνται ξεχωριστοί χώροι για επιβάτες Schengen και Non Schengen. Σε κατάλληλο σημείο του λιμενικού χώρου, θα πρέπει να κατασκευαστεί ο επιβατηγός σταθμός για την κρουαζιέρα passengers terminal και να εξοπλιστεί με τις αναγκαίες συσκευές και μέσα που προβλέπονται από το ΔΚ ISPS για το Maritime Security”».

Όλα τα παραπάνω αναφέρονται αναλυτικά στην μελέτη και στα χαρτιά, αλλά στις πράξεις βρισκόμαστε χιλιόμετρα πίσω. Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Ηλ. Πίκουλος, «φωνάζουμε εδώ και χρόνια ότι δεν γίνεται κρουαζιέρα χωρίς προβλήτα αλλά δεν μας ακούει κανείς. Έγιναν οι μελέτες, αλλά τα έργα καθυστερούν. Έτσι αναγκαζόμαστε να διώχνουμε τα πλοία και τους τουρίστες οι οποίοι θέλουν να επισκεφθούν το νησί μας αλλά δεν μπορούν! Αν αυτό δεν είναι αδιανόητο, τότε τι είναι;», κατέληξε ο ίδιος.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img