Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

«Χέρι – χέρι» μαθητές από την Πέτρα και τη Λευκωσία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Μπορεί οι ιδιαίτερες συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία, να δυσκολεύουν τη συγκεκριμένη συνεργασία, ωστόσο η αδελφοποίηση με το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία κύλησε ιδανικά για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου της Πέτρας, με τις τελικές εργασίες τους να παρουσιάζονται την περασμένη Παρασκευή στο συνεδριακό κέντρο του χωριού.

Η πρώτη επικοινωνία των δύο σχολείων έγινε το 2019 μέσα από ένα κουίζ κατά το οποίο οι μαθητές έδιναν πληροφορίες για τα μέρη τους και οι μαθητές του άλλου σχολείου προσπαθούσαν να μαντέψουν πού βρίσκεται. Τα παιδιά συνδέθηκαν διαδικτυακά, συνομίλησαν και παρουσίασαν ενδεικτικά φορεσιές και χορούς από τους δύο τόπους. Την επόμενη χρονιά και πάλι διαδικτυακά ξανασυναντήθηκαν μέσα από ένα πρόγραμμα που παρουσίαζε μαθητές από άλλες χώρες και σχολεία, ενώ η επικοινωνία τους συνεχίστηκε παρά τις καραντίνες και τους περιορισμούς, και στο ξεκίνημα της φετινής χρονιάς πάρθηκε η απόφαση να δουλευτεί ένα πρόγραμμα αδελφοποίησης- διδυμοποίησης ανάμεσα στα δύο σχολεία.

Τα σχολεία δούλευαν παράλληλα μέσα από τη γλώσσα και άλλα μαθήματα, αναζητώντας πληροφορίες και κοινά για την ιστορία των δύο νησιών. Η συλλογή πληροφοριών χωρίστηκε σε άξονες, ιστορία του τόπου ανά τα χρόνια, θρησκεία, γλώσσα, κάστρα, έθιμα, παραδόσεις, κάστρα, συμμετοχή των Λέσβιων στο Κυπριακό κ.ά.. Μεγάλη ήταν η έκπληξη των παιδιών όταν διαπιστώθηκε το πλήθος των ομοιοτήτων των δύο νησιών, ενώ δημιουργήθηκαν παρουσιάσεις και βίντεο με συνεντεύξεις που πήραν τα παιδιά και πληροφορίες που συνέλεξαν για τον τόπο τους.

Στην εκδήλωση παρουσίασης των εργασιών, εκτός από τον Διευθυντή του σχολείου από την Κύπρο, Γιώργο Χατζηχαραλάμπους, παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας Ανδρέας Τσαγγαρίδης, ενώ την τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δυτικής Λέσβου κ. Ιωακείμ, ο Αντιδήμαρχος Δυτικής Λέσβου κ. Πάππος, ο Πρόεδρος της κοινότητας Πέτρας κ. Παλαιοπάνης, ο Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Βαρελτζής, μαθητές και γονείς, εκπαιδευτικοί, καθώς και εκπρόσωποι της τοπικής κοινότητας.

Η βραδιά φορτίστηκε συναισθηματικά και προκλήθηκε ιδιαίτερη συγκίνηση σε όλους, όταν έγινε μνεία στους τρεις Λέσβιους στρατιώτες Γιώργο Ζερβομανώλη, Κωνσταντίνο Πατσανά και Ασημάκη Μπουρέκα, που έχασαν την ζωή τους κατά την 2η επίθεση του Αττίλα (στην αποστολή ανάσχεσης της οποίας συμμετείχαν 39 Λέσβιοι) και έκτοτε θεωρούνταν αγνοούμενοι. Τα οστά των δύο βρέθηκαν και επέστρεψαν στην Λέσβο, του ενός  το 2001 και του άλλου το  2017, ενώ ο Κωνσταντίνος Πατσανάς εξακολουθεί να θεωρείται αγνοούμενος.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις