- «Η μόνη λύση για να μειωθεί το κόστος των καυσίμων, κίνησης αλλά και θέρμανσης, είναι η κατάργηση ή έστω μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη», δηλώνει ο Πρόεδρος των πρατηριούχων στο Νομό Λέσβου
«Ιστορίες για αρκούδες» χαρακτηρίζει το επίδομα βενζίνης ο Πρόεδρος των πρατηριούχων στο Νομό μας, Νίκος Βελετάκης, αφού η ακρίβεια (και) στα καύσιμα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με παυσίπονα των 50 ευρώ για 3 μήνες. Σύμφωνα με τον ίδιο, αλλά και τους πολίτες, η μόνη λύση για να μειωθεί το κόστος των καυσίμων, κίνησης αλλά και θέρμανσης, είναι η κατάργηση ή έστω μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη την τελευταία 10ετία. Άλλωστε, όπως έχουν επισημάνει κατ’ επανάληψη τα “Νέα της Λέσβου”, οι φόροι είναι αυτοί που κοστίζουν ακριβότερα από τη βενζίνη ή το πετρέλαιο και μέχρι σήμερα δεν γίνεται καμία συζήτηση για να μειωθούν και να πάρουν “ανάσα” οι καταναλωτές.
Από χθες πάντως, που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω του gov.gr, όποιος βάζει βενζίνη στα πρατήρια υγρών καυσίμων κρατά τις αποδείξεις για την υποβολή αίτησης, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ του οδηγού. Μέσα σε λίγες ώρες είχαν υποβληθεί πάνω από 100.000 αιτήσεις, ενώ οι δικαιούχοι σε όλη τη χώρα υπολογίζονται σε 3 εκατ..
Οι αιτήσεις
Το επίδομα αφορά το τρίμηνο Απρίλιος, Μάιος και Ιούνιος. Δικαιούχοι του Fuel Pass είναι όλοι οι πολίτες με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα ΙΧ όχημα ή μοτοσικλέτα – μοτοποδήλατο, υπό την προϋπόθεση το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης να είναι σε κυκλοφορία, να είναι ασφαλισμένο και να μην οφείλονται γι’ αυτό τέλη κυκλοφορίας. Το φυσικό πρόσωπο θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οχήματος, ή αυτό να βρίσκεται σε καθεστώς leasing.
Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να γίνει κατ’ επιλογή κάθε δικαιούχου με δυο τρόπους: Είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα την οποία οι δικαιούχοι χρησιμοποιούν για να πληρώνουν μέσω του έξυπνου κινητού τους την αγορά υγρού καυσίμου, είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε IBAN του δικαιούχου, για όσους δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία.
Τα ποσά
Το ποσό ενίσχυσης έχει καθοριστεί στα 50 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες οχημάτων, πλην μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ 40 ευρώ θα λάβουν οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες οχημάτων πλην μοτοσικλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά τα δίκυκλα, το επίδομα έχει οριστεί στα 35 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών – μοτοποδηλάτων, με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Θάσου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στη Σαμοθράκη της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και στην Αμμουλιανή της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και στα 30 ευρώ για δικαιούχους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Συν 5 ευρώ
Για τους δικαιούχους που επιλέγουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ. Η πίστωση της ενίσχυσης, είτε στην άυλη ψηφιακή κάρτα, είτε στον επιλεγμένο τραπεζικό λογαριασμό, γίνεται εντός δύο εργάσιμων ημερών από την ημερομηνία έγκρισης της αίτησης του δικαιούχου.
H άυλη ψηφιακή κάρτα χρησιμοποιείται (μέσω του smartphone στο οποίο θα εγκατασταθεί) σε όλα τα πρατήρια καυσίμων της χώρας, μέσω των POS, όπως οποιαδήποτε κάρτα. Το ποσό κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό χρησιμοποιείται μέσω συνδεδεμένων χρεωστικών καρτών με τον λογαριασμό ή μέσω ανάληψης σε μετρητά.
Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος των Βενζινοπωλών Ν. Λέσβου, «το 2007 η τιμή στο βαρέλι ήταν 117 δολάρια, ενώ σήμερα είναι στα 110 δολάρια, όμως ποτέ δεν είχε φθάσει και ξεπεράσει η βενζίνη τα 2 ευρώ το λίτρο. Αυτό συμβαίνει λόγω της φορολογίας, όπως έχουμε επισημάνει κατ’ επανάληψη. Αν δεν μειωθούν οι φόροι, οι τιμές θα βρίσκονται ψηλά, αλλά δυστυχώς όλα αυτά είναι υπογεγραμμένα και συμφωνημένα στα μνημόνια. Εμείς, οι βενζινοπώλες δεν εμπλεκόμαστε καθόλου στην διαδικασία χορήγησης του επιδόματος, αφού οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τους δικαιούχους με τις αποδείξεις που τους δίνουμε με κάθε αγορά», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ν. Βελετάκης.