Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Περιορισμό των μετακινήσεων και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα επικίνδυνα σημεία συνιστούν οι τοπικές Αρχές

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επέλαση της κακοκαιρίας “Μπάρμπαρα” που έφερε αρκετό χιόνι και στο νησί μας, ακόμη και μέσα στη Μυτιλήνη όπου χιόνισε χθες το πρωί χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα. Συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, υπό τις οδηγίες του Αντιδημάρχου, Μιχάλη Φραντζέσκου, σε συνεργασία με την Τροχαία και την Διοικήτρια, Χρύσα Βακάλη, μερίμνησαν ώστε να πέσει έγκαιρα αλάτι στους επικίνδυνους δρόμους γύρω από το Νοσοκομείο, στους Χάλικες, στον Γαϊδαρανήφορο και στην Παγανή. Δυσκολότερη όμως ήταν η κατάσταση στο Δήμο Δυτικής Λέσβου με αρκετά χωριά να ντύνονται στα λευκά μέσα σε λίγες ώρες και να δίνεται μάχη για να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά και σήμερα τα σχολεία στη δυτική Λέσβο, ενώ οι τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ μιλούν για συνέχιση της κακοκαιρίας έως και την Παρασκευή.

Επί τόπου τα συνεργεία Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Με πολικές θερμοκρασίες ξύπνησαν χθες το πρωί οι κάτοικοι σε όλη τη Λέσβο και οι πρώτες νιφάδες χιονιού έπεσαν στις 7:30 στην πρωτεύουσα. Παραδόξως πώς, ελάχιστο ήταν το χιόνι που έπεσε στην Αγιάσο και στα ορεινά χωριά του Πλωμαρίου, χωρίς να χρειαστεί η επέμβαση μηχανημάτων. 

Στα λευκά χθες και ο Μανταμάδος

Την ίδια ώρα, στην άλλη πλευρά του νησιού, η χιονόπτωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το πρωί και μέσα σε μία ώρα είχε καλύψει τα χωριά του Μανταμάδου, της Πελόπης, της Κάπης, της Στύψης, της Αργένου, μέχρι τον Βαφειό. Αλλά και στον οδικό άξονα Ανεμότιας – Φίλιας – Σκαλοχωρίου και Βατούσας δημιουργήθηκε ένα λευκό πέπλο που κάλυψε τα πάντα. 

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Ανδρέας Αξής, μαζί με τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας βρισκόταν από νωρίς στα επικίνδυνα σημεία και χάρη στην άμεση επέμβαση των εκχιονιστικών μηχανημάτων οι δρόμοι παρέμειναν ανοιχτοί και δεν προέκυψαν απρόοπτα. «Η κατάσταση αυτή την ώρα (σ.σ. 5 το απόγευμα) βρίσκεται υπό έλεγχο και όλοι οι δρόμοι είναι καθαροί», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Αξής και συνέχισε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι επικίνδυνη η οδήγηση κατά τις νυχτερινές και τις πρωινές ώρες που θα επικρατεί παγετός. Γι’ αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ’ όλους μέχρι να περάσει το κύμα της σφοδρής αυτής κακοκαιρίας».

Οδηγίες από την Αστυνομία

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου καλούνται οι πολίτες να ενημερώνονται τακτικά για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφόσον χρειαστεί να μετακινηθούν και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών. Σημειώνεται επίσης ότι στην ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. «hellenicpolice.gr», υπάρχει ειδικό μπάνερ με συνεχή ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα – διακοπές κυκλοφορίας – χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε όλη την επικράτεια, καθώς και συμβουλές οδικής ασφάλειας.

Αλάτι στο δρόμο του Χάλικα για να μην σχηματιστεί παγετός

Την ίδια ώρα, σε επικαιροποιημένο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού, αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο, πρέπει:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμόδιων φορέων, όπως Τροχαία κλπ..

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img