Ήμουν στο δημοτικό σχολείο. Στο λατρεμένο πρότυπο. Δεν προλάβαμε να μπούμε στο δεύτερο διάλειμμα και το είχε στρώσει.
Τι χαρά που έφερε το χιόνι!
Τότε όλα ήταν ξέγνοιαστα κι ανέμελα για μας τα πιτσιρίκια.
Η Μυτιλήνη δεν είχε πρόσφυγες τότε σε σκηνές, δεν είχαμε καλοριφέρ στα σπίτια για να μας νοιάζει αν είναι ακριβό το πετρέλαιο, είχαμε και τη γιαγιά στο χωριό που μας προμήθευε με τα καλούδια της και έτσι νιώθαμε πως τίποτα δεν μας έλειπε.
Κι αν μας έλειπαν πολλά άλλα στ’ αλήθεια, σκασίλα μας.
Εμείς ζούσαμε την κάθε μέρα, το κάθε λεπτό.
Άλλα δύσκολα χρόνια τότε, άλλα τώρα.
Σίγουρα και τότε υπήρχαν φτωχικά σπίτια με το μαγκαλάκι και την πυρήνα που έφτιαχνε τον καλύτερο καφέ, τις καρπέτες/κουρελούδες στρωμένες στα παγωμένα μωσαϊκά… αλλά νιώθαμε πως όλοι είναι φροντισμένοι με κάποιο τρόπο. Πως είχαν τον τρόπο τους.
Φέτος ζοριστήκαμε.
Θες οι σκηνές στη Μόρια, η ακρίβεια, η πολιτική αστάθεια, ο Τούρκος απέναντι, οι εκκρεμότητες, οι βομβιστικές ενέργειες, ο ISIS. Και το μέλλον αβέβαιο!
Ο φετινός χιονιάς δεν ήταν και τόσο γοητευτικός.
Δεν βγήκαμε να κάνουμε χιονάνθρωπο, ούτε να παίξουμε με χιονόμπαλες, γιατί δεν νιώθουμε πως όλοι γύρω μας και εμείς είμαστε κατά κάποιο τρόπο φροντισμένοι.
Μελαγχολικές σκέψεις του χιονιά.
Συγχωρήστε μας!
Ρετρό
Μου άρεσε πολύ το νέο απόκτημα στην πόλη μας. Γουστόζικο και χαλαρό μαγαζί με ευγενικό προσωπικό και θετική αύρα. Χώρος μεγάλος, αλλά ζεστός με φροντίδα. Η μουσική παραπάνω δυνατή από τα γούστα μου. Γιατί ρε παιδιά όλοι οι μαγαζάτορες και οι DJs νομίζουν πως θέλουμε κάθε μέρα από το πρωί μέχρι το βράδυ να πάμε για να χορέψουμε;
To club sandwich πολύ νόστιμο, με άποψη και καλό ψωμί. Το σερβίρισμά του στο πιάτο προχωρημένο. Οι πατάτες νόστιμες, διαφορετικές, σπιτικές… ας προσέξουν το λάδι ή λίπος που τις τηγανίζουν ωστόσο.
Ο ευγενής υπεύθυνος πρόθυμα μας ενημέρωσε για όλα. Απλά αγνοεί ότι δεν υπάρχουν πια κρασιά “μπρούσκο” και λευκό, αλλά με ονομασία προέλευσης, με ποικιλία συγκεκριμένη, χρονιά και παραγωγό. Και σ’ ένα τέτοιο μαγαζί με τέτοια κάβα εμφανή θα ήθελα για ποτήρι ένα ψαγμένο κρασί κι όχι όποιο, όποιου παραγωγού από τη Χίο – σιγά – που το εμφιαλώνει για μας. To big deal στην υπόθεση είναι να προσφέρει ένα εξαιρετικό κρασί με λογική σχέση ποιότητας-τιμής. Και φυσικά είναι εφικτό ακόμα και τώρα σε εποχές κρίσης και ακρίβειας, αρκεί να ρωτήσετε και να ψάξετε. Εν κατακλείδι το RETRO WINE AND BEER EATERY είναι μαγαζί με πολλές προδιαγραφές που με κέρδισε. Θα ξαναπάω!
Οι καλοί τρόποι είναι για όλες τις εποχές
Α. Το αλατοπίπερο
Ξέρετε πως αν στο φαγητό χρειάζεται να προσθέσει ο καλεσμένος σας αλάτι ή πιπέρι αυτό πρέπει να γίνεται με την χρήση ενός ειδικού μικρού κουταλιού και φυσικά η αλατοπιπεριέρα θα είναι σαν αυτές που είχαν οι γιαγιάδες μας στα τραπέζια τους. Ποτέ, μα ποτέ δεν χρησιμοποιείται το αλατοπίπερο με βίαιες κινήσεις, κουνώντας τα μπράτσα αντιαισθητικά και μάλιστα όταν είναι γυμνά… η λατρεμένη μου γυμνάστρια μας κάνει ειδικές ασκήσεις μπράτσου που τις ονομάζει αλατοπίπερο!
Β. Η οδοντογλυφίδα
Αν τώρα πρέπει κάποιος να χρησιμοποιήσει οδοντογλυφίδα αυτό απαγορεύεται διά ροπάλου να γίνεται στο τραπέζι την ώρα του φαγητού. Οι οδοντογλυφίδες θα πρέπει να βρίσκονται σ’ ένα ωραίο βαζάκι στο ράφι του WC. Αν πάλι για κάποιο λόγο υπάρχει κοντά στο τραπέζι ένας σκεπτόμενος καλεσμένος θα πρέπει να πάρει μια οδοντογλυφίδα, να ζητήσει συγγνώμη και να σηκωθεί να πάει στην τουαλέτα για να καθαρίσει ό,τι τον ενοχλεί. Όλα τα άλλα αποτελούν έλλειψη αγωγής.
Χυλωμένη ρεβιθάδα με ζυμαρικά
Υλικά
500 γρ. ρεβίθια
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλαδάκι φρέσκο δεντρολίβανο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο κομμένο σε φέτες
1 φλιτζ. ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γρ. ζυμαρικό, όπως κοχυλάκι ή χυλοπίτα
αλάτι
πιπέρι
μυτζήθρα τριμμένη
Εκτέλεση
Στη συνταγή αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ρεβίθια που μας περίσσεψαν.
Διαφορετικά, τα μαγειρεύουμε από την αρχή.
Τα μουλιάζουμε αποβραδίς σε ζεστό νερό με αλάτι, τα στραγγίζουμε και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν.
Σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι, το δεντρολίβανο και το καρότο και αφήνουμε να μαραθούν.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τα ρεβίθια και λίγο από το νερό των ρεβιθιών. Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για 30′. Τα ρεβίθια πρέπει να είναι αρκετά ζουμερά. Πολτοποιούμε 1/2 φλ. ρεβίθια στο μπλέντερ και τα ρίχνουμε στην σούπα να πυκνώσει.
Προσθέτουμε στη σούπα και το ζυμαρικό. Σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα και πασπαλίζουμε με μυτζήθρα.
Συνοδεύουμε με ελιές και μια δροσερή χειμωνιάτικη πράσινη σαλάτα!