Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

«Χορεύουν» στο ρυθμό του Στεφανή

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Είδηση που φέρνει τα πάνω-κάτω στο μέτωπο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου είναι η προσφυγή του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Γιάννη Καλτάκη, στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την ορκωμοσία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αλκιβιάδη Στεφανή. Ο κ. Καλτάκης έχει προσφύγει ήδη στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της ορκωμοσίας του κ. Στεφανή, αφού όπως υποστήριξε και ο ίδιος σε προηγούμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, έπρεπε να έχει γίνει μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου. Έπειτα από επικοινωνία μας με τον κ. Καλτάκη μάς επιβεβαίωσε ότι όντως έχει προσφύγει στο ΣτΕ, μια προσφυγή που ενδέχεται να φέρει εξελίξεις για την συνέχεια. 

Υπενθυμίζεται εδώ ότι ο κ. Στεφανής δεν είχε ορκιστεί μαζί με τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους της νέας Περιφερειακής Αρχής στις 16 Δεκεμβρίου. Παρά το γεγονός ότι προκάλεσε μεγάλη εντύπωση η απουσία του κ. Στεφανή εκείνη την ημέρα, εντούτοις ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είχε ειδοποιήσει την τελευταία στιγμή ότι δεν θα μπορέσει να παρευρεθεί λόγω προσωπικού κωλύματος. Απών επίσης από την ορκωμοσία της 16ης Δεκεμβρίου ήταν και ο Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λέσβου, Κώστας Αρώνης, ο οποίος ωστόσο ορκίστηκε λίγες μέρες μετά. Η ορκωμοσία του κ. Αρώνη ωστόσο ήταν εντός του προβλεπόμενου χρονικού πλαισίου, καθώς έγινε πριν την λήξη του έτους. 

Ο κ. Στεφανής, από την άλλη, ορκίστηκε μόνος του στο κτίριο της Περιφέρειας στις 3 Ιανουαρίου, λίγο πριν την έναρξη του πρώτου περιφερειακού συμβουλίου της χρονιάς. Κατά την διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης, ο κ. Στεφανής είχε εκφράσει την δυσαρέσκειά του αναφορικά με το γεγονός ότι κατά την διάρκεια της ορκωμοσίας του, δεν είχε επιτραπεί η είσοδος στους συνεργάτες του και στους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους της παράταξής του, οι οποίοι είχαν παρευρεθεί από νωρίς το πρωί στο κτίριο της Περιφέρειας. 

Απάντηση με επιθετική ρητορική στα λεγόμενα του κ. Στεφανή εκείνη την ημέρα είχε δώσει ενώπιον του συμβουλίου τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Δημήτρης Καλλίας, όσο και ο κ. Καλτάκης, όντας νομικοί και οι δύο. Μέσα στην απάντηση και των δύο υπήρχαν αιχμές για την εκπρόθεσμη ορκωμοσία του κ. Στεφανή, αφού σύμφωνα και με τους δύο εκείνη θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, αλλά παρόλα αυτά ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης του επέτρεψε να ορκιστεί κανονικά. Στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν θέλησε να δώσει συνέχεια ούτε ο κ. Στεφανής αλλά ούτε και ο κ. Μουτζούρης, ο οποίος από την αρχή προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα τονίζοντας πως θα ήταν καλύτερο να υπάρξει καλή συνεργασία μεταξύ όλων των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο για τον τόπο. 

Η λήξη του περιστατικού στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου φαίνεται πως δεν έπεισε ιδιαίτερα τον κ. Καλτάκη, ο οποίος αποφάσισε να μην μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, στέλνοντας έγγραφο προς το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της ορκωμοσίας του κ. Στεφανή λόγω του γεγονότος ότι ήταν εκπρόθεσμη σύμφωνα με τον ίδιο. Μετά από αυτήν την εξέλιξη καταλαβαίνει κανείς ότι τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στην απόφαση που θα παρθεί στο ΣτΕ, η οποία θα δικαιώσει ή θα απορρίψει την προσφυγή του κ. Καλτάκη. 

“Χορεύοντας στον ρυθμό” του Στεφανή

 Την ώρα που μέχρι χθες δεν διευκρινιζόταν ποιος θα πληρώσει τα έξοδα της προσφυγής του Αντιπεριφερειάρχη στο ΣτΕ, νομικοί κύκλοι της Λέσβου ανέφεραν ότι ο κ. Καλτάκης είναι έγκριτος νομικός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έκανε προσφυγή αν την θεωρούσε χαμένη. Την ίδια ώρα όμως σε πολιτικό επίπεδο ο κ. Καλτάκης «χορεύει» στον ρυθμό του Αλκιβιάδη Στεφανή, καθώς επί της ουσίας με την προσφυγή διευκολύνει τον στρατηγό να απαλλαγεί από την θέση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κάνοντάς τον ταυτόχρονα «και πεσόντα ηρωικά». 

Προκαλεί μάλιστα εντύπωση η κίνηση αυτή του Αντιπεριφερειάρχη να βγάλει τον κ. Στεφανή από το κάδρο της αυτοδιοίκησης ο ίδιος λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, όταν ένα από τα σενάρια θέλουν τον κ. Στεφανή ακόμα και υποψήφιο ευρωβουλευτή, πράγμα που σημαίνει ότι ο Αντιπεριφερειάρχης – αν ισχύει αυτό – άθελά του τον διευκολύνει γλιτώνοντάς τον από την υποβολή παραίτησης.

spot_img

More articles

spot_img