Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

Χωρίς “αντίπαλο” ο Καραγεωργίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Γράφει η Πέλλη Γιακουμή

 

ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΤΗΣ Ν.Δ.

 

-Όλα τα ονόματα των υποψήφιων συνέδρων, Προέδρων Τοπικών Επιτροπών και “Θεματικών” της ΝΟΔΕ

– Ποιοι έχουν εξασφαλίσει την εκλογή τους. Πού θα δοθεί μάχη

– Διαμαρτυρίες για την “χωροθέτηση” των εκλογικών τμημάτων

 

Λίγες ημέρες απομένουν μέχρι το πρώτο μέρος των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, καθώς στις 3 Απριλίου τα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν στα τέσσερα εκλογικά τμήματα που θα λειτουργήσουν στη Λέσβο για να ψηφίσουν Προέδρους Τοπικών Επιτροπών, μέλη Τοπικών Επιτροπών, αλλά και τους συνέδρους που θα εκπροσωπήσουν το νησί στο τακτικό συνέδριο του κόμματος 22 – 24 Απριλίου. Την Τετάρτη το βράδυ έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, που όμως ξεκαθάρισε σε ένα βαθμό  και το τοπίο ως προς τις εκλογές για νέο Πρόεδρο της ΝΟΔΕ που θ’ ακολουθήσουν, καθώς όπως φαίνεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα ο νυν Πρόεδρος Στρατής Καραγεωργίου θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος.

Τόσο ο Νίκος Κατράνης, που συζητούσε μέχρι πρότινος  ανοιχτά το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος, όσο και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη, τα ονόματα των οποίων συζητήθηκαν ως πιθανοί διεκδικητές της Προεδρίας έθεσαν υποψηφιότητες ως σύνεδροι ή ως θεματικοί τομέων, αποκλείοντας αυτομάτως και το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιοι Πρόεδροι, καθώς σύμφωνα με το καταστατικό οι υποψήφιοι Πρόεδροι δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι, ούτε σαν σύνεδροι, ούτε σε άλλα όργανα.

Μοναδικός υποψήφιος προαλείφεται ο σημερινός Πρόεδρος Στρατής Καραγεωργίου, ο οποίος αν και μοιάζει να απολαμβάνει της υποστήριξης στελεχών της πρώτης γραμμής σε τοπικό επίπεδο και γενικά να έχει αποδοχή σε μια μεγάλη μερίδα μελών του κόμματος, έχει απέναντί του όμως και “δυσαρεστημένα” στελέχη με επιρροή, οι οποίοι στο παρασκήνιο μιλούσαν ανοιχτά για το ενδεχόμενο να εκφράσουν αυτή τους την δυσαρέσκεια με μια κόντρα υποψηφιότητα.

Κάτι τέτοιο όμως, επί του παρόντος, τουλάχιστον, δεν φαίνεται ότι θα συμβεί και σε αυτό έπαιξαν μεγάλο ρόλο παρεμβάσεις και τηλεφωνήματα που έγιναν στο παρασκήνιο και συνέβαλαν ώστε κάποιοι υποψήφιοι να “κάνουν πίσω”. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση μοιάζει οι ζυμώσεις να απέδωσαν, όμως, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν ανατροπές της τελευταίας στιγμής, είτε με απόσυρση υποψηφιοτήτων (από τα όργανα και για τη θέση του συνέδρου), είτε με νέες υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου της ΝΟΔΕ.

 

Όλα τα ονόματα των υποψηφίων

 

Για τις 18 θέσεις των συνέδρων έχουν κατατεθεί 20 υποψηφιότητες. Από τους 13 άνδρες που είναι υποψήφιοι θα εκλεγούν οι 11, ενώ θα εκλεγούν και οι 7 γυναίκες που έχουν θέσει υποψηφιότητα λόγω της ποσόστωσης που ισχύει υπέρ των γυναικών.

Αναλυτικά όλοι οι υποψήφιοι σύνεδροι είναι: Αλατίνης Γεώργιος, Αρώνης Ευστράτιος, Βαρελτζής Απόστολος, Γιανναρέλλης Δημήτριος, Δημόπουλος Γεώργιος, Πατλάκας Γεώργιος, Πελέκος Θεοχάρης, Φραντζέσκος Παρασκευάς, Χατζηγιάννης Δημοσθένης, Κατράνης Νικόλαος, Παραδέλλης Δημήτριος, Κουτσαντώνης Αλέξανδρος, Καπτανής Νικόλαος.

Επίσης υποψήφιες είναι και επτά γυναίκες οι οποίες και εκλέγονται για τις 7 θέσεις συνέδρων. Συγκεκριμένα είναι οι: Λεωνιδάκη Κωνσταντίνα, Γιαννίκου Ευανθία, Καλαμιδιώτου Βασιλεία, Λίβανου Παρθενώπη, Παπιομύτη Αθανασία, Στρατάκη – Συβρή Αικατερίνη, Τζίκα Μαρία.

 

Θεματικοί

 

Για τις 10 θέσεις υπευθύνων τομέων στη ΝΟΔΕ που αυτομάτως γίνονται και τα νέα μέλη της ΝΟΔΕ Λέσβου – πλην του Προέδρου –  έχουν κατατεθεί 11 υποψηφιότητες. Σε έναν μόνο τομέα, τον τομέα Μισθωτών, έχουν υποβληθεί δυο υποψηφιότητες. Ο Γιώργος Πατλάκας και ο Αλέξανδρος Κουτσαντώνης θα διεκδικήσουν τη θέση. Για τους υπόλοιπους τομείς όλοι οι υποψήφιοι εκλέγονται. Συγκεκριμένα είναι οι εξής:

Αρώνης Ευστράτιος, Τσακίρης Παναγιώτης, Φραντζέσκος Παρασκευάς, Κλεάνθης Ευστράτιος, Πατλάκας Γεώργιος, Κουτσαντώνης Αλέξανδρος, Μουζάλας Βασίλειος, Στρατάκη – Συβρή Αικατερίνη, Καλαμιδιώτου Βασιλεία, Βαρβαγιάννης Δημήτριος, Δεληογλάννης Ιωάννης.

 

Πρόεδροι Τοπικών Επιτροπών

 

Στη Λέσβο λειτουργούν τέσσερις Τοπικές Οργανώσεις της Ν.Δ. Πρόκειται για την Τ.Ε. Μυτιλήνης, την Τ.Ε. “Ολύμπου” με έδρα το Πλωμάρι που καλύπτει τις περιοχές (Πλωμάρι, Γέρα, Αγιάσο, Πολιχνίτο), την Τοπική Επιτροπή “Ταξιαρχών” (καλύπτει τις περιοχές Αγ. Παρασκευή, Πέτρα, Μόλυβο) και την Τοπική Επιτροπή Καλλονής (Καλλονή Ερεσό, Σίγρι). Δυο υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου έχουν υποβληθεί στις Τοπικές Επιτροπής Μυτιλήνης και Ολύμπου. Στις άλλες δυο επιτροπές οι μοναδικοί υποψήφιοι εκλέγονται κιόλας για τη θέση του προέδρου.

Συγκεκριμένα για την Τοπική Επιτροπή Μυτιλήνης έχουν βάλει υποψηφιότητες οι: Ντίνα Λεωνιδάκη και ο Καλλονιάτης Παναγιώτης. Για την Τοπική Επιτροπή Ολύμπου οι: Νείρος Ερμόλαος και Αράπογλου Μυρσίνη. Για την Τοπική Επιτροπή Ταξιαρχών ο Δημόπουλος Γιώργος και για την Τοπική Επιτροπή Καλλονής ο Κέλμαλης Δημήτριος.

Τέλος, υποβλήθηκαν περίπου 50 – 60 υποψηφιότητες για τις θέσεις των μελών των Τοπικών Επιτροπών. Στην Τοπική Επιτροπή Μυτιλήνης θα εκλεγούν 11 μέλη, στην Καλλονή 9 μέλη, στην Τ.Ε. Ταξιαρχών 9 μέλη και στην Τ.Ε. Ολύμπου 9 μέλη.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Βασιλούδης είναι αναπληρωτής Πρόεδρος της κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στη Λέσβο και έχει αναλάβει όλο το βάρος της προετοιμασίας των εκλογών. Στις 3 Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές για τους Προέδρους Τοπικών Επιτροπών, τα μέλη Τ.Ε. και τους συνέδρους, στις 6 Απριλίου θα εκλεγούν οι “θεματικοί” και στις 17 Απριλίου θα γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου της ΝΟΔΕ. Η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων για τη θέση του Προέδρου λήγει στις 14 Απριλίου.

Για τις εκλογές της 3ης Απριλίου θα λειτουργήσουν 4 εκλογικά τμήματα, στη Μυτιλήνη, το Πλωμάρι, την Αγία Παρασκευή και την Καλλονή. Αυτή είναι και η πιο δύσκολη διαδικασία καθώς χρειάσθηκε να δημιουργηθούν τέσσερις εφορευτικές επιτροπές με 25 μέλη συνολικά για να οργανώσουν τις εκλογές.  Η χωροθέτηση των εκλογικών τμημάτων ήδη προκαλεί αντιδράσεις σε μέλη του κόμματος που καλούνται να διανύσουν αποστάσεις για να ψηφίσουν.

Όπως τόνισε μιλώντας στα “Νέα της Λέσβου” ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής κ. Βασιλούδης, τα σημεία όπου θα στηθούν οι κάλπες αποφασίσθηκαν από τα κεντρικά του κόμματος με πληθυσμιακά κριτήρια και δεν θα μπορέσουν ν’ αλλάξουν, αφού είναι δύσκολο και να στελεχωθούν με άτομα.

Οι εκλογές για την ανάδειξη των “Θεματικών” τομέων της ΝΟΔΕ καθώς και του Προέδρου της θα διεξαχθούν μόνο στη Μυτιλήνη, στα γραφεία της ΝΟΔΕ, καθώς το “εκλογικό σώμα” θα είναι σαφώς μικρότερο και συγκεκριμένο. Ειδικότερα για τον νέο Πρόεδρο της ΝΟΔΕ αναμένεται να ψηφίσει εκλογικό σώμα 62 ατόμων που θα είναι νεοεκλεγμένα μέλη και Πρόεδροι Τ.Ε., οι θεματικοί της ΝΟΔΕ καθώς και εξ οφίτσιο στελέχη.

 

spot_img

More articles

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img