Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Χωρίς δικηγόρους τα δικαστήρια


Αποχή από τα καθήκοντά τους ξεκίνησαν από χθες οι δικηγόροι της Λέσβου σε υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν στην ολομέλεια των προέδρων στην Αθήνα για κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο φορολογικό. Από χθες έχουν «παγώσει» όλες οι υποθέσεις και οι μόνες στις οποίες έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν οι δικηγόροι είναι όσες – λόγω της χρονικής παρέλευσης – κινδυνεύουν να διαγραφούν. Όλες οι άλλες υποθέσεις αναβάλλονται λόγω της αποχής.

Η αποχή των δικηγόρων θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή, οπότε θα συνέλθει εκ νέου ο Δικηγορικός Σύλλογος για να αποφασίσει τις περαιτέρω κινητοποιήσεις του, καθώς την άλλη Τετάρτη έχουμε πανελλαδική κινητοποίηση των επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων στην Αθήνα και υπ’ αυτήν την έννοια ο χορός των κινητοποιήσεων θα συνεχιστεί και την Τρίτη 21 και Τετάρτη 22 Νοεμβρίου, μέχρι να αποδεχθεί ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αλλαγή στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση από το Υπουργείο του.

Όπως τόνισε στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης «ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έχει αποφασίσει τις πιο δυναμικές κινητοποιήσεις προχωρώντας σε αποχή από σήμερα (σ.σ. χθες Δευτέρα) μέχρι και την Παρασκευή και θα δούμε τις περαιτέρω κινήσεις μας για την άλλη εβδομάδα».

Σημειωτέον πως η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων αποφάσισε την αποχή των δικηγόρων από δίκες συμφερόντων του Δημοσίου (Δημόσιο, ΝΠΔΔ, ευρύτερος δημόσιος τομέας) μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, γενική αποχή από όλες τις δίκες αυτή την Πέμπτη και την Παρασκευή για την τρέχουσα εβδομάδα και την ερχόμενη εβδομάδα την Τρίτη και την Τετάρτη, αφήνοντας στους κατά τόπους Συλλόγους τις αποφάσεις για περαιτέρω κλιμάκωση. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποφασίζοντας αποχή για όλη την εβδομάδα που διανύουμε και φυσικά θα έχει αποχή και τουλάχιστον τις δύο ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη την ερχόμενη εβδομάδα, που είναι πανελλαδική έτσι και αλλιώς.

Επίσης για όλη την Ελλάδα έχει αποφασιστεί  αποχή από έκδοση διαταγών πληρωμής από δάνεια με αιτούσες τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, καθώς επίσης και από εντολές προς εκτέλεση, εν όψει της κατάθεσης νομοσχεδίου για τα funds και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου, αποχή από τις επιτροπές όπου μετέχουν ως μέλη δικηγόροι (ΣΥΠΟΘΑ, Δασικοί Χάρτες, ενστάσεων κτηματολογικών διαφορών, Μητρώο Νομικών Εισηγητών Κτηματολογίου, κ.λπ.).

Οι δικηγόροι διεκδικούν:

  • Αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ
  • Μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια
  • Θέσπιση υποχρεωτικού πιστοποιητικού νομιμότητας από δικηγόρους σε όλες τις εμπράγματες δικαιοπραξίες
  • Κατάργηση της εισφοράς ανεργίας 120 ευρώ υπέρ ΟΑΕΔ
  • Αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου
  • Επανεκτίμηση του ποσού αναφοράς των γραμματίων προείσπραξης.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img