Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Χωρίς μέτρα καραντίνας από χθες η Λέσβος


Η απόφαση που υπογράφει ο Διευθυντής Κτηνιατρικής, Ευστράτιος Τσομπανέλης

8,5 μήνες μετά την επιβολή μέτρων καραντίνας πέρσι τον Οκτώβριο όταν είχαμε κρούσμα ευλογιάς στην περιοχή της Ερεσού, η Λέσβος απαλλάχθηκε χθες το μεσημέρι από τα μέτρα για την καραντίνα σύμφωνα με απόφαση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, Στρατή Τσομπανέλη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούν πλέον να εξάγονται ζώντα πρόβατα για εκτροφή, ώστε οι κτηνοτρόφοι να έχουν ενισχυμένο εισόδημα σε σχέση με την διάθεση των ζώων τους μόνο για σφαγή.

Όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, το πρόβατο της λεσβιακής φυλής είναι περιζήτητο, καθώς έχει σταθερή παραγωγή γάλακτος σε αντίξοες συνθήκες σταβλισμού και σίτισης και γι’ αυτό το λόγο υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον. Μέχρι τώρα μπορούσαν να εξαχθούν ζώα από τη Λέσβο αλλά μόνο για σφαγή. Δηλαδή φορτώνονταν ζωντανά στις νταλίκες και κατευθύνονταν στα σφαγεία της Κορίνθου για να διατεθούν ως σφάγια στην αγορά. Με την άρση των μέτρων της καραντίνας τα ζώα πλέον μπορούν να εξάγονται και για εκτροφή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται πως δεν επηρεάζει το νέο κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, που εντοπίστηκε στην περιοχή της Θερμής σε ένα από τα βοοειδή-μάρτυρες (δηλαδή τα βοοειδή που παρακολουθεί με τακτικές αιμοληψίες, σε σταθερή βάση, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής). 

Η εν λόγω υπηρεσία κατάφερε όταν είχαμε το κρούσμα για την ευλογιά – παρά το ολιγάριθμο προσωπικό της – με το σωστό συντονισμό να μην υπάρξει επέκταση της νόσου, καθώς η Λέσβος δεν θα άντεχε να ζήσει άλλη μία επιδημία ευλογιάς, όπως το 2017, η οποία κόστισε στην κτηνοτροφία και την οικονομία του τόπου μας.

Με αυτό το δεδομένο, δηλαδή ότι δεν είχαμε άλλα κρούσματα ευλογιάς αλλά και ότι ο καταρροϊκός πυρετός βρίσκεται σε ύφεση ενώ έχει ελαστικοποιηθεί το πλαίσιο της επιτήρησης γύρω από τον καταρροϊκό πυρετό σε επίπεδο όχι μόνο Ελλάδας αλλά σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία μαθαίνει να ζει με τον καταρροϊκό, χθες προχώρησε η Περιφέρεια στην άρση της καραντίνας, κάτι το οποίο προκαλεί χαμόγελα στον κτηνοτροφικό κόσμο της Λέσβου που μπορεί πλέον να εξάγει και για εκτροφή.


ΒΓΗΚΕ Ο ΙΟΥΝΙΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ 

Από σήμερα τα υπόλοιπα των επιδοτήσεων 

Τον κίνδυνο να της επιβληθεί νέο πρόστιμο αντιμετωπίζει η χώρα μας αν δεν προχωρήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ άμεσα στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων των κοινοτικών ενισχύσεων, όπως προβλέπεται αυτό να γίνεται κάθε χρόνο μέχρι τις 30 Ιουνίου και όχι αργότερα, καθώς πληρωμές μέχρι χθες δεν είχαν πραγματοποιηθεί από την Αθήνα. Αυτό αναμένεται να γίνει από σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη το αργότερο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή με μια βδομάδα καθυστέρηση σε σχέση με την προθεσμία την οποία έχει υποχρέωση να πληρώσει η χώρα μας.

Τι πληρώνεται 

Το Υπουργείο από σήμερα αναμένεται να πληρώσει για όλη την Ελλάδα: 86 εκατ. ευρώ για τα προγράμματα της βιολογικής γεωργίας, 33.3 εκατ. ευρώ για τα οικολογικά σχήματα, 54 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένες ενισχύσεις, 64 εκατ. ευρώ βασική ενίσχυση υπόλοιπα,  9 εκατ. ευρώ αναδιανεμητική ενίσχυση, 3,2 εκατ. ευρώ για νέους αγρότες και 4.3 εκατ. ευρώ για την έξτρα ενίσχυση στο αιγοπρόβειο γάλα. Την ίδια ώρα, πάντως, δεν είναι λίγοι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι που είτε βρίσκονται σε έλεγχο ή περιμένοντας να πάρουν χρήματα που δεν τους δόθηκαν από τις ενισχύσεις τους, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο, λόγω του “αλαλούμ” που επικρατεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ, να πάρουν μειωμένα τα χρήματα που δικαιούνται και όχι τα ποσά που περιμένουν. Αυτό θα φανεί εντός των ημερών, οπότε και θα γίνουν οι πληρωμές.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img