Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χωρίς υπερήχους το Βοστάνειο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Εκτός λειτουργίας βρίσκεται για παρατεταμένο διάστημα το τμήμα υπερήχων του νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα αδυνατεί να λειτουργήσει αυτό το τμήμα του ακτινοδιαγνωστικού τομέα…

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται για παρατεταμένο διάστημα το τμήμα υπερήχων του νοσοκομείου Μυτιλήνης, καθώς το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα αδυνατεί να λειτουργήσει αυτό το τμήμα του ακτινοδιαγνωστικού τομέα παρότι είναι κρίσιμο, μια και το προσωπικό δεν επαρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες.

Υπενθυμίζουμε ότι όπως έχουμε γράψει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ μας, οι οργανικές θέσεις για γιατρούς ακτινοδιαγνώστες στο νοσοκομείο που προβλέπονται είναι 6, ενώ απασχολούνται τρεις γιατροί σε μόνιμη βάση και δύο συνεργάτες ελεύθεροι επαγγελματίες που βοηθούν, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα είχαν καταρρεύσει κρίσιμοι τομείς του Ιδρύματος, όπως είναι η λειτουργία του μαγνητικού τομογράφου και ο μαστογράφος. 

Η διοίκηση του νοσοκομείου που μέχρι πρότινος επικαλούνταν ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να υπηρετήσουν ιατροί ακτινοδιαγνώστες στο επαρχιακό μας νοσοκομείο, ουσιαστικά αυτοδιαψεύστηκε παίρνοντας μόλις πρόσφατα έγκριση από το Υπουργείο Υγείας για πρόσληψη ενός γιατρού αυτής της ειδικότητας, πράγμα που σημαίνει πως ενώ οι θέσεις είναι λιγότερες από τις οργανικές και το ακτινολογικό δεν μπορεί να λειτουργήσει, το Υπουργείο Υγείας τόσο καιρό δεν ενέκρινε νέα πρόσληψη.

Τα Νέα της Λέσβου επικοινώνησαν τηλεφωνικά με το τμήμα υπερήχων ρωτώντας πότε έχουν διαθέσιμα ραντεβού και λαμβάνοντας την απάντηση πως λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν υπάρχει δυνατότητα για διαγνωστικές εξετάσεις στο τμήμα υπερήχων του Βοστάνειου και αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά από ιδρύσεως του συγκεκριμένου τμήματος, δηλαδή εδώ και χρόνια! 

Το λουκέτο που μπήκε στο τμήμα των υπερήχων αποτελεί σημαντικό πισωγύρισμα για το νοσοκομείο, το οποίο έχει δύο όψεις: Από τη μία αναπτύσσει νέες τεχνολογίες και μεθόδους σε τομείς που έχει προσωπικό, όπως είναι το ουρολογικό, όπου σύντομα αναμένεται να εφαρμοστεί νέα μέθοδος εξάχνωσης του προστάτη για την καλοήθη υπερπλασία και προς το φθινόπωρο ή και λίγο αργότερα, όπως γράψαμε, θα μπορεί να παρέχει και ιατρική φροντίδα σε ασθενείς με λίθους στην ουροδόχο κύστη και στους ουρητήρες, από την άλλη πλευρά όμως βλέπει κανείς τομείς-πυλώνες για το νοσοκομείο να καταρρέουν λόγω της έλλειψης προσωπικού. Ένας από αυτούς τους τομείς είναι ο ακτινοδιαγνωστικός όπου τα μηχανήματα των υπερήχων είναι παροπλισμένα, ενώ υπάρχουν κι άλλοι τέτοιοι τομείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα και λειτουργούν οριακά, χωρίς να έχουν γίνει μέχρι τώρα κάποια βήματα μπροστά.

Ένας από αυτούς είναι και η μονάδα τεχνητού νεφρού που λειτουργεί με έναν γιατρό ειδικότητας νεφρολογίας, γεγονός απαράδεκτο, καθώς με βάση τον αριθμό των νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο Μυτιλήνης οι γιατροί έπρεπε να ήταν τουλάχιστον δύο, χωρίς να συνυπολογίζουμε και τους νεφροπαθείς που έχουν ανάγκη απ’ τη μονάδα τεχνητού νεφρού πρόσκαιρα καθώς βρίσκονται για διακοπές στο νησί μας κάθε καλοκαίρι.

Ένα βήμα μπρος, δύο πίσω! 

Όλα τα παραπάνω ενώ στο Βοστάνειο έχει πλέον (μετά από χρόνια) καταργηθεί και η ειδικότητα του θωρακοχειρουργού, την οποία κάλυπτε επάξια ο διακεκριμένος Μυτιληνιός θωρακοχειρουργός Γιάννης Κακαδέλλης, τον οποίο από  το πρώτο διάστημα που ανέλαβε τα καθήκοντά του στη διοίκηση ο Γιώργος Καμπούρης φρόντισε να τον κρατήσει μακριά, μη ανανεώνοντας τη σύμβασή του, με πρόσχημα ότι ο γιατρός έπρεπε να ταξιδεύει στη Μυτιλήνη από την Αθήνα τότε με την κρίση του κορονοϊού, που υπήρχε δυσκολία για τα ταξίδια. Αυτό ωστόσο δεν άλλαξε αργότερα που οι μετακινήσεις γίνονταν κανονικά και μάλιστα τώρα και χωρίς μάσκες!  

Κάπως έτσι η Λέσβος στερείται ένα σημαντικό γιατρό για το νοσοκομείο έχοντας απολέσει και τη δυνατότητα των βρογχοσκοπήσεων (ενδοσκόπηση και βιοψία πνευμόνων), που γίνονταν στο Βοστάνειο από τον κ. Κακαδέλλη, καθώς υπάρχει διαθέσιμος εξοπλισμός. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια με τη μη ανανέωση της σύμβασης του γιατρού και τη μη στελέχωση του κενού από γιατρό της ίδιας ειδικότητας, έχει βάλει λουκέτο και το συγκεκριμένο τμήμα και οι ασθενείς που χρειάζονται βρογχοσκόπηση μετακινούνται στην Αθήνα (με άλλα λόγια καταγράφεται πισωγύρισμα μίας τουλάχιστον δεκαετίας για το Βοστάνειο).

spot_img

More articles

spot_img