Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Χριστούγεννα με «Σμύρνη μου αγαπημένη»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


«Άρωμα Σμύρνης» θα έχoυν οι φετινές γιορτές, καθώς η εταιρεία παραγωγής και διανομής της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη» αποφάσισε η πρεμιέρα της στους ελληνικούς κινηματογράφους να γίνει την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα. Επομένως, δεν αλλάζει κάτι στον προγραμματισμό της εταιρείας, καθώς γνωρίζαμε ήδη εδώ και καιρό πως εντός του επόμενου μήνα θα ξεκινούσαν οι προβολές της ταινίας της Μιμής Ντενίση, ωστόσο βλέπουμε πως επιλέγεται και μια ιδιαίτερη περίοδος «ποντάροντας» στη γενικότερη γιορτινή διάθεση που μπορεί να οδηγήσει τον κόσμο και στις κινηματογραφικές αίθουσες.

Θυμίζουμε ότι ένα σημαντικό μέρος των γυρισμάτων του «Σμύρνη μου αγαπημένη» έγιναν το περασμένο καλοκαίρι και σε πολλά σημεία της Λέσβου, οπότε όπως έχει επιβεβαιωθεί και από το trailer, που βγήκε στη δημοσιότητα πριν από λίγο καιρό, η παρουσία του νησιού μας στην ταινία αναμένεται να είναι αρκετά έντονη. Μάλιστα η παρουσία των σημαντικών πρωταγωνιστών για αρκετές εβδομάδες εδώ ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να γνωρίσουν τη Λέσβο, να συνδυάσουν εργασία και διακοπές σε αυτή και να εξελιχθούν και οι ίδιοι σε πρεσβευτές του τόπου μας στην υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνο. 

Στην υπόθεση της ταινίας (που βασίζεται στο ομότιτλο θεατρικό της Μιμής Ντενίση), η Filio Williams, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύρους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα. Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

- Advertisement -

More articles

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις