Την δική του θέση ως προς το ζήτημα των “απάτητων παραλιών” που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων το περασμένο καλοκαίρι σε πολλές περιοχές της χώρας, ετοιμάζεται να καταθέσει ο Δήμος Δυτικής Λέσβου. Πριν λίγες ημέρες έλαβε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος έγγραφη απάντηση σχετικά με τα κριτήρια που ακολουθήθηκαν για να χαρακτηριστούν πέντε παραλίες της δυτικής Λέσβου ως απάτητες, μετά από την αποστολή σχετικών επιστολών και όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη, «θα πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και της τουριστικής ανάπτυξης για να μην ακυρωθούν οι προσπάθειες ετών».
Στο νησί μας έχουν χαρακτηριστεί ως “απάτητες” πέντε παραλίες, οι οποίες βρίσκονται στο Σίγρι και στον Μεσότοπο, ενώ η λίστα αυτή μεγαλώνει συνεχώς με νέες αποφάσεις του Υπουργείου. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, «η διεύρυνση αυτής της λίστας πραγματοποιήθηκε αφού εξετάστηκαν αιτήματα πολιτών, Δήμων καθώς και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.), που αφορούσαν τόσο σε εξαίρεση όσο και σε προσθήκη “απάτητων παραλιών”».
Οι παραλίες
Πιο συγκεκριμένα, οι πέντε παραλίες που χαρακτηρίστηκαν ως “απάτητες”, είναι όλη η παραλία του “Χρούσου”, στον Μεσότοπο, ο “Ποδαράς”, επίσης στο Μεσότοπο και συγκεκριμένα το τμήμα αριστερά και δεξιά της όχθης του ποταμού, η παραλία της “Παναγίας της Φανερωμένης” στο Σίγρι, η παραλία “Λίμενα” στο Σίγρι και η παραλία “Τηλέγραφος”, επίσης στο Σίγρι. Σε όλες αυτές τις παραλίες, πλην της τελευταίας, που όντως είναι απάτητη, έχουν εκδοθεί άδειες και λειτουργούν καντίνες, τοποθετούνται ομπρέλες και ξαπλώστρες για την εξυπηρέτηση των λουομένων και θαλάσσια σπορ. Όλες αυτές οι δραστηριότητες πλέον απαγορεύονται στις χαρακτηρισμένες ως “απάτητες παραλίες” και θα διακοπούν διά παντός μόλις λήξουν οι συμβάσεις παραχώρησης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, οι “απάτητες παραλίες” προσδιορίστηκαν με κριτήρια στα οποία περιλαμβάνονται η σημαντική παρουσία οικοτόπων που προστατεύονται από την ενωσιακή ή την εθνική νομοθεσία, σπάνιων ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας, η επιτέλεση σημαντικών οικολογικών λειτουργιών για προστατευόμενα είδη, ο χαρακτηρισμός τους ως Καίριων Περιοχών Βιοποικιλότητας, η παρουσία σημαντικών οικοσυστημάτων που χρήζουν προστασίας και διατήρησης ή αποκατάστασης.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις “απάτητες παραλίες” απαγορεύεται η παραχώρηση του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, καθώς και οποιαδήποτε άλλη δράση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη μορφολογία τους και την ακεραιότητά τους ως προς τις οικολογικές τους λειτουργίες, και ιδίως η παρουσία μηχανοκίνητων οχημάτων, η διοργάνωση εκδηλώσεων με συμμετοχή περισσότερων των δέκα ατόμων, η μουσική ή η παραγωγή άλλων ήχων με χρήση συσκευής ηλεκτρικής αναπαραγωγής ή ενίσχυσης για την άσκηση δραστηριοτήτων, η τοποθέτηση κινητών στοιχείων, όπως τραπεζοκαθισμάτων, ομπρελών, ξαπλωστρών, κ.ά., η άσκηση δραστηριοτήτων που εξυπηρετούν τους λουόμενους ή την αναψυχή του κοινού, για εκμίσθωση θαλάσσιων μέσων αναψυχής και η λειτουργία αυτοκινούμενου ή ρυμουλκούμενου τροχήλατου αναψυκτηρίου (καντίνες).
Εμπεριστατωμένη πρόταση
Όπως τονίζει η κ. Γιαννή – Κοκκινέλλη, «προκειμένου να πάρει επίσημα θέση ο Δήμος, είναι κρίσιμο να γνωρίζουμε τους λόγους για τους οποίους κηρύχθηκαν οι εν λόγω παραλίες ως “απάτητες”, γι’ αυτό και επιμείναμε στο ίδιο αίτημα, επί τρεις μήνες. Εξάλλου, άμεσα αναμένεται η διαβούλευση σχετικά με την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τις περιοχές του δικτύου Natura 2000 στο Βόρειο Αιγαίο, η οποία θα αφορά στην οριοθέτηση και θεσμοθέτηση διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας των περιοχών Natura 2000 και αντίστοιχων όρων και περιορισμών στις χρήσεις γης και στην άσκηση δραστηριοτήτων. Αυτή η μελέτη αποτελεί την επιστημονική μελέτη τεκμηρίωσης των Σχεδίων Διαχείρισης και του ΠΔ προστασίας των εν λόγω περιοχών. Συναξιολογώντας, λοιπόν, όλες αυτές τις πληροφορίες, με την αναπτυξιακή προοπτική των παραλιών αυτών, ο Δήμος θα μπορεί να εκφράσει πλέον εμπεριστατωμένα την άποψή του σχετικά με την έκταση και το βαθμό προστασίας αλλά και τις επιτρεπόμενες χρήσεις, σε αυτές τις παραλίες. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη προστασίας ειδών και οικοτόπων, όπως και το ότι αυτά τα οικοσυστήματα αποτελούν ένα ισχυρό “χαρτί” για το νησί μας και είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος, θα πετύχουμε να ισορροπήσουμε μεταξύ προστασίας και τουριστικής ανάπτυξης», επεσήμανε η αρμόδια Αντιδήμαρχος.