Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δ. Σαξιώνης: «Φύγετε νεφροπαθείς να σωθείτε»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

  • Με σκληρή γλώσσα ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών, Δημήτρης Σαξιώνης, καλεί τα μέλη… «να φύγουν για να σωθούν»!! 

Υποβαθμισμένη με ένα γιατρό ειδικότητας Νεφρολογίας λειτουργεί η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Βοστάνειο, καθώς η διοίκηση του Ιδρύματος δεν έχει καταφέρει να καλύψει έστω τη μία από τις δύο θέσεις που έμειναν κενές και δεν φαίνεται να υπάρχει και άμεσα τέτοια προοπτική. 

Υπενθυμίζουμε ότι στη μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου υπηρετούσαν τρεις γιατροί ειδικότητας Νεφρολογίας και το 2018 συνταξιοδοτήθηκε η μια γιατρός. Στη συνέχεια εγκατέλειψε τη θέση της και άλλη μία γιατρός αναλαμβάνοντας καθήκοντα σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, με συνέπεια η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού να λειτουργεί μόνο με μία νεφρολόγο, η οποία είναι αδύνατο να καλύψει τις ανάγκες των 85 νεφροπαθών που κάνουν αιμοκάθαρση από τη Λέσβο και προς τούτο στη μονάδα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δύο γιατροί ειδικότητας Παθολογίας και Γενικής Ιατρικής. Σημειωτέον ότι την περίοδο του 2018 που υπηρετούσαν τρεις γιατροί ειδικότητας Νεφρολογίας στη Μονάδα το έργο τους υποστηριζόταν από δύο γιατρούς Γενικής Ιατρικής. Είχαμε, δηλαδή, 5 γιατρούς στο σύνολο, ενώ τώρα οι γιατροί είναι τρεις! Οι νεφροπαθείς έκαναν υπομονή για πολλούς μήνες περιμένοντας ότι η κατάσταση θα αλλάξει, ωστόσο η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου δεν έχει φέρει κάποια ορατά αποτελέσματα εκτός από γενικόλογες υποσχέσεις και το “μπαλάκι” των ευθυνών ότι δεν ενδιαφέρονται γιατροί να υπηρετήσουν στη Λέσβο, αν και με ένα τέτοιο επιχείρημα αν φύγει και η τελευταία γιατρός τότε η Μονάδα θα πρέπει να κλείσει.

 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου, Δημήτρης Σαξιώνης

Ξέσπασε ο Σαξιώνης

Αίσθηση προκαλεί το ξέσπασμα του προέδρου του Συλλόγου Νεφροπαθών Λέσβου, Δημήτρη Σαξιώνη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του Συλλόγου από το Facebook επισημαίνει αγανακτισμένος: «Οι νεφροπαθείς της Λέσβου εκπέμπουν SOS. Δεν μας ακούει κανείς. Μην έρχεστε στη Μυτιλήνη για αιμοκάθαρση. Ντόπιοι νεφροπαθείς φύγετε να σωθείτε». Το ξέσπασμα του προέδρου συνεχίζεται σε ακόμα πιο έντονο ύφος, τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει καμία σοβαρή και ουσιώδης απάντηση ή ενέργεια από το Κράτος για την μονάδα τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Μυτιλήνης και τους αιμοκαθαιρόμενους. Μέτρα πρόληψης και προστασίας έναντι του covid-19 ανεπαρκή. Προστασία και άμεση ανταπόκριση σε συμπτωματικούς στον ιό ελλιπής. Κάλυψη θέσεων από νεφρολόγους μηδέν.

Πάρτε αμέσως την κατάσταση στα σοβαρά αλλιώς να παραιτηθείτε λόγω ανικανότητας.

Η αμέλεια και η καθυστέρηση μόνο σοβαρά προβλήματα επιφέρουν. Δυστυχώς είστε ανάξιοι των περιπτώσεων όλοι όσοι κατέχουν θέσεις σε καρέκλες.

Αγαπητοί νεφροπαθείς της Λέσβου αλλά και επισκέπτες, η ζωή σας στην μονάδα τεχνητού νεφρού νοσοκομείου Μυτιλήνης είναι στα χέρια της τύχης.

Οι ζωές μας παίζονται κορώνα γράμματα από το υπουργείο υγείας, την 2 ΥΠΕ και το νοσοκομείο. Δυστυχώς για άλλη μια φορά είμαστε τα θύματα».

Τα “Νέα της Λέσβου” επικοινώνησαν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας σημείωσε: «Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την Κυβέρνηση, ούτε από το Υπουργείο Υγείας, ούτε από την Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου. Ας μας κάνουν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση αλλά θα τους το πούμε κατάμουτρα, είναι ψεύτες, άχρηστοι και επικίνδυνοι.  Είναι απαράδεκτο να αφήνεται μια ολόκληρη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού νοσοκομείου στην τύχη της». 

Ο κ. Σαξιώνης αναφέρθηκε και στο αίτημα του Συλλόγου του τώρα με τον covid-19 για εξονυχιστικό υγειονομικό έλεγχο των προσφύγων και μεταναστών που κάνουν αιμοκάθαρση στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου”:  «Είχαμε θέσει αυτά τα ζητήματα πριν τον covid-19 μένοντας στο σκέλος της υγιεινής, καθώς αυτοί οι άνθρωποι έρχονταν ταλαιπωρημένοι σε άθλια κατάσταση, τώρα όμως με τον κορονοϊό η ανησυχία όλων μας είναι μεγαλύτερη καθώς έχουμε και νεφροπαθή που είχε φύγει στην Αθήνα και επέστρεψε πίσω στη Μυτιλήνη βρίσκοντας εδώ τις συνθήκες καλύτερες. Η θέση μας είναι ότι αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να ελέγχονται συνεχώς, όπως και για όλους τους ευάλωτους που συναντώνται σε έναν ενιαίο χώρο, όπως είναι η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Μετανάστες έρχονται και φεύγουν για αιμοκάθαρση όποτε θέλουν.

Έλεγχος για covid-19 στο ΚΥΤ για νεφροπαθείς μετανάστες στο Μαυροβούνι αβέβαιος. Δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε για την υγεία μας».

 

Απογοήτευση

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών δεν κρύβει την απογοήτευση των ασθενών της ευάλωτης αυτής κοινωνικής ομάδας που εκπροσωπεί, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιοι επιδιώκουν να μην ακούγεται η φωνή τους. «Η φωνή μας δεν θα σταματήσει όσο κάποιοι με τη στάση τους δείχνουν να μας κοροϊδεύουν. Παιχνίδια με τις ζωές δεν γίνονται. Να είναι βέβαιοι ότι δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια», είπε ο πρόεδρος των νεφροπαθών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε ότι για να λειτουργήσει Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στον ιδιωτικό τομέα οι σχετικές διατάξεις προβλέπουν την απασχόληση ενός Νεφρολόγου για κάθε 30 ασθενείς. Αυτό ωστόσο για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς το Κράτος αποφασίζει διαφορετικά για τα του οίκου του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα άλλωστε το νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου οι απογευματινές βάρδιες της αιμοκάθαρσης δεν έχουν Νεφρολόγο.

Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Λέσβου υπό την προεδρία του κ. Σαξιώνη έχει καταγράψει μια σημαντική διαδρομή εδώ και χρόνια ανεξαρτήτως διοικήσεων στο νοσοκομείο, επιδιώκοντας τη βελτίωση των συνθηκών για τους εξαιρετικά ευάλωτους ασθενείς που εκπροσωπεί. Σ’ αυτή τη βάση ο ρόλος του ήταν καθοριστικός επί προηγούμενης διοίκησης όταν στο τιμόνι του νοσοκομείου βρισκόταν η Άννα Ζερβού για την αντικατάσταση των περισσότερων από τα παλαιά μηχανήματα αιμοκάθαρσης με νέα, μια μεγάλη δαπάνη που καλύφθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και η εγκατάσταση ολοκληρώθηκε μέσα στο 2019, πριν η προηγούμενη διοικήτρια παραδώσει στο σημερινό διοικητή Γιώργο Καμπούρη τα καθήκοντά της. 

Επί της ουσίας, ο νέος διοικητής έχοντας βρει πλήρως εξοπλισμένο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό από τους προκατόχους του, καλείται να εξασφαλίσει έστω μία θέση νεφρολόγου σε πρώτη φάση, φαίνεται όμως ότι στις μέρες μας είναι δύσκολο να διασφαλιστούν οι ασθενείς ακόμα και με τον στοιχειώδη αριθμό γιατρών ειδικότητας και μάλιστα αυτό, ακόμα και σε κρίσιμες μονάδες για την ανθρώπινη ζωή στο Βοστάνειο.

 

spot_img

More articles