Δ. Βίτσας: «Μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν μείνει 3.500 στη Μόρια»

Spread the love

Το στόχο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μέχρι το Σεπτέμβριο του 2018 να έχει αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ Μόριας φθάνοντας στους 3.500 πρόσφυγες και μετανάστες, όση είναι και η σημερινή δυναμικότητα του καταυλισμού, ανακοίνωσε χθες κατά την ομιλία του στο 14ο Αναπτυξιακό συνέδριο Βορείου Αιγαίου ο Υπουργός Δημήτρης Βίτσας. Τόσο ο ίδιος όσο και ο Αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Τόσκας, αναφέρθηκαν πολλές φορές στην ανάγκη συνεργασίας με τους φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος ζητώντας προφανώς υποχωρήσεις στο ζήτημα των προαναχωρησιακών κέντρων.

«Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη, δείξτε μας έστω και σε κάτι μικρό που θ’ ανακοινώσετε εδώ, ότι θα το τηρήσετε», είπε ο Δήμαρχος Χίου που καταχειροκροτήθηκε.

Ειδικότερα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας με θέμα «προσφυγικές ροές και κοινωνική συνοχή» στο πλαίσιο του 14ου αναπτυξιακού συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε χθες στη Λέσχη Αξιωματικών στο Κιόσκι , ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε  τον στόχο που έχει θέσει μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2018, να έχουν αποσυμφορηθεί οι καταυλισμοί στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα όρια των δυνατοτήτων φιλοξενίας, στους 3.500 στη Μόρια της Λέσβου, στους 1.300 στη ΒΙΑΛ της Χίου και στους 1.200 στη Σάμο.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του είπε πως δεν χρειάζεται ν’ αναφερθεί στην αλληλεγγύη των νησιωτών γιατί αυτά έχουν ειπωθεί και αναγνωριστεί: «…η καρτερία και υπομονή που επιδείχθηκε είναι γεγονός, αλλά πέρασε». Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη «να συνεννοηθούμε με ειλικρίνεια, να καταθέσουμε σκέψεις, περιγραφές του όλου θέματος αλλά και προτάσεις για την αντιμετώπισή του».

Επεσήμανε ότι η βασική αρχή πάνω στην οποία κινείται το Υπουργείο και η κυβέρνηση είναι η Συνθήκη της Γενεύης που δεσμεύει τη χώρα, αλλά και η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας ως αντίδοτο στην πολιτική των κλειστών συνόρων από κάποια ευρωπαϊκά κράτη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το κέντρο του προβλήματος είναι στα τρία νησιά του Αιγαίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, ενώ συμπλήρωσε ότι το κέντρο του προβλήματος της Λέσβου είναι το ΚΥΤ Μόριας, όπου αυτή τη στιγμή βρίσκονται πάνω από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «οριακή προς κακή».

 

Η ΕΕ, η Τουρκία και όχι… οι επιστροφές

Αναφερόμενος στις αιτίες της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νησιά, απέδωσε ευθύνες σε χώρες της ΕΕ που όχι μόνο κρατούν κλειστά τα σύνορά τους, αλλά δεν δέχονται να πάρουν ούτε ένα πρόσφυγα σχολιάζοντας ότι «η Ελλάδα και όχι μόνο τα νησιά γίνεται αποθήκη ψυχών».

Επίσης ευθύνες απέδωσε και στην Τουρκία λέγοντας ότι η «καρδιά της κοινής δήλωσης υποχρεώνει την Τουρκία να συγκρατεί τις ροές και να βελτιώνει τις συνθήκες διαμονής. Λένε ότι οι επιστροφές είναι η καρδιά της κοινής δήλωσης, ενώ οι επιστροφές είναι ένας διορθωτικός παράγων».

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια να μειωθεί ο πληθυσμός στο ΚΥΤ μέσω της μετακίνησης στην ενδοχώρα όσων μπορούν να μεταφερθούν, αλλά και με την επίσπευση των διαδικασιών ασύλου καθώς και με την ενεργοποίηση μετεγκαταστάσεων και συνενώσεων οικογενειών.

Επιπλέον ο υπουργός αναφέρθηκε σε θέματα ενίσχυσης του προσωπικού στις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και ασύλου μόνο για τα νησιά και τον Έβρο. Ειδικότερα μίλησε για 20 επιτροπές ασύλου από τις οποίες οι 4 θα είναι στη Λέσβο, δυο στη Χίο, δυο στη Σάμο και από μια στην Κω και τη Λέρο.

Πρότεινε για τις αποζημιώσεις των πληγέντων κατοίκων να γίνει ένας μηχανισμός όπου θα δηλώνει ο καθένας τις ζημιές που έχει υποστεί για ν’ αποφεύγεται η γραφειοκρατία, αλλά και για το πρόγραμμα «Εστία» για την ένταξη προσφύγων στην ενδοχώρα με τη δημιουργία και νέων χώρων. Για το ζήτημα των λυμάτων του ΚΥΤ Μόριας είπε ότι έχει υπογραφεί κοινή απόφαση με το Υπουργείο Άμυνας με χρηματοδότηση 450.000 ευρώ που είναι εξασφαλισμένη. «Όταν θα έρθω ξανά μετά από ένα μήνα θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει οι εργασίες», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Βίτσας ανακοίνωσε τη θεσμοθέτηση εθνικού μητρώου ΜΚΟ, ώστε «επιτέλους να σταματήσει και το παιχνίδι με το χρήμα που διακινείται στο όνομα των προσφύγων και των μεταναστών».

 

Ο Δήμαρχος Χίου: «Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη…»

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Δημάρχου Χίου Μανώλη Βουρνού, ο οποίος απάντησε σε ένα προς ένα τα σημεία της ομιλίας του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Σχολιάζοντας την αναφορά του στη Συνθήκη της Γενεύης είπε: «Πόσο άραγε υπηρετούμε τα βασικά ιδεώδη αυτής της συνθήκης όταν χιλιάδες πρόσφυγες ζουν μέσα σε κακές συνθήκες στη Μυτιλήνη, τη Χίο και τη Σάμο;».

Απάντησε επίσης στο σχόλιο του Υπουργού για τις επιστροφές ότι αποτελούν απλά διορθωτικό μηχανισμό και όχι βασικό στοιχείο για την εφαρμογή της συμφωνίας. «Οι επιστροφές δεν είναι διορθωτικός μηχανισμός. Η Τουρκία έχει αποδείξει ότι συγκρατεί τις ροές. Σε όλα τα φόρουμ για το προσφυγικό αυτό που λέγεται συνεχώς είναι ότι δεν γίνονται επιστροφές από τη χώρα μας. Αν υπήρχαν επιστροφές αυτό θα ήταν ξεκάθαρο μήνυμα για όσους δεν δικαιούνται άσυλο ότι άδικα θα κάνουν αυτό το ταξίδι και θα πληρώσουν τους διακινητές και από την άλλη μεριά θα είχαμε τη δυνατότητα να υποδεχθούμε εκείνους που πραγματικά δικαιούνται άσυλο σε συνθήκες που αρμόζει».

Ο Δήμαρχος Χίου αναφέρθηκε στη διαχείριση των συνόρων, αλλά και στο ρόλο των ΜΚΟ λέγοντας ότι «δεν μπορεί τα νησιά να μετατρέπονται σε θεματικά πάρκα ανθρωπισμού. Καμιά κοινωνία πολιτών δεν μπορεί να αντικαταστήσει το έργο του κράτους».

Καταλήγοντας ο κ. Βουρνούς είπε ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των φορέων και του κράτους. «Δεν είναι ούτε μια, ούτε δυο οι φορές που ακούσαμε υποσχέσεις που δεν έγιναν ποτέ. Στα νησιά πρέπει να επανέλθει η κανονικότητα. Αυτό που υπάρχει σήμερα, δεν είναι κανονικότητα. Να βάλετε ένα στόχο έστω μικρό και να μας αποδείξετε ότι τον τηρείτε, αυτό περιμένουμε».

 

Σπ. Γαληνός: «Τρία χρόνια ακούμε υποσχέσεις»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, ο οποίος όμως έδωσε περισσότερη έμφαση στην κριτική που οι ίδιοι οι δήμαρχοι δέχονται στις τοπικές κοινωνίες, απευθύνοντας έκκληση «μην πυροβολείτε το Δήμαρχο!». Ο ίδιος άσκησε επίσης κριτική στην κυβέρνηση για υποσχέσεις που δεν τηρούνται εδώ και τρία χρόνια. «Ζητάμε ίση κατανομή βαρών από την Ευρώπη, αλλά δεν το εφαρμόζουμε αυτό στη χώρα μας και αφήνουμε τα νησιά να σηκώσουν όλο το βάρος».

«Τρία χρόνια μετά έπρεπε να είχαν γίνει κάποια πράγματα που να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας. Τρία χρόνια τώρα έχουμε ακούσει τόσα που δεν έχουν γίνει, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί η εμπιστοσύνη», είπε και εκείνος με τη σειρά του. Τόνισε την ανάγκη αποσυμφόρησης του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι ακόμη και η επίσπευση των διαδικασιών ασύλου με δεδομένη την αύξηση των ροών δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το καλοκαίρι του 2016 οι ροές είχαν σχεδόν μηδενιστεί, όμως με τη μετακίνηση ελάχιστου αριθμού προσφύγων στην ενδοχώρα, «με το μαρτύριο της σταγόνας» φθάσαμε σήμερα εδώ που φθάσαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γαληνός αναφέρθηκε με έμφαση στο θέμα της κοινωνικής συνοχής που παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις του προς τα αρμόδια Υπουργεία, δείχνει να έχει χαθεί. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλέον οργή και αγανάκτηση  από τους πολίτες που ζητάνε ν’ αποκατασταθεί η καθημερινότητά τους που έχει διαταραχθεί, από ομάδες αλληλέγγυων και ακραίων που «μάχονται» με φόντο το προσφυγικό. «Τα προβλήματα δεν λύνονται με τα θέλω μας», είπε ο Δήμαρχος. Αναφέρθηκε τέλος στις ΜΚΟ και στην ανεξέλεγκτη δράση τους καθώς όπως τόνισε, νοικιάζουν ό,τι μπορεί να νοικιαστεί και δημιουργούν δομές αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία.

 

Οι κάτοικοι

Αίσθηση όμως προκάλεσαν και οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της Μόριας και της Παναγιούδας.

«Η Μόρια δεν είναι μόνο hot spot, είναι ένα χωριό με 1.100 μόνιμους κατοίκους», είπε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νίκος Τρακέλλης. Ο ίδιος απαντώντας στην υπόσχεση του Υπουργού ότι σε ένα μήνα θα ξεκινήσει το έργο των λυμάτων, ανέφερε ότι εδώ και 3 χρόνια ακούει τις ίδιες υποσχέσεις και από τον προκάτοχό του, χωρίς τίποτα να έχει γίνει. Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των αποζημιώσεων λέγοντας ότι «ο κόσμος δεν ζητιανεύει, αλλά έχει χάσει το βιος του».

Εκπροσωπώντας την επιτροπή των κατοίκων Μόριας που έχει συστηθεί, ο κ. Χρόνης ανέφερε ότι «το hot spot της Μόριας είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού μετά τη Μυτιλήνη. Η πυκνότητα των κατοίκων είναι η μεγαλύτερη, όμως, σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν δείχνει να διοικείται από το κράτος».

Παράλληλα σημείωσε ότι όταν δημιουργήθηκε το hot spot ήταν χωρητικότητας 850 ατόμων και ήταν κλειστό με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται πρόβλημα στο χωριό. Όμως σήμερα με τις επεκτάσεις που γίνονται έχει φθάσει η χωρητικότητά του για 3.500 ανθρώπους και δέχεται διπλάσιους.

«Το πρόβλημα της Μόριας δεν είναι ούτε τα λύματα, ούτε η παραβατικότητα. Είναι ο υπερπληθυσμός. Αν μειωθεί ο πληθυσμός των ανθρώπων εκεί τότε δεν θα υπάρχουν λύματα και θα περιορισθεί και η παραβατικότητα», τόνισε.

Συγκλονιστική και γεμάτη απόγνωση ήταν η τοποθέτηση ενός ακόμη κατοίκου της Μόριας του κ. Δεληγιάννη Παναγιώτη, ο οποίος μίλησε για την καθημερινότητα των κατοίκων που έχει διαταραχθεί πλήρως: «Δεν  μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη γη μας, δεν μπορούμε να εκθρέψουμε τα κοπάδια μας, δεν ορίζουμε  τις ιδιοκτησίες μας», είπε χαρακτηριστικά. «Το πρόβλημα των λυμάτων δεν μας επιτρέπει  ούτε ν’ ανοίξουμε τα παράθυρά μας και κάθε φορά που ερχόταν ο κ. Μουζάλας «λυνόταν» χωρίς να έχουμε δει ακόμη λύση», είπε χαρακτηριστικά.

«Θέλω κύριε Υπουργέ να μου πείτε τι θα πω στα παιδιά μου όταν πάω στο σπίτι για αυτό το συνέδριο. Ποιο θα είναι το αποτέλεσμά του;».

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση