Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Δεκάδες χιλιάδες και φέτος οι πιστοί στον Ταξιάρχη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο σήμερα το πρωί πέφτει η αυλαία των πανηγυρικών εκδηλώσεων στο προσκύνημα των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Μανταμάδου, που για άλλη μια χρονιά φέτος κατάφερε να συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες προσκυνητών από τη Λέσβο και πολλές περιοχές της Ελλάδας και την Τουρκία, γιορτάζοντας τα θυρανοίξια του ναού που έγιναν 8 Μαΐου του 1888, αλλά η γιορτή καθιερώθηκε κάθε χρόνο την Κυριακή των Μυροφόρων.

Τα πλοία της γραμμής και τα αεροπλάνα την Παρασκευή και το Σάββατο έφτασαν γεμάτα στη Μυτιλήνη και το ίδιο συνέβη χθες Κυριακή, κατά τον απόπλου για την αναχώρηση των εκδρομέων μετά το τέλος του πανηγυριού, καθώς το πανηγύρι κορυφώνεται το μεσημέρι της Κυριακής μετά τη Θεία Λειτουργία με τη λιτάνευση της εικόνας του Ταξιάρχη και των αγίων αρχαγγέλων. Στο τέλος της λιτανείας τελέστηκε το τρισάγιο στον τάφο του μητροπολίτη Πορφύριου και ακολούθως οι μητροπολίτες ευλόγησαν το παραδοσιακό φαγητό που παρασκευάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας του Σαββάτου προς Κυριακή, με τον πατροπαράδοτο τρόπο μέσα σε καζάνια σε φωτιά και περιέχει το κρέας από τον ταύρο που σφάζεται προς τιμήν των αγίων αρχαγγέλων και σιτάρι.

Μέσα στο ναό το αδιαχώρητο

Η Θεία Λειτουργία που προηγήθηκε βρήκε ασφυκτικά γεμάτο μέσα και έξω τον προαύλιο χώρο του ναού, καθώς στο προσκύνημα γινόταν το αδιαχώρητο από το μεσημέρι του Σαββάτου όταν άρχισαν να καταφτάνουν μαζικά οι πρώτοι προσκυνητές, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας εποχούμενοι αλλά και οδοιπόροι γέμισαν ασφυκτικά τους χώρους μέσα και έξω από τον ναό. Αρκετοί ήταν και αυτοί που διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο ώστε να παρακολουθήσουν και την Λειτουργία και την περιφορά της εικόνας την Κυριακή. Εδώ να σημειώσουμε ότι έντονη ήταν και η παρουσία των Τούρκων επισκεπτών το Σαββατοκύριακο στη Μυτιλήνη λόγω του μεγάλου ρεύματος, που ούτως ή άλλως έχουμε από την Τουρκία αλλά και του προσκυνήματος, καθώς οι μουσουλμάνοι πιστεύουν στους αρχαγγέλους και μέσα στις επισκέψεις των Τούρκων στη Λέσβο περιλαμβάνεται και η μετάβασή τους στο Μανταμάδο και η ξενάγηση στο προσκύνημα του Ταξιάρχη.

Από τη λιτανεία που έγινε το πρωί της Κυριακής και την ευλογία του φαγητού.

Για άλλη μία χρονιά φέτος χιλιάδες ήταν ο κόσμος, κυρίως τα νέα παιδιά που ανηφόρισαν στην περιοχή του Μανταμάδου με τα πόδια, κουβαλώντας εικόνες και λαμπάδες για να κάνουν το τάμα τους στον αρχάγγελο Μιχαήλ και τους αγίους αρχαγγέλους.

Όπως ήταν αναμενόμενο, στην μονή των Ταξιαρχών βρέθηκαν και οι επίσημοι εκπρόσωποι πολιτικών και αυτοδιοικητικών και άλλων φορέων του τόπου μας, με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, ενώ φέτος παρέστη και ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης καθώς και άλλοι επίσημοι. Όπως ήδη έχουν γράψει τα Νέα της Λέσβου, εκτός από τον οικοδεσπότη μητροπολίτη Μηθύμνης Χρυσόστομο και τον μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιάκωβο, οι μητροπολίτες από άλλες περιοχές που παρέστησαν στο Μανταμάδο ήταν ο εκ Πλωμαρίου καταγόμενος Επίσκοπος Μπουκόμπας και Δυτικής Τανζανίας Χρυσόστομος Μαϊδώνης, ο εκ Γέρας καταγόμενος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος Αβαγιανός και ο μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτας Θεολόγος.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img