Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Δεν ανεβάζουν το ψωμί, αλλά θέτουν πλαίσιο επιβίωσης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δεν ανεβάζουν το ψωμί οι αρτοποιοί της Λέσβου, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη Συνέλευση του Σωματείου τους “Η Δήμητρα”, που έγινε στο παλιό Εργατικό Κέντρο επί της οδού Κομνηνάκη, όπου ο πρόεδρος των αρτοποιών, Νίκος Μπουλμπούλης, έκανε τον απολογισμό και τέθηκαν οι προτεραιότητες για το νέο έτος.  Ο κ. Μπουλμπούλης περιέγραψε με τα πιο μελανά χρώματα την πίεση που έχει δεχθεί τα τελευταία χρόνια το παραδοσιακό αρτοποιείο, τονίζοντας ωστόσο το μεγάλο όπλο του κάθε αρτοποιού, που είναι η ποιότητα και τα αγνά υλικά έναντι κάθε τυποποιημένου προϊόντος που διατίθεται από σούπερ-μάρκετ.  

Όπως διαφάνηκε από τη Γενική Συνέλευση των αρτοποιών, παρά τις αυξήσεις των πρώτων υλών και τις ανατιμήσεις που συνεχίζονται, ο κλάδος επί του παρόντος δεν δείχνει διατεθειμένος να ανεβάσει τις τιμές τουλάχιστον στο ψωμί ως ένα αγαθό στο οποίο θα πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες. Όπως είπε ο κ. Μπουλμπούλης μιλώντας στα Νέα της Λέσβου «ο αρτοποιός της γειτονιάς ξέρει τον κάθε πελάτη με το μικρό του όνομα, και αυτό ισχύει και αντίστροφα. Δεν είναι απρόσωπες οι δικές μας επιχειρήσεις, όπως οι μεγάλες αλυσίδες που διαθέτουν ψωμί από κατεψυγμένες ζύμες.  Εμείς βλέπουμε και κατανοούμε τις δυσκολίες του κόσμου να τα φέρει βόλτα και γι’ αυτό το λόγο έχουμε απορροφήσει μέχρι τώρα μία σειρά από αυξήσεις που έχουν γίνει τους προηγούμενους μήνες στις πρώτες ύλες και όχι μόνο και συνεχίζουμε να κρατούμε την ίδια στάση, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο στους καταναλωτές και το δικό μας ρόλο. Ωστόσο κατά τη Γενική Συνέλευσή μας θέσαμε ένα πλαίσιο επιβίωσης, ένα ψήφισμα δηλαδή, το οποίο διανέμεται στις συναρμόδιες υπηρεσίες και τα Υπουργεία, με το οποίο ζητάμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για να μείνουμε στα μαγαζιά μας, καθώς τα αρτοποιεία εκτός όλων των άλλων συμβάλλουν και στην απασχόληση καλύπτοντας θέσεις εργασίας. Δεν είναι μόνο οι μεγάλοι οι σωτήρες της πατρίδας μας και της απασχόλησης, εμείς οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις είμαστε αυτές που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εθνικής οικονομίας», είπε ο πρόεδρος των αρτοποιών.

Οι αρτοποιοί της Λέσβου ζητούν κατάργηση του ΦΠΑ στο ψωμί, που είναι το βασικότερο αγαθό που καταναλώνει η ελληνική οικογένεια, κατάργηση όλων των Ειδικών Φόρων και ΦΠΑ στην ενέργεια που χρησιμοποιούν τα αρτοποιεία, γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, επιδότηση ενοικίου για τα μικρά αρτοποιεία, επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000€, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. 

Επίσης ζητούν κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου, άμεση ρύθμιση χρεών και καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού και αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.   

spot_img

More articles

spot_img
spot_img