Τρίτη, 3 Οκτωβρίου, 2023

«Δεν έπρεπε να επιστραφεί η επιστρεπτέα»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες επιχειρηματιών και επαγγελματιών που μετά από όλες τις παρατάσεις που δόθηκαν για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής ήλπιζαν ότι θα υπάρξει δυνατότητα να χαριστεί το συνολικό ποσό…

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»

Διαψεύστηκαν οι προσδοκίες επιχειρηματιών και επαγγελματιών που μετά από όλες τις παρατάσεις που δόθηκαν για την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής ήλπιζαν ότι θα υπάρξει δυνατότητα να χαριστεί το συνολικό ποσό, καθώς ήδη έχουν ανοίξει από τις προηγούμενες μέρες οι διαδικασίες και όλοι οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Ιουλίου να προχωρήσουν είτε στην καταβολή της πρώτης δόσης ή στην επιστροφή του συνολικού ποσού που τους αναλογεί, σύμφωνα με τα έσοδά τους, ώστε να έχουν μία έκπτωση της τάξης του 15%. 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λέσβου και Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Τατάκης, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου χθες σημείωσε ότι «ελπίζαμε ότι έστω την τελευταία στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών θα έκανε το βήμα να αφήσει το σύνολο του ποσού στη διάθεση των δικαιούχων, μιας και η κρίση του κορονοϊού είχε και έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις που επηρεάζουν ακόμα την αγορά».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών «πέραν της υγειονομικής κρίσης και το ζήτημα των αυξήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες τροφοδοτεί αρνητικό οικονομικό περιβάλλον για τους επιχειρηματίες και τους επαγγελματίες και ως εκ τούτου θα μπορούσε ακόμα και με αιτιολογικό τον κορονοϊό, αλλά βλέποντας και τα σημερινά προβλήματα το Υπουργείο Οικονομικών να μην προχωρούσε στην επανάκτηση των ποσών που πρέπει να πληρώσουν στο Κράτος οι επαγγελματίες». Μάλιστα ο ίδιος κάλεσε τους επαγγελματίες να ενημερωθούν από τους λογιστές τους, ώστε μέχρι τις 29 του μηνός να έχουν καταβάλει τα ποσά.

Τι επιστρέφεται 

Tο Υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τη βεβαίωση του επιστρεπτέου μέρους όλων των κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, η οποία χορηγήθηκε ως ενίσχυση των επιχειρήσεων που επηρεάστηκαν αρνητικά από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Με σειρά τροποποιήσεων των αποφάσεων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

-Η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης ή εναλλακτικά δυνατότητας εφάπαξ καταβολής αυτού με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού μετατέθηκε την 29η Ιουλίου 2022.

-Αυξήθηκαν οι δόσεις για την αποπληρωμή του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης σε 96 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι πλέον άτοκες.

-Το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης μειώθηκε και ανέρχεται στα κάτωθι ποσοστά επί της ληφθείσας ενίσχυσης, εφόσον τηρήθηκαν οι όροι και προϋποθέσεις που προβλέπονταν σε κάθε κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής:

α) Για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε: 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με το 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και έως 70% σε σχέση με το 2019 και παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή 50% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

β) Για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή για επιχειρήσεις που άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019, σε: 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των ακαθάριστων εσόδων του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων ή 33,3% της ενίσχυσης, για όλες τις λοιπές επιχειρήσεις.

Στην περίπτωση της εφάπαξ επιστροφής του ανωτέρω επιστρεπτέου ποσού μέχρι και την 29η Ιουλίου 2022, το ποσό της έκπτωσης του 15% προσαυξάνει το μη επιστρεπτέο ποσό της ενίσχυσης το οποίο είναι αφορολόγητο, ενώ το ποσό της επιστροφής μειώνει το χορηγηθέν ποσό της ενίσχυσης και εφόσον η ενίσχυση έχει χορηγηθεί, είτε βάσει του Προσωρινού Πλαισίου, είτε βάσει του Κανονισμού de minimis, δεν συνυπολογίζεται εφεξής στο όριο σώρευσης.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν αποδεδειγμένα από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας από την 1η Μαΐου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2021, το επιστρεπτέο ποσό, δεν επιστρέφεται. 

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού θα αναρτηθούν, σταδιακά κατά τη βεβαίωση, στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στην ψηφιακή πύλη myAADE, στην επιλογή Ο Λογαριασμός μου.

Για τη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων, στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ θα αναρτηθεί ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του επιστρεφόμενου ποσού ανά Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Υπενθυμίζεται ότι η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

spot_img
- Advertisement -

More articles