Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια κύριε Τσίπρα!

Αποφασισμένοι να μην περιοριστούν σε μία διαδήλωση που θα αρχίσει λίγο πριν το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί αργά το μεσημέρι φάνηκαν χθες το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου οι τοπικοί φορείς, κατά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για τη μεγάλη αυριανή κινητοποίηση από την οποία δεν θα πρέπει να λείψει ούτε ένας κάτοικος και επαγγελματίας του νησιού μας. Αυτό που φάνηκε είναι πως το Συντονιστικό Όργανο των επιστημονικών – επαγγελματικών και επιχειρηματικών φορέων σε συντονισμό με τους φορείς της Χίου και της Σάμου σχεδιάζουν από τώρα τα βήματα κλιμάκωσης του αγώνα, με στόχο την αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών στις τοπικές οικονομίες από το μεταναστευτικό.

Στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη αρνητικά σχόλια προκάλεσε η απουσία του Γενικού Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Γιανέλη, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον διευθυντή του Παύλο Μιχαλακέλλη, καθώς επίσης και του κυβερνητικού Βουλευτή Γιώργου Πάλλη που δεν έστειλε ούτε ένα μήνυμα, όπως και του Βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρου Τάσσου. Απών από τη σύσκεψη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από το στέλεχος του γραφείου του Βαγγέλη Μάκρα. Ο κ. Μάκρας ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι τώρα ο Βουλευτής, δήλωσε ωστόσο πως δεν υπάρχουν περιθώρια ώστε ο κ. Αθανασίου να καταθέσει Τροπολογία, καθώς όπως είπε για να γίνει αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και δικαιολόγησε ότι ο βουλευτής έχει ζητήσει τα στοιχεία αλλά δεν του τα έχουν χορηγήσει. Λίγα λεπτά αργότερα ωστόσο ο ίδιος παραδέχτηκε πως τα στοιχεία μπορούν να χορηγηθούν ακόμα και σε μία ημέρα!

Η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, αν ήταν προγραμματισμένο να παραστεί δεν μπόρεσε καθώς το αεροσκάφος με το οποίο έφτανε το απόγευμα στη Μυτιλήνη λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών επέστρεψε στο αεροδρόμιο των Αθηνών. Εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Θεόδωρο Βαλσαμίδη, ο οποίος έθεσε την Περιφέρεια στη διάθεση του Συντονιστικού Οργάνου δηλώνοντας ότι αύριο Τετάρτη θα είναι κλειστές όλες οι υπηρεσίες.

fpa-lez-3
Από τη διανομή έντυπου υλικού και αφισών το Σάββατο στην αγορά της Μυτιλήνης

Ο Δήμαρχος, Σπύρος Γαληνός βρισκόταν στην Αθήνα και είχε ενημερώσει από τις προηγούμενες ημέρες πως θα εκπροσωπηθεί από τους Αντιδημάρχους, Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα.

Αν και θα περίμενε κανείς για ένα ζήτημα ζωτικής σημασίας για τα νησιά μας που είναι οι συντελεστές ΦΠΑ να ήταν άπαντες παρόντες και με αποφασιστικότητα να διεκδικήσουν τόσο οι Βουλευτές όσο και ο Δήμαρχος και η Περιφερειάρχης, καθώς επίσης και ο Γενικός Γραμματέας Νησιωτικής Πολιτικής φρόντισαν με τον τρόπο τους να μείνουν σε απόσταση. Αυτό, αν μη τι άλλο, δείχνει πως το ζήτημα των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι καθαρά υπόθεση της τοπικής κοινωνίας,  η οποία θα πρέπει να πάρει στο αυριανό συλλαλητήριο την κατάσταση στα χέρια της χωρίς να περιμένει και σπουδαία πράγματα από τους εκπροσώπους της.

Ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο, καθώς οι πολίτες και οι επαγγελματίες με τη μαζική κάθοδό τους θα οδηγήσουν τις εξελίξεις ακόμα και σε καταλήψεις δημόσιων χώρων μέχρι η κυβέρνηση να υποχωρήσει και να θέσει το ζήτημα της εξαίρεσης στους δανειστές. Έτσι κι αλλιώς, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μπαρούτης, το δημοσιονομικό κόστος από την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου λόγω μεταναστευτικού  στη χειρότερη περίπτωση δεν υπερβαίνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που η Λέσβος δεν έχει πάρει ουσιαστικά αντισταθμιστικά μέτρα στήριξης για την συμβολή της στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Από τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λέσβου
Από τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Επιμελητήριο Λέσβου

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο Λέσβου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Βαγγέλης Μυρσινιάς, απευθύνοντας πρόσκληση για μαζική συμμετοχή των κατοίκων του νησιού μας αύριο στις 11 το πρωί στην πλατεία Σαπφούς όπου είναι το μεγάλο ραντεβού στη Μυτιλήνη, υπογράμμισε ότι οι 54 φορείς του Βορείου Αιγαίου εξάντλησαν όλα τα περιθώρια. «Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια από Υπουργείο σε Υπουργείο, Βουλευτή σε Βουλευτή, στις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων, δυστυχώς όμως μέχρι τώρα δεν έχουμε ακούσει τίποτα. Είναι επιβεβλημένο όλοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες της Λέσβου να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε αυτό που έρχεται κι αν τελικά περάσει θα έχει ως συνέπεια την σημαντική αύξηση του κόστους ζωής στα νησιά μας», είπε ο κ. Μυρσινιάς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών, Παναγιώτης Τατάκης, σήκωσε τους τόνους υπογραμμίζοντας ότι τώρα ξεκινά ένας μεγάλος αγώνας και η Λέσβος θα πρέπει να ζήσει ξανά μετά από δεκαετίες τις “μέρες Ακαδημίας” του παρελθόντος, βάζοντας ως στόχο την επιτυχία καθώς σε αντίθετη περίπτωση η οικονομία θα βουλιάξει. «Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ θα επιβαρύνει ένα μέσο νοικοκυριό με 480 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή τα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματα των κατοίκων της ακριτικής περιοχής μας θα επιβαρυνθούν με άλλη μια σύνταξη ή έναν βασικό μισθό για να καλυφθούν οι ανατιμήσεις των προϊόντων και των υπηρεσιών που θα γίνουν από την Πρωτοχρονιά. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ είναι πρώτα απ’ όλα θέμα των ίδιων των πολιτών και γι’ αυτό όλοι μαζί πρέπει να βρεθούμε ενωμένοι σαν μια γροθιά και να παλέψουμε μέχρι την τελική δικαίωση», είπε ο κ. Τατάκης.

fpa-lez-2
Από τη συνέντευξη Τύπου χθες το μεσημέρι στο Επιμελητήριο, από αριστερά ο Απόστολος Βαλτάς, ο Παναγιώτης Μπαρούτης, ο Παναγιώτης Τατάκης, ο Βαγγέλης Μυρσινιάς και ο Παναγιώτης Παπαρίσβας

Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Μπαρούτης έκανε μια σύντομη αναδρομή στις ενέργειες που έγιναν επί Υπουργίας ακόμα Γιάννη Βαρουφάκη, ενώ υπογράμμισε πως η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά δεν ήταν επιλογή των δανειστών αλλά επιλογή της κυβέρνησης. Κάλεσε, δε, τους Βουλευτές και τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης του τόπου μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τονίζοντας ότι «αυτοί που εκπροσωπούν το λεσβιακό λαό θα πρέπει να μάθουν να τον εκπροσωπούν όπως πρέπει».

Το λόγο πήρε και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου Απόστολος Βαλτάς, παρατηρώντας πως αν καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο, με την κατάσταση που έχει μεσολαβήσει στις τοπικές οικονομίες των τριών Νομών λόγω του μεταναστευτικού τα νησιά μας θα βουλιάξουν. «Η κινητοποίηση της Τετάρτης δεν είναι μια απλή συγκέντρωση. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν φτάνει να συμπαρίστανται με τα λόγια αλλά θα πρέπει να το δείξουν και στην πράξη. Και το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν είναι να διατηρήσουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο. Κι αν δεν μπορούν να το κάνουν να τους υποχρεώσουμε εμείς με τη μαζική συμμετοχή μας», είπε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λέσβου εκτιμώντας πως αν αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ, οι επιβαρύνσεις σε αγαθά και υπηρεσίες θα φτάσουν ακόμα και στο 12%, καθώς θα επηρεαστεί μία ολόκληρη αλυσίδα.

Τέλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Παναγιώτης Παπαρίσβας εξέφρασε την απογοήτευσή του χαρακτηρίζοντας ως τιμωρία για τους κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μετά τα όσα έχουν ακουστεί για τα ακριτικά νησιά μας ως προς την συμβολή των κοινωνιών τους  στο μεταναστευτικό και την αλληλεγγύη. Προέβλεψε μάλιστα  αλυσιδωτά λουκέτα από επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τη μείωση της κατανάλωσης, εκτιμώντας δυσοίωνο το μέλλον και για τους κατοίκους του νησιού μας καθώς όπως είπε «τα οικονομικά αποθέματα εξαντλούνται».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

siriza-logo

ΣΥΡΙΖΑ ΛΕΣΒΟΥ

Δικαιολογεί, αλλά συμπαρίσταται

 Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου διαφοροποιείται από την πολιτική της κυβέρνησης την οποία καλεί να διατηρήσει τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας  παρότι αποδίδει τις ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων: «Οι απαιτήσεις των δανειστών για την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, είχαν ήδη καταγραφεί από το πρώτο μνημόνιο. Τότε ανάμεσα στα άλλα επώδυνα μέτρα που έθετε για την περίοδο 2012-2014, ήταν και η “κατάργηση των γεωγραφικών διαφοροποιήσεων”. 

Με το λεγόμενο “μέιλ Χαρδούβελη”, το 2014, καταγράφηκε καθαρά η θέση της τότε κυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, για την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δεν κατάφερε να αποκρούσει αυτή την απαίτηση των δανειστών. Κατάφερε όμως να καταγραφεί ρητά στις νέες συμφωνίες που προέκυψαν, ότι όσον αφορά τους κατοίκους των νησιών θα υπάρχουν αντισταθμιστικά, έτσι ώστε, η επιβάρυνση που θα προκύψει για αυτούς από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών, να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρή. Επιπλέον, η κυβέρνηση το περασμένο καλοκαίρι ανέστειλε την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του μέτρου, που πήγε για την 1/1/2017. Θεωρούμε ότι οι λόγοι που επέβαλαν αυτή την αναστολή της έναρξης του μέτρου μέχρι το τέλος της χρονιάς, δηλαδή οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στα νησιά μας, εξακολουθούν να ισχύουν.

Η ενδεχόμενη κατάργηση των, μειωμένων κατά 30%, ποσοστών του ΦΠΑ θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ζωής σε αυτά, όταν ήδη έχει επιβαρυνθεί πάρα πολύ από τις συνεχιζόμενες, για σειρά ετών, μειώσεις στα εισοδήματα των κατοίκων τους. Το κάθε νοικοκυριό θα επιβαρυνθεί, από αυτή την κατάργηση με περίπου 400- 500 ευρώ το χρόνο, ποσό που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο, εάν σκεφτεί κανείς, ότι για την μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών στο νησί μας, αυτά τα χρήματα αποτελούν έναν μηνιαίο μισθό! 

Να γιατί θα πρέπει να μην καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές του ΦΠΑ!

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να επιμείνει ακόμα πιο αποφασιστικά κατά την διάρκεια και αυτού του κύκλου των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να υπάρξει αναστολή της υλοποίησης αυτού του μέτρου.

Σε κάθε περίπτωση και στον βαθμό που κάτι τέτοιο δεν γίνει κατορθωτό, θα πρέπει, μέχρι το τέλος της χρονιάς η κυβέρνηση να ανακοινώσει τα αναγκαία αντισταθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε όσα χρήματα χάσουν οι νησιώτες από αυτή την κατάργηση, να τα πάρουν πίσω με άλλο τρόπο! Αυτό είναι κάτι που και η ίδια η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα στελέχη της το έχουν προεξοφλήσει».

nd-logo

Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ούτε κουβέντα για τη στάση του Κυριάκου

 Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία Λέσβου αναφέρει ότι «είναι γνωστό ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ προβλέπει μεταξύ άλλων: Μείωση των φόρων, μείωση των κρατικών δαπανών, ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Είναι επίσης σε όλους γνωστό ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα των ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ  που ήδη εφαρμόζεται, προβλέπει: Αύξηση των φόρων, αύξηση των κρατικών δαπανών και καταπολέμηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με σωρεία γραφειοκρατικών  προσκομμάτων και ιδεοληπτικών αντιδράσεων. 

Μέσα  στο παραπάνω πλαίσιο, εντάσσεται και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά από 1ης Ιανουαρίου 2017.

Η ΝΟΔΕ της Νέας Δημοκρατίας Λέσβου είναι αντίθετη με την αύξηση αυτή, η οποία στην δεδομένη  χρονική συγκυρία μόνο καταστροφική μπορεί να είναι.

Συνεπώς κάθε κινητοποίηση που αντιτίθεται στην αύξηση του ΦΠΑ είναι όχι μόνο  αναγκαία αλλά και επιβεβλημένη για την ανάδειξη του θέματος πριν είναι  αργά».

kke-logo ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΤΟ ΚΚΕ

Κινητοποίηση… όχι για την κινητοποίηση!

 Ξεκάθαρα στέκεται ως προς το διακύβευμα της αυριανής κινητοποίησης και τη μορφή που θα πρέπει να πάρει ο αγώνας το ΚΚΕ Λέσβου, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι «ελπίζουμε η κινητοποίηση της Τετάρτης να μην γίνεται απλά και μόνο για να διασκεδάσει και να απορροφήσει τη δίκαιη αγανάκτηση των κατοίκων της Λέσβου από τη μεγάλη φορολογική αφαίμαξη που συνέχεια υφίστανται, να μην ξεφουσκώσει στην πρώτη υπόσχεση για κάποιο δήθεν υποκατάστατο που θα δώσουν οι κυβερνώντες.

Σε κάθε περίπτωση η ζωή δείχνει και όλοι κρίνονται».

Το ΚΚΕ αφήνει όμως και αιχμές για τους διοργανωτές τονίζοντας ότι ο νησιωτικός ΦΠΑ και η τύχη του είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και ο αγώνας που ουσιαστικά τώρα αρχίζει, με πρωτοβουλία των επαγγελματικών ενώσεων και των επιστημονικών συλλόγων πρέπει να πάρει υπ’ όψιν του ορισμένες κρίσιμες παραμέτρους:

Έτσι και αλλιώς, σήμερα, με το “νησιωτικό” ΦΠΑ σε ισχύ, η φορολογική επιβάρυνση είναι τέτοια που η λαϊκή οικογένεια ζει κυριολεκτικά γονατισμένη. Ο αγώνας λοιπόν πρέπει να συνδεθεί με τη συνολικότερη φορολογική ανακούφιση που πρέπει να εφαρμοσθεί για να ανασάνει η λαϊκή οικογένεια και μαζί της η αγορά.

-Η συμπαράταξη διεκδικητικών φορέων, όπως είναι οι επαγγελματικές ενώσεις και τα επιστημονικά σωματεία, με  κυβερνητικούς στην ουσία φορείς (δήμοι – περιφέρειες) ή κυβερνητικούς συμβούλους, όπως είναι τα επιμελητήρια, θέτει σοβαρά ερωτηματικά για το μέχρι πού έχουν την πρόθεση να το τραβήξουν οι διοργανωτές.

-Η μη πρόσκληση – από τα πρώτα βήματα  αυτής της προσπάθειας – φορέων κατ’ εξοχήν  διεκδικητικών, που μάλιστα εκφράζουν μεγάλες ομάδες συμπολιτών μας που πλήττονται ιδιαίτερα από τη φορολογία, όπως το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών και Εμπόρων κάνει ακόμα πιο έντονα τα παραπάνω ερωτηματικά.

-Η σιγή ιχθύος που κράτησαν στη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης όλοι οι άλλοι παρευρισκόμενοι (Περιφέρεια, βουλευτές Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ του νομού) όταν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και ο Βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος έθεσαν το θέμα του νησιωτικού ΦΠΑ, τίποτα το καλό δεν προοιωνίζει».

leki-enotitaΗ “ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ”

«Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ»

 Τέλος, η “Λαϊκή Ενότητα” Λέσβου με ανακοίνωσή της τονίζει ότι το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος φόνου για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο είναι η εκκίνηση από την 1η Ιανουαρίου 2017 της επιβολής αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Τρίτου Μνημονίου. Πλέον τα νησιά μας θα είναι η μόνη νησιωτική περιοχή της Ευρώπης όπου δεν θα ισχύει μειωμένη φορολογία. Η αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει το κόστος ζωής των λαϊκών στρωμάτων και θα έχει αλυσιδωτά αποτελέσματα στην τοπική οικονομία που ήδη πληρώνει ακριβά την ύφεση και τα λουκέτα, την ώρα που έχουν να αντιμετωπίσουν τον ΕΝΦΙΑ και τα άλλα χαράτσια.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιδιώκει να πιάσει τους στόχους που επιβάλλουν οι δανειστές μέσα από την καταιγίδα φόρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, αφήνοντας ανενόχλητο το μεγάλο κεφάλαιο να φοροδιαφεύγει και να διοχετεύει πλούτο σε φορολογικούς παραδείσους και off-shore εταιρείες.

Ας είμαστε ξεκάθαροι. Με την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάζει οριστική ταφόπλακα στα νησιά μας. Άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η ΝΔ καθώς και οι δικοί της βουλευτές ψήφισαν υπέρ αυτού του μέτρου που συμπεριλαμβανόταν στο 3ο Μνημόνιο. Επιπλέον η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ούτε στο ελάχιστο την τροπολογία του ευρωβουλευτή Νίκου Χουντή που υπερψηφίστηκε στο ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία.

Θυμίζουμε ότι η τροπολογία πρόβλεπε για την Ελλάδα και ιδιαίτερα τα ελληνικά νησιά, αναφέροντας ότι “σε ορισμένα ευρωπαϊκά νησιά έχουν χορηγηθεί ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις” και τονίζοντας ότι πρέπει “οι ρυθμίσεις αυτές να συνεχίσουν να υφίστανται, ιδίως σε εκείνα τα κράτη-μέλη που υπάγονται σε προγράμματα οικονομικής προσαρμογής”.

Είναι πλέον φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση αρνήθηκε να αξιοποιήσει ακόμα και τις Συνθήκες και τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επιτρέπουν την ύπαρξη ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων για τις νησιωτικές περιοχές, αλλά προτίμησε να δεχθεί την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, δείχνοντας τυφλή υπακοή στις απαιτήσεις των δανειστών. Τα κροκοδείλια δάκρυα στελεχών και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάλλη αλλά και της ΝΔ Αθανασίου δεν συγκινούν κανέναν και μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορούν να εκληφθούν.

Είναι στο χέρι των μαζικών φορέων και του λαϊκού κινήματος, η οργάνωση της πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Η μόνη ρεαλιστική λύση είναι η ρήξη με την ευρωζώνη για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από τα δεσμά των μνημονίων και της πολιτικών της λιτότητας».

adedi-logoΣτάση εργασίας από την ΑΔΕΔΥ

 Η κεντρική ΑΔΕΔΥ μετά από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λέσβου κηρύττει για αύριο Τετάρτη  στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. του Νομού Λέσβου από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου, για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στον Δημόσιο Τομέα να συμμετάσχουν στο Παλλεσβιακό Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί, προκειμένου να μην ισχύσουν οι αυξημένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά, οι οποίοι θα επιφέρουν τραγικές επιπτώσεις στους κατοίκους των παραμεθόριων περιοχών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπως σημειώνει στην ανακοίνωση που εξέδωσε από την Αθήνα.