“Δεν κουνιέται φύλλο” στο Αρχοντικό Γεωργιάδη

Spread the love

Η επισκευή του Αρχοντικού Γεωργιάδη προβλήθηκε από την Περιφέρεια ως ένα σημαντικό και είναι πράγματι ένα σημαντικό έργο στον πολιτισμό, έχει όμως και μια δεύτερη ιδιαίτερη σημασία καθώς μέσα από το έργο ανάπλασης θα διασωθεί και θα αναδειχθεί αυτό το υπέροχο αρχιτεκτονικά κόσμημα της Επάνω Σκάλας, που με τη νέα του μορφή θα μπορεί να έχει και άλλες χρήσεις και να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερες και μεγαλύτερες εκδηλώσεις. 

Αν και το έργο δεν ξεκίνησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με το αιτιολογικό από την Περιφερειακή Αρχή ότι αυτό θα γινόταν από το φθινόπωρο ώστε να μην στερηθούν οι πολίτες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού, στην πράξη φαίνεται ότι το επιχείρημα που προβλήθηκε τότε ως σωστό δεν ήταν παρά δικαιολογία, καθώς το έργο δεν μπορούσε να ξεκινήσει αυτό το διάστημα, κάτι που αποκαλύπτουν σήμερα τα Νέα της Λέσβου. Επί της ουσίας το έργο δημοπρατήθηκε και κατακυρώθηκε – και αυτό προκαλεί εντύπωση – ενώ εκκρεμούσαν εγκρίσεις στη μελέτη, οι οποίες αναμένονται τώρα εκ των υστέρων μετά την κατακύρωση. Αυτό πρακτικά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εργολαβία καθώς τους τελευταίους 8 μήνες έχουν διαφοροποιηθεί οι τιμές των υλικών στην αγορά προς τα πάνω και αν αργήσει κι άλλο να ξεκινήσει το έργο, το τοπίο θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Να θυμίσουμε ότι το έργο κατακυρώθηκε τον Απρίλιο του 2024 στην εταιρεία «Α. ΝΙΚΟΛΙΑΣ Ε.Ε.», με μέση έκπτωση 16,23%, καθώς ήταν η χαμηλότερη προσφορά. Οι υπόλοιπες τρεις προσφορές εταιρειών που κατατέθηκαν απορρίφθηκαν καθώς δεν περιελάμβαναν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ να τονίσουμε ότι η επιλογή του συγκεκριμένου φορέα έγινε μετά από απόφαση που πάρθηκε στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής.

Ο εργολάβος ήταν έτοιμος να ξεκινήσει το έργο το καλοκαίρι και μέχρι τώρα υπάρχει πλήρης ετοιμότητα, καθώς πρόκειται για μία συνεπή εταιρεία στην ανάληψη έργων που έχει ασχοληθεί σε Λέσβο και Λήμνο, μέχρι τώρα όμως δεν φαίνεται κάποιο “φως στο τούνελ” για το ξεκίνημα του έργου, αν και όλοι οι παράγοντες της Περιφερειακής Αρχής δηλώνουν αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει σύντομα.

Σε επικοινωνία των Νέων της Λέσβου με τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Υπηρεσιών, Τόμμυ Χατζηκυριαζή, ο ίδιος μάς διαβεβαίωσε ότι «βρισκόμαστε εντός χρονικού πλαισίου και ότι οι διαδικασίες έχουν πάρει το δρόμο τους με τις τεχνικές υπηρεσίες να έχουν τον πρώτο λόγο». Σε αντίστοιχη επικοινωνία μας με την προϊσταμένη των Τεχνικών Έργων, η κ. Μαρία Τσακίρη επέμεινε πως το έργο δεν έχει καθυστερήσει και ότι αναμένουν έγκριση με συμπληρωματικά στοιχεία από κάποιο μελετητή.

Σε κάθε περίπτωση, προκαλεί εντύπωση πώς και περιμένουν εγκρίσεις με συμπληρωματικά στοιχεία, ενώ έχουν περάσει 8 μήνες από τη δημοπράτηση και πώς είναι δυνατόν να δημοπρατείται και να ανατίθεται ένα έργο με ελλείψεις στο φάκελό του. 

Το όραμα για το “Σπίτι Πολιτισμού”

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη, χτισμένο στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αγοράστηκε από τη Νομαρχία Λέσβου το 2014, ενώ οι μελέτες που απαιτούνταν για την πλήρη επισκευή του ανατέθηκαν με απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου το 2019. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε δύο εκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, που προήλθαν από ταμειακά υπόλοιπα ΚΑΠ επενδύσεων του τακτικού προϋπολογισμού της Περιφέρειας. 

Σύμφωνα με τις μελέτες, το κτίριο προβλέπεται να λειτουργήσει ως εξής: Στον χώρο που οδηγεί στον όροφο του κτιρίου θα δημιουργηθεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπως χώρος εκθέσεων ζωγραφικής, θεατρικών παραστάσεων και κινηματογραφικών προβολών, ενώ στο δεύτερο όροφο προβλέπεται η δημιουργία βιβλιοθήκης τοπικών συγγραφέων και η στέγαση του Ψηφιακού Μουσείου Πολιτισμού από το 1821 έως σήμερα, πράξη που υλοποιείται με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ύψους 316.500 ευρώ. Επίσης, με πρόταση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, στη σοφίτα του κτιρίου προβλέπεται η δημιουργία μικρού ξενώνα προκειμένου να φιλοξενούνται προσκεκλημένες προσωπικότητες αλλά και φοιτητές από πιθανά θερινά σχολεία, που μπορούν να υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, να καμφθούν γρήγορα τα όποια εμπόδια υπάρχουν και πολύ σύντομα, το Αρχοντικό Γεωργιάδη, αυτό το αρχιτεκτονικό κόσμημα της πόλης μας, να μετατραπεί σε “Σπίτι Πολιτισμού” ικανό να στεγάσει οράματα και συγγράμματα τοπικών συγγραφέων, αποτελώντας πηγή έμπνευσης για τους νεότερους, αλλά και μια πολιτιστική φωλιά για όλο τον κόσμο.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση