«Δεν λείπουν και οι δικές μας ευθύνες για τον τουρισμό»

Είναι γιος του πρώην προέδρου της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, Στρατή Γόμου και της Αντιπεριφερειάρχη Καλλιόπης Πρωτογεράκη, το γεγονός όμως ότι μεγάλωσε σε μια τέτοια πολιτική οικογένεια δεν τον εμπόδισε να διαμορφώσει μία δική του προσωπικότητα και μέχρι πρότινος τουλάχιστον φαινόταν ότι δεν θα ακολουθούσε τα χνάρια των γονιών του στην πολιτική. Διαλλακτικός και χαμηλών τόνων ως άνθρωπος και ως επιχειρηματίας μετρά μόνο φίλους στη μέχρι τώρα πορεία του και μάλιστα να σημειώσουμε πως η ανάμειξή του με την πολιτική από αυτές τις εκλογές, ως υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, έχει προκαλέσει προσδοκίες στους επαγγελματίες του τουρισμού ότι στο πρόσωπό του μπορούν να βρουν έναν άνθρωπο που θα ασχοληθεί με πρακτικό πνεύμα με τα ζητήματα του κλάδου.
Στα 32 του χρόνια ο Δημήτρης Γόμος κλήθηκε να είναι για πρώτη φορά υποψήφιος σε προεκλογική περίοδο μικρότερη του μηνός, ο ίδιος όμως δεν παρέκαμψε την πρόκληση, μπήκε στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει το κόμμα του και μέσω της Νέας Δημοκρατίας, τον τόπο, όπως προσδοκά ο ίδιος.
Στη συζήτηση που είχαμε μαζί του για τη σημερινή συνέντευξη που δημοσιεύουμε, ιδιαίτερη εντύπωση μας προκάλεσε η τοποθέτηση που κάνει στην ερώτησή μας για το πού αποδίδει τη στασιμότητα στον τουρισμό, καθώς σχολιάζει και αναπτύσσει τις απόψεις του με διάθεση όχι μόνο κριτικής για την κυβέρνηση και το μεταναστευτικό, αλλά και αυτοκριτικής.

-Κύριε Γόμο, ασχολείστε χρόνια τώρα με τα επιχειρηματικά στο τόπο μας και παρότι προέρχεστε από μια πολιτική οικογένεια, η αίσθηση που υπήρχε ήταν πως δεν θα ασχολούσασταν τόσο νωρίς τουλάχιστον με την πολιτική και γι’ αυτό το λόγο η υποψηφιότητά σας αποτέλεσε έκπληξη.

«Η αλήθεια είναι ότι και για έμενα ήταν έκπληξη! Πράγματι προέρχομαι από μια πολιτική οικογένεια όπου οι γονείς μου με έμαθαν να ονειρεύομαι, να προσφέρω και να αγωνίζομαι για τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις ήταν ανασταλτικός παράγοντας για να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική, παρότι το ενδιαφέρον μου για τα μεγάλα προβλήματα του τόπου μας ήταν και θα είναι καθημερινό και αδιάλειπτο».

– Οι γονείς σας τι ρόλο έπαιξαν στην απόφασή σας;

«Ήταν μια απόφαση καθαρά προσωπική. Αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση του Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, να είμαι υποψήφιος Βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου, ώστε να συνδράμω στην πολυπόθητη πολιτική αλλαγή. Είναι κοινώς αποδεκτό πως η διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα αποδείχτηκε επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα, την οικονομία, την παιδεία, την μεταναστευτική πολιτική αλλά και για την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Πώς λοιπόν θα μπορούσα να πω όχι στο κάλεσμα του προέδρου;».

-Είναι τόλμημα για ένα νέο υποψήφιο να κατέρχεται απέναντι σε δυο δυνατές υποψηφιότητες της ΝΔ, αυτή του Χαράλαμπου Αθανασίου και του Θεόδωρου Βαλσαμίδη;

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να συστρατευτώ μαζί με τα στελέχη της ΝΔ κ.κ. Αθανασίου και Βαλσαμίδη, στην προσπάθεια να γίνει η Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, με βασικούς άξονες την αξιοκρατία, την ισχυρή οικονομία, την ασφάλεια και την δικαιοσύνη. Η ομάδα γίνεται ακόμη πιο δυνατή με την υποψηφιότητα των δύο γυναικών του ψηφοδελτίου, της κυρίας Μακρή και της κυρίας Χρυσάφη. Επιτρέψτε μου να πω ότι πρώτη φορά η Νέα Δημοκρατία παρουσιάζει ένα τόσο δυνατό ψηφοδέλτιο στον τόπο της, το οποίο συνδυάζει εμπειρία, καινοτόμες ιδέες και γνώση στον τομέα της ελεύθερης οικονομίας. Ένα ψηφοδέλτιο το οποίο βάζει τα θεμέλια για το μέλλον και δημιουργεί μια τόσο δυνατή ομάδα που θα συμβάλει ώστε να επικρατήσει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 7ης Ιουλίου».

-Δημοσκοπικά, η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ως επικρατέστερη να κυβερνήσει. Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει την επόμενη μέρα στη χώρα μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης;

«Πράγματι η ΝΔ φαίνεται ως επικρατέστερη να κυβερνήσει, όμως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Επειδή η δυναμική των εκλογών μπορεί να κριθεί σε λίγες ψήφους, ποιο κόμμα θα είναι μέσα και έξω από τη Βουλή είναι καθοριστικό για την αυτοδυναμία, η οποία θα εξασφαλίσει την απαραίτητη πολιτική σταθερότητα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσφέρει πολλά στη ΝΔ και θα ήθελα να σταθώ σε ορισμένα σημαντικά. Εξασφάλισε την ενότητα και την ομοψυχία της παράταξης και προχώρησε σταδιακά σε σημαντική ανανέωση του κόμματος. Ακόμη κατάφερε να οδηγήσει τη Ν.Δ. σε μια μεγάλη νίκη στη μάχη των ευρωεκλογών, παγιώνοντας πολύ ισχυρό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, υπερέχει έναντι του Αλέξη Τσίπρα σε καταλληλότητα για πρωθυπουργός, δημοτικότητα και ικανότητα χειρισμού πολλών κρίσιμων θεμάτων με βασικότερα την οικονομία».

-Επιχειρηματικά ασχολείστε με τον αγροτικό τομέα (εφοδιασμό) και τον τουρισμό. Πιστεύω πως η παρούσα κυβέρνηση έλυσε χρονίζοντα ζητήματα στα αγροτικά, αν και δεν πέτυχε την παραγωγική ανασυγκρότηση, ενώ και στον τουρισμό, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια (εξαιρούμε τη Λέσβο και θα μιλήσουμε γι’ αυτό στη συνέχεια) η Ελλάδα έζησε απίστευτες πληρότητες. Εσείς τι άποψη έχετε;

«Είναι αλήθεια ότι κάποια θέματα στον αγροτικό τομέα προχώρησαν με θετικά βήματα. Αυτό όμως συνέβη διότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε λόγω των μνημονιακών της δεσμεύσεων να εφαρμόσει πολιτικές και να ψηφίσει νόμους και διατάξεις τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν να περάσουν, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συνιστώσες του αντιδρούσαν με σκληρό τρόπο και δυναμικές κινητοποιήσεις σε κάθε μέτρο εκσυγχρονισμού. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις αυτές έχουν διαδικαστικό χαρακτήρα.
Η πραγματικότητα είναι ότι οι άνθρωποι της αγροτιάς υποφέρουν σε μέγιστο βαθμό.
Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος για τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων. Ανενεργοί πόροι -εγκαταστάσεις, υποδομές και γη – που σήμερα λιμνάζουν στα χέρια του κράτους παραμένουν ξεχασμένα από το Θεό. Οι κτηνιατρικές και γεωπονικές υπηρεσίες απλά καταγράφουν νούμερα και επιδοτήσεις. Το υπουργείο και οι υπηρεσίες του πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν επιτελικό ρόλο και να είναι δίπλα στους αγρότες, να συμμετέχουν ενεργά με προγράμματα κατάρτισης, έτσι ώστε αξιοποιώντας την νέα τεχνολογία οι μονάδες αγροτών και κτηνοτρόφων να γίνουν εξωστρεφείς και ανταγωνιστικές.
Όσον αφορά τον τουρισμό που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι ποσοτικά υπήρξε μία ανοδική πορεία που δεν οφειλότανε όμως στις ενέργειες της κυβέρνησης, αλλά στο ότι τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ειρηνικές περιοχές της Μεσογείου, λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή. Αν δεν είχε παρέμβει στο φορολογικό πλαίσιο του τουριστικού τομέα (αλλαγές στο ΦΠΑ εστίασης – ξενοδοχείων) η τουριστική βιομηχανία θα ήταν σε ακόμη καλύτερη μοίρα. Σίγουρα συνέβαλε στις πληρότητες η πολιτική – πολεμική κατάσταση που επικρατούσε στη Μέση Ανατολή και στη γείτονα χώρα, την Τουρκία, η οποία εάν θυμάστε το προηγούμενο καλοκαίρι με την πολιτική χιλίων καρδιναλίων απέναντι στη Ρωσία, μας έκανε δώρο έναν τεράστιο αριθμό τουριστών».

-Ως ένας επιχειρηματίας του τουρισμού, πού αποδίδετε την χαμηλή τουριστική κίνηση στο νησί μας; Πρέπει λέτε να δεχτούμε πως αν και ένας όμορφος τόπος, δεν έχουμε τα συστατικά εκείνα που θα μας κάνουν να ‘χουμε ρεκόρ αφίξεων, όπως τα νησιά του νοτίου Αιγαίου; Τι πρέπει να γίνει;

«Θα μου επιτρέψετε να σημειώσω ότι εκτός από το μεταναστευτικό δεν λείπουν και οι δικές μας ευθύνες διότι τις καλές εποχές, έλειψε με ευθύνη όλων μας η επιχειρηματικότητα, η ιδιωτική πρωτοβουλία, η τουριστική προβολή και οι συντονισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία τουριστικών υποδομών όπου θα μπορούσαμε εκτός από το θρησκευτικό τουρισμό να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικές μορφές του.
Εμείς λοιπόν μείναμε στάσιμοι και τώρα το πληρώνουμε αυτό. Σίγουρα όμως κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετά βήματα στον τουριστικό τομέα. Οι φορείς προσπαθούν αλλά το μεταναστευτικό, καθώς και η κατάσταση στη γειτονική χώρα κατέστρεψε τις οποιεσδήποτε προσδοκίες είχαμε δημιουργήσει. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που θα μας επιλέξουν για τουριστικό προορισμό. Σκεφτείτε πόση αρνητική διαφήμιση έχει γίνει στο νησί μας από το 2015 όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία δήλωναν ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, ώστε να επακολουθήσουν οι γνωστές σε όλους μας εικόνες της προκυμαίας Μυτιλήνης κεκαλυμμένης από σκηνές και δυστυχισμένους ανθρώπους, της παραλίας του Μολύβου κατάμεστης από βάρκες, σωσίβια και πτώματα. Κανείς στις διακοπές του δεν θα ήθελε να βρεθεί αντιμέτωπος με την δυστυχία, την ξενιτιά και τον θάνατο. Σήμερα δε και παρότι τα πράγματα έχουν βελτιωθεί ουσιωδώς, οι εικόνες που υπάρχουν στη μνήμη των δυνητικών τουριστών είναι αυτές του 2015.
Το νησί μας για να αναπτυχθεί τουριστικά χρειάζεται υποδομές. Χρειάζεται επενδύσεις και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Είναι πραγματικά κρίμα αυτός ο πανέμορφος τόπος να παραμένει ουραγός της ανάπτυξης και της τουριστικής κίνησης».

-Είστε ένας νέος άνθρωπος. Τι είναι αυτό που εισπράττετε τώρα στις προεκλογικές επαφές σας με τους πολίτες;

«Αρχικά θα ήθελα να τονίσω πως δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός και αυτό είναι ένα στοιχείο που αναγνωρίζουν οι συμπολίτες μου. Επιζητώ καθημερινή, τακτική, συνεχή επαφή μαζί τους και αντιλαμβάνομαι πως έχουν αρχίσει να βλέπουν την πολιτική από άλλη οπτική γωνία. Ενθαρρύνουν νέους, άφθαρτους, με όρεξη για σκληρή δουλειά, να βγουν μπροστά και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα του τόπου μας».

-Τι λέτε απευθυνόμενος στους πολίτες λίγες μέρες πριν τις εκλογές;

«Ως νέος άνθρωπος, που επέλεξα να μείνω και να δραστηριοποιηθώ στον τόπο μας, που τόσο αγαπώ και περηφανεύομαι για αυτόν, θα παλέψω με όλες μου τις δυνάμεις να μεταφέρω το μήνυμα στους συμπολίτες μου πως άνθρωποι νέοι, άφθαρτοι, χωρίς δεσμεύσεις είναι ικανοί να δώσουν λύσεις μέσα από σκληρή δουλειά, στα προβλήματα της περιοχής μας. Στις μέρες που απομένουν ως τις εκλογές δίνουμε όλοι μαζί τον αγώνα για τη μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας, τον αγώνα για το αύριο και το μέλλον του τόπου. Στέλνουμε σε κάθε συγγενή, φίλο, γνωστό μας στην εκλογική περιφέρεια Λέσβου το μήνυμα της ανανέωσης!».