Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Δεν μπορούν να σταθούν από τη δυσοσμία…

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Χωρίς τουαλέτες τα γραφεία που διατίθενται από Δήμο και ΟΑΕΔ σε Συλλόγους στις προσφυγικές πολυκατοικίες, με συνέπεια τη δυσοσμία στους κοινόχρηστους χώρους

Την έντονη διαμαρτυρία κατοίκων των προσφυγικών πολυκατοικιών λίγα μέτρα από την Παναγία της Xρυσομαλλούσας έχει τροφοδοτήσει η χρήση των γραφείων από διάφορους Συλλόγους, τα οποία χορηγούνται από το Δήμο χωρίς ωστόσο να διαθέτουν τουαλέτες, με συνέπεια να έχει μετατραπεί σε ανοιχτή τουαλέτα ένας διάδρομος μεταξύ δύο πολυκατοικιών πίσω από αυτά τα «μαγαζάκια» και οι κάτοικοι να διαμαρτύρονται για τη δυσοσμία και τις συνθήκες υγιεινής.

Ιδιοκτήτης των ακινήτων είναι ο ΟΑΕΔ, ωστόσο αυτά κάθε χρόνο εκχωρούνται για τη χρήση τους στον Δήμο Μυτιλήνης και ο Δήμος με τη σειρά του τα διαθέτει σε συλλογικούς φορείς για να έχουν γραφεία. Πρόκειται για μία σημαντική διευκόλυνση του Δήμου, καθώς για παράδειγμα σε αυτούς τους χώρους στεγάζεται η Ένωση Καταναλωτών, ενώ πρόσφατα πήραν γραφεία και οι Ροταριανοί. Ωστόσο η έλλειψη τουαλετών σε αυτά τα μικρά ακίνητα είναι ένα σοβαρό ζήτημα.  

Τα προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε μία κοινόχρηστη τουαλέτα στην πίσω πλευρά για όλα αυτά τα γραφεία, καθώς όμως έχει περιέλθει σε κακό χάλι από την έλλειψη συντήρησης ήδη κάποιοι «ένοικοι» των γραφείων δεν την χρησιμοποιούσαν εδώ και καιρό για λόγους υγιεινής, επιλέγοντας… τον υπαίθριο χώρο και  γι’ αυτό η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ο χώρος που χρησιμοποιούν ως υπαίθρια τουαλέτα μεταξύ των πολυκατοικιών πίσω από τα γραφεία, με συνέπεια να προκύπτει υγειονομικό θέμα

Ένας από τους ιδιοκτήτες διαμερίσματος και διαχειριστής, ο Βασίλης Αξαρλής, συνταξιούχος υπάλληλος του νοσοκομείου Μυτιλήνης, έχει ήδη απευθυνθεί από το προηγούμενο διάστημα στην αστυνομία και στο Υγειονομικό, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να καταγραφεί κάποιο αποτέλεσμα. Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στα Νέα της Λέσβου «η κατάσταση είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί όσοι χρησιμοποιούν τα γραφεία να μην έχουν τουαλέτα και να τρέχουν για τις σωματικές τους ανάγκες στους γύρω χώρους, στις αυλές των πολυκατοικιών και να μην μπορούμε να σταθούμε στα μπαλκόνια μας από τη δυσοσμία τώρα το καλοκαίρι. Έχω απευθυνθεί στην αστυνομία χωρίς δυστυχώς κάποιο αποτέλεσμα. Περιμέναμε και από το Υγειονομικό να παρέμβει, αλλά δεν βλέπουμε κάτι να κινείται κι αναρωτιόμαστε πώς είναι δυνατόν να λειτουργούν γραφεία χωρίς τουαλέτες».

Ο συνταξιούχος υπάλληλος του νοσοκομείου Βασίλης Αξαρλής

Ο κ. Αξαρλής επισημαίνει ότι θα έπρεπε να κατασκευαστούν τουαλέτες στο καθένα από αυτά τα γραφεία: «Ένα από τα γραφεία έχει δική του τουαλέτα, την κατασκεύασαν προ ετών αυτοί που το χρησιμοποιούσαν για να μην βγαίνουν στους δρόμους οι άνθρωποι. Όλα τα άλλα γραφεία όμως είναι χωρίς τουαλέτες και πρέπει ο Δήμος και ο ΟΑΕΔ να φροντίσουν για την κάλυψη αυτής της έλλειψης και, σε τελική ανάλυση, ας φτιάξουν την κοινόχρηστη τουαλέτα να μπορεί να λειτουργήσει ανθρώπινα μήπως και απαλλαγούμε από τη δυσοσμία». Και πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τους φορείς, καθώς σε κάθε διαφορετική περίπτωση θα είχαν επιβληθεί τα προβλεπόμενα. «Να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Δεν είναι δυνατόν να ουρούν μπροστά στις πολυκατοικίες σε χώρους που παίζουν μικρά παιδιά και να καθόμαστε να βλέπουμε αυτή την κατάσταση. Τι να το κάνω εγώ να δίνει ο Δήμος γραφεία για Συλλόγους και να μην έχουν τουαλέτα; Καλύτερα να τα κλείσουν αν δεν μπορούν να τα λειτουργήσουν σωστά», είπε ο κ. Αξαρλής.

Ο καλλωπισμός των παρτεριών, σύμφωνα με τον κ. Αξαρλή, είναι ευθύνη του Δήμου και όχι των πολυκατοικιών

Από την πλευρά του Δήμου, μας ενημέρωσαν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς γι’ αυτούς τους χώρους ανήκει στον ΟΑΕΔ και μάλιστα φέτος υπήρξαν καθυστερήσεις για την ανανέωση της χρήσης τους από το Δήμο, ο οποίος τα χορηγεί σε Συλλόγους για τη στέγασή τους θέλοντας να τους βοηθήσει.

Διαμαρτυρία και για την στάθμευση των αυτοκινήτων στην πλατεία καθώς παίζουν μικρά παιδιά

Ένα άλλο ζήτημα που επεσήμανε ο κ. Αξαρλής είναι η έλλειψη συντήρησης στους χώρους των παρτεριών, που όπως μας ανέφερε δεν είναι των πολυκατοικιών, αλλά οφείλει να τους συντηρεί ο Δήμος, καθώς επίσης και η ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων πάνω στην πλατεία, ώστε να μην μπορούν να ξαποστάσουν στα παγκάκια ούτε τα άτομα της τρίτης ηλικίας ανάμεσα στις ορδές των αυτοκινήτων.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις