«Δεν σταματάμε μπροστά στις τακτικές στείρας άρνησης»

Ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος

Αντέδρασε ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικού τομέα Πανάγος Κουφέλος στο δημοσίευμα των “Νέων της Λέσβου” για τη δαπάνη 200.000 ευρώ από την Περιφέρεια για την κατασκευή ιστοσελίδας  στην οποία θα καταχωρηθούν τα αγροτικά προϊόντα των Νομών του Βορείου Αιγαίου, μετά την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής της παράταξης της ΑΝΤΑΡΣΙΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Νίκος Μανάβης. 

Ο κ. Κουφέλος με παρέμβασή του  στα “Νέα της Λέσβου” τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο που θα δημοπρατηθεί, χρηματοδοτείται στο σύνολο του από το ΕΣΠΑ και όχι από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας. «Η Περιφερειακή Αρχή όχι μόνο δεν βάζει λεφτά της Περιφέρειας αλλά αξιοποιεί στο έπακρο τα προγράμματα και τους ευρωπαϊκούς πόρους που έμεναν αναπορρόφητα με σκοπό να δημιουργήσουμε μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που μέχρι τώρα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα σε επίπεδο Περιφερειών ώστε να αναδείξουμε τα τοπικά αγροτικά προϊόντα, την ιστορία τους και τη σύνδεσή τους με τη γαστρονομική κουλτούρα της κάθε περιοχής του Βορείου Αιγαίου» επισήμανε στην εφημερίδα μας ο κ. Κουφέλος. Και συνέχισε εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση του συγκεκριμένων παρατάξεων της αντιπολίτευσης καθώς όπως είπε: «Πραγματικά λυπάμαι που σε αυτήν μας την προσπάθεια και την πρωτοβουλία συναντήσαμε την άρνηση από συγκεκριμένη πλευρά της Αριστεράς η οποία μάλιστα μας καταλογίζει ότι χρησιμοποιούμε παρωχημένους τρόπους προβολής των αγροτικών προϊόντων και αυτό… το λένε στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε. Ως  Περιφερειακή Αρχή έχουμε κάθε διάθεση να ακούσουμε και να εξετάσουμε τις όποιες αρνητικές θέσεις και απόψεις εκφράζονται για κάθε θέμα της Περιφέρειας και εδώ όμως έχουμε μια στάση στείρας άρνησης». Ειλικρινά δεν θέλω να σχολιάσω περαιτέρω, δεν αναμειχτήκαμε με τα κοινά για να αντιπαρατιθέμεθα  αλλά για να βοηθήσουμε τον τόπο να βγει από την αφάνεια με θετική διάθεση και συνεργασία όλων των πλευρών. Αν κάτι γι αυτό δεν το θέλουν τότε θα προχωρήσουμε από μόνοι μας καθώς έχουμε και την ευθύνη έναντι του λαού του Βορείου Αιγαίου που μας εξέλεξε για να οδηγήσουμε τον τόπο στο ξέφωτο και να δείτε στο τέλος ότι ο λαός του Βορείου Αιγαίου θα μας δικαιώσει για αυτές μας τις επιλογές. Ανοίγουμε λοιπόν αυτό το παράθυρο στον κόσμο για τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου δημιουργώντας τις προοπτικές για την ενίσχυση της προστιθέμενης αξίας της αγροτικής μας παραγωγής» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης ο οποίος μάλιστα τόνισε ότι το δημοσίευμα των “Νέων της Λέσβου” αδικεί τις προσπάθειες της Περιφερειακής Αρχής.

 

Ο Γιώργος Λαγουτάρης

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα έκανε και ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Λαγουτάρης που έκανε την εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο και μάλιστα όπως είπε, η υπηρεσία του θέλοντας να στηρίξει την προσπάθεια ανέλαβε και το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρότι αυτές οι ενέργειες δεν εμπίπτουν στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. 

Όπως εξήγησε ο κ. Λαγουτάρης, στόχος της πρότασης είναι η ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής με σκοπό την κάλυψη των τοπικών διατροφικών αναγκών και τη μείωση της εξάρτησης από την Ηπειρωτική Ελλάδα.

Διασύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με τον τουρισμό και δημιουργία συνεργιών μεταξύ του Τουρισμού και της Αγροδιατροφής. 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας επί της ουσίας πρόκειται για νέα ψηφιακή Ηχάρτα – αποθετήριο   που παρέχει πληθώρα ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους χρήστες. 

Συνοπτικά οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες που θα παρέχονται θα είναι: 

  • Ανάπτυξη εφαρμογής εικονικής έκθεσης (virtual exhibition) του Βορείου Αιγαίου, η  οποία θα παρουσιάζει ηλεκτρονικά τον διατροφικό πλούτος στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 
  • Ψηφιακές εφαρμογές gaming για τη διαδραστική εξερεύνηση και γνωριμία με τον αγροτικό πλούτο του Β. Αιγαίου χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές παιχνιδοποίησης (gamification techniques) που προσελκύουν το ενδιαφέρον των ψηφιακών επισκεπτών  
  • Ανάπτυξη ηλεκτρονικού μητρώου του αγροδιατροφικού πλούτου  του Βορείου Αιγαίου. Θα παρέχονται πληροφορίες (τόποι παραγωγής, τα βασικά οργανοληπτικά/γευστικά χαρακτηριστικά του, συνδυασμοί γεύσεων, παραδοσιακές συνταγές κλπ) οι οποίες Θα διατίθενται ελεύθερα στο κοινό.
  • Ψηφιακές τουριστικές διαδρομές γαστρονομίας και γνωριμίας της αγροδιατροφικής κληρονομιάς Βορείου Αιγαίου 
  • Δημιουργία story telling videos με υπότιτλους με την παρουσίαση του αγροδιατροφικού πλούτου  των  νησιών. Τα βίντεο θα προβάλλουν μικρές ιστορίες 2-3 λεπτών όπου ένας κάτοικος του νησιού θα περιγράφει τον παραδοσιακό τρόπο συλλογής και μαγειρέματος καθώς και της αγροδιατροφικής αξίας αυτών.
  • Καταγραφή των τοπικών αγροτουριστικών συνεταιρισμών της περιφέρειας και δυνατότητα εγγραφής των επισκεπτών ως ενδιαφερομένων και διασύνδεση με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Βορείου Αιγαίου, ώστε να λαμβάνουν ενημερωτικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.