«Δεν τελειώνουν στους 540 τα Σχέδια Βελτίωσης»

  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για τη συνολική ένταξη 800 φακέλων στο πρόγραμμα άφησε ο Αντιπεριφερειάρχης, Πανάγος Κουφέλος, σηκώνοντας το γάντι της κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ και απαντώντας για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας 

Πλήρως ελεγχόμενη είναι η κατάσταση με τα Σχέδια Βελτίωσης, όπως διαβεβαίωσε χθες από τη Λήμνο όπου βρισκόταν ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, την ώρα που ο στενός του συνεργάτης, Αντιπεριφερειάρχης αγροτικού τομέα, Πανάγος Κουφέλος, από τη Μυτιλήνη επιχειρούσε με στοιχεία να αποδομήσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και εν προκειμένω του υπεύθυνου αγροτικού του κόμματος, Στρατή Νικολάου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι χθες Πέμπτη έγινε η ανάρτηση των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης για τα Σχέδια Βελτίωσης (Στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις) και όπως έγραψαν πρώτα τα “Νέα της Λέσβου” με το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους, στο φύλλο της Τετάρτης, εγκρίθηκαν και επιλέγονται για ενίσχυση 540 αιτήσεις υποψηφίων με συνολική δημόσια δαπάνη 32.517.886,39 ευρώ.

Όπως ενημερώνει η Περιφέρεια, έχουν εγκριθεί αλλά μένουν ως επιλαχόντες καθώς έπονται στη βαθμολογία 575 αιτήσεις υποψηφίων με συνολική δημόσια δαπάνη 33.201.447,58 ευρώ και έχουν δικαίωμα ενστάσεων για επανεξέταση, ενώ απορρίφθηκαν 134 αιτήσεις υποψηφίων.

Από τα 45.122.197 ευρώ του προϋπολογισμού των Σχεδίων Βελτίωσης η Περιφέρεια υπογραμμίζει ότι σε αυτή τη φάση έχουν δεσμευθεί τα 13.556.001 ευρώ για την κάλυψη των υποψηφίων που θα δικαιωθούν κατά  την αξιολόγηση των ενστάσεων.

«Η Περιφέρεια έχει συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συνεχίζει τις προσπάθειες για την ανεύρεση περισσότερων διαθέσιμων πόρων για την κάλυψη όλων των υποψηφίων», τονίζει ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

 

Αντεπίθεση από Κουφέλο

Την ίδια ώρα χθες το μεσημέρι ο Αντιπεριφερειάρχης αγροτικού τομέα Πανάγος Κουφέλος πέρασε στην αντεπίθεση, σηκώνοντας ο ίδιος για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας το γάντι που πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας για ανικανότητα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης

Με παρέμβασή του στα “Νέα της Λέσβου” ο κ. Κουφέλος ανέφερε ότι «δεν θα μιλήσω για τις δικές μου επαφές και τις επανειλημμένες μεταβάσεις στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οφείλω όμως να σταθώ και να υπογραμμίσω ότι ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον κ. Βορίδη, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί και τη Λέσβο το επόμενο διάστημα αν δεν έχουμε κάποιους περιορισμούς με την πανδημία. Οφείλω, δε, να ευχαριστήσω τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στον Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Χαράλαμπο Αθανασίου για το ουσιαστικό ενδιαφέρον του για τα προβλήματα του τόπου και τα ζητήματα των αγροτών, υποστηρίζοντας κάθε προσπάθεια της Περιφέρειας».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου

Μιλώντας για την ταμπακέρα ο κ. Κουφέλος σημείωσε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το Πρόγραμμα με προϋπολογισμό 15+1 εκατ. ευρώ και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το έφτασε στα 45 εκατομμύρια ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι το αύξησε σε ποσοστό 191%! Με το 191% το Βόρειο Αιγαίο βρίσκεται στην πρώτη θέση σε όλη την Ελλάδα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του προϋπολογισμού του προγράμματος από το Υπουργείο με υπερδέσμευση, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Ανατολική Μακεδονία με 123%.

Το γεγονός ότι δεσμεύτηκε από το Υπουργείο για τις ενστάσεις το 30% για το Βόρειο Αιγαίο  ενώ για τις άλλες Περιφέρειες είναι στο 10%, αυτό αν μη τι άλλο επιβεβαιώνει ότι είναι διαφορετικά τα μεγέθη για την περιοχή μας και θα ενταχθούν περισσότεροι επιλαχόντες που θα υποβάλουν ενστάσεις! Θέλω να διαβεβαιώσω κατηγορηματικά ότι αυτά τα χρήματα είναι για το Βόρειο Αιγαίο και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να καταλήξουν αλλού!  Αυτό είναι το αποτέλεσμα που, αν μη τι άλλο δείχνει την προσπάθεια που κατέβαλε η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη και ποιες είναι σήμερα οι προοπτικές, καθώς επίσης και ποια είναι η μέριμνα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το Βόρειο Αιγαίο αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες», είπε ο Αντιπεριφερειάρχης. 

Συνεχίζοντας ο Πανάγος Κουφέλος επεσήμανε ότι θα ενταχθεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ενστάσεων σε επίπεδο Βορείου Αιγαίου το 56% των δικαιούχων, πράγμα που σημαίνει ότι το εισιτήριο θα πάρουν περισσότεροι από τους μισούς, ενώ δεσμεύθηκε για τη διεκδίκηση άλλων 6 εκατομμυρίων ευρώ για να καλυφθούν περισσότερες επενδύσεις. «Όπως είναι γνωστό, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται στη λήξη του και δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι. Ωστόσο εμείς ως Περιφέρεια με τις πιέσεις που είναι καθημερινές από τον Περιφερειάρχη και τη σημαντική υποστήριξη του κ. Αθανασίου, όπως επίσης και τη θετική διάθεση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βορίδη να βοηθήσει, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι σύντομα μέσα στο φθινόπωρο δεν θα μιλάμε για 540 δικαιούχους που εντάσσονται στα Σχέδια Βελτίωσης αλλά για 740, ακόμα και 800 δικαιούχους. Αυτός είναι ο στόχος στον οποίο είμαστε προσηλωμένοι, καθώς αν επιτευχθεί καταλαβαίνετε ότι τέτοια μεγέθη θα  είναι πρωτόγνωρα για τη Λέσβο και το Βόρειο Αιγαίο. Αυτά λένε οι δικοί μας αριθμοί κι από κει και πέρα ο ΣΥΡΙΖΑ ας λέει τα δικά του. Ας μην δημιουργούμε όμως κλίμα τρομοκρατίας στον αγροτικό πληθυσμό, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Βορείου Αιγαίου που βλέπουν τους αριθμούς καταλαβαίνουν ποια είναι τα αποτελέσματα και ποιοι τα έφεραν και σε επίπεδο κυβέρνησης και σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης».

Τέλος, ο κ. Κουφέλος υπενθύμισε ότι ο διεκδικούμενος προϋπολογισμός από το πρόγραμμα σύμφωνα με τους φακέλους που υποβλήθηκαν από το Βόρειο Αιγαίο έφτασε το μεγάλο ποσό των 80 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ απαντώντας σε προηγούμενη παρέμβαση του υπεύθυνου αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, Στρατή Νικολάου, με την οποία ο τελευταίος ζητούσε να μετακινηθούν στα Σχέδια Βελτίωσης  τα 5 εκατομμύρια ευρώ του προγράμματος των εγγειοβελτιωτικών έργων στο οποίο δεν υποβλήθηκε ούτε μία αίτηση από το Βόρειο Αιγαίο, είπε ότι αυτό δεν είναι τεχνικά εφικτό, μπορεί όμως αυτό το ποσό να μετακινηθεί για ενίσχυση στο Leader και αυτό διεκδικεί  η Περιφέρεια!

 

Οι ενστάσεις

 Με την ευκαιρία να σημειώσουμε για τις ενστάσεις ότι υποβάλλονται καταρχήν ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ), μαζί με οποιοδήποτε επιπλέον στοιχείο (σε μορφή εγγράφου pdf). Μετά την ηλεκτρονική υποβολή, το έγγραφο της ένστασης όπως παράγεται από το ΠΣΚΕ υποβάλλεται υπογεγραμμένο από το δικαιούχο ή το νόμιμο εκπρόσωπό του, συνοδευόμενο από όλα τα κατά περίπτωση σχετικά δικαιολογητικά στην οικεία ΔΑΟΚ, το αργότερο εντός 5 εργάσιμων ημερών από την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος μέσω ΠΣΚΕ, λαμβάνοντας σχετικό πρωτόκολλο υποβολής.