Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Δεν θέλουν να συνεργαστούν οι Ρομά στην Παγανή


Παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει τους τελευταίους μήνες η Αντιδήμαρχος, Δήμητρα Αλεξανδρή, για νοικοκύρεμα της κατάστασης στην περιοχή της Παγανής ώστε να τεθούν κάποιοι κανόνες και να επανέλθει ο πληθυσμός των Ρομά, που στεγάζεται σε παραπήγματα άναρχα στην περιοχή, στο παλιό χώρο πίσω από το κτηνιατρείο όπου λειτουργούσε ο δημοτικός καταυλισμός, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συνεργασίας. Τα άτομα που βρίσκονται στη συγκεκριμένη περιοχή δείχνουν μεγάλη δυσκολία να ακολουθήσουν κανόνες και να συνεργαστούν και αυτό εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι στον παλιό καταυλισμό της Παγανής, όσο ακόμα υπήρχε πριν τον κάψουν, παρεισέφρησαν και παραβατικά άτομα, χρήστες ναρκωτικών και διάφοροι άλλοι.

Η Αντιδήμαρχος έχει επανειλημμένα ενισχύσει με τρόφιμα τις οικογένειες των Ρομά προσπαθώντας πέραν της ανθρωπιστικής πλευράς «να τους φέρει και στο φιλότιμο» για να δείξουν μία διάθεση συνεργασίας, ωστόσο οι προσπάθειες φαίνεται να πέφτουν στο κενό. Μία ενέργεια που έγινε από ΜΚΟ για την χορήγηση ρουχισμού στις οικογένειες των Ρομά προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην Παγανή, καθώς οι περισσότεροι αφού διάλεξαν κάποια από αυτά, τα υπόλοιπα τα πέταξαν ανάβοντας φωτιές και μάλιστα μαζί κάηκε και ένα παράπηγμα, με συνέπεια να κληθεί η Πυροσβεστική για να μην πάρει έκταση η φωτιά.

Από την κινητοποίηση του Δήμου για τον καθαρισμό της περιοχής ανάμεσα στα καμένα

Η κ. Αλεξανδρή, την Τρίτη, μετέβη με συνεργείο του Δήμου, το οποίο προχώρησε σε λεπτομερή καθαρισμό της περιοχής που έχει μετατραπεί για άλλη μία φορά σε χωματερή. Όπως είπε η Αντιδήμαρχος στα Νέα της Λέσβου «έχουμε εξαντλήσει κάθε περιθώριο και εγώ προσωπικά, έχουμε σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους για να τους βοηθήσουμε με κάθε τρόπο. Δυστυχώς δεν εισπράττουμε διάθεση συνεργασίας.  Θέλω να ξεκαθαρίσω με την ευκαιρία που μου δίνεται ότι το ζήτημα των Ρομά δεν είναι μόνο υπόθεση της Πρωτοβάθμιας Αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να βοηθήσει και η Περιφέρεια, όλοι μαζί οι φορείς να βρούμε έναν τρόπο και να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να επανέλθουν στον παλιό χώρο πίσω από το κτηνιατρείο, όπου θα πρέπει να δημιουργηθούν κάποιες εγκαταστάσεις. Άλλη λύση δεν βλέπω και όπως διαπιστώνετε προσπαθούμε ως Δήμος να ανταποκρινόμαστε και στις δύσκολες υγειονομικές συνθήκες που συνεχώς τροφοδοτούνται, αφού βάζουμε κάδους απορριμμάτων να πετούν τα σκουπίδια και τους καίνε, οπότε αναγκαζόμαστε συνεχώς να καθαρίζουμε καθώς υπάρχουν και επιχειρήσεις στην περιοχή που δεν μπορούν να λειτουργήσουν σε τέτοιες συνθήκες και κατανοώ απόλυτα τους επαγγελματίες».

Προσπάθεια από τους εργαζόμενους του Δήμου ανάμεσα σε δύσκολες υγειονομικά συνθήκες

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται το φαινόμενο χωματερής στην Παγανή. Ο Δήμος έχει καθαρίσει επανειλημμένα, αλλά επαναλαμβάνονται οι ίδιες εικόνες. Σημειωτέον ότι η απομάκρυνση των Ρομά από τα παραπήγματα στα οποία στεγάζονται σκοντάφτει και στη δικαιοσύνη, όπως το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή του Παπάδου της Γέρας, όπου οι οικογένειες επικαλούνται ότι έχουν ευπαθή άτομα και με αυτό το δεδομένο η δικαιοσύνη καλεί τον Δήμο να βρει σπίτια προκειμένου να τους εντάξει.

Μία τέτοια προσπάθεια έχει ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα για τον καταυλισμό του Παπάδου. Έχουν βρεθεί κάποια σπίτια στη Μυτιλήνη για να μεταφερθούν περίπου 20 οικογένειες Ρομά και να πληρώνει το πρώτο  τρίμηνο ο Δήμος τα ενοίκια. Στη συνέχεια όμως πρέπει οι ίδιοι να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, κάτι που δεν κάνουν (δεν υπογράφουν μισθωτήρια συμβόλαια), με συνέπεια να διαιωνίζεται το πρόβλημα και στην Δημοτική Ενότητα της Γέρας.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Αλεξανδρή «τα ζητήματα των Ρομά και στη Μυτιλήνη και στη Γέρα δεν δημιουργήθηκαν επί των ημερών μας στο Δήμο. Απεναντίας μάλιστα όταν αναλάβαμε εμείς Δημοτική Αρχή δεχθήκαμε τα παράπονα των συνδημοτών και των επαγγελματιών σε Γέρα και Μυτιλήνη και από το πρώτο διάστημα προσπαθούμε να δώσουμε λύση, προσεγγίζοντας αυτές τις καταστάσεις με ανθρώπινη ευαισθησία και προσπαθώντας να τους βοηθήσουμε οι ίδιοι να πάρουν τις ζωές στα χέρια τους και να βγουν από το αδιέξοδο».