Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Δεν βγάζεις δίπλωμα στη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αναστολή εξετάσεων για διπλώματα για κάθε όχημα στη Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας, που παραμένει απροετοίμαστη μπροστά στο νέο νόμο
  • Δεν έχει τέλος η κατάρρευση της υπηρεσίας, η οποία βρίσκεται ανάμεσα σε ελάχιστες περιοχές της χώρας που αδυνατούν να ανταποκριθούν στο νέο σύστημα

“Έφαγαν πόρτα”, κατά το κοινώς λεγόμενο στη γλώσσα της νεολαίας, χθες το πρωί, οι Σχολές Οδηγών του τόπου μας και οι υποψήφιοι που περίμεναν να εξεταστούν στα σήματα, δηλαδή τη θεωρητική εξέταση για την απόκτηση διπλώματος. Η Διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας τους ενημέρωσε ευγενικά ότι οι εξετάσεις αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας και αυτό, καθώς από χθες πλέον ισχύει το νέο σύστημα στην Ελλάδα που προβλέπει συγκεκριμένο εξοπλισμό και κλωβό, που θα εμποδίζει να έχουν σήμα τα κινητά τηλέφωνα των υποψηφίων και αυτό στη λογική αποτροπής… εξωτερικής βοήθειας μέσω τηλεφώνου στους εξεταζόμενους. Προβλέπονται και άλλες καινοτομίες που εισάγονται στις εξετάσεις των υποψηφίων σε θεωρητικό επίπεδο και αυτές θα επεκταθούν το επόμενο διάστημα και τις πρακτικές εξετάσεις, δηλαδή στην οδήγηση. 

Ψυχρολουσία… 

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Αστυρακάκης και η νέα διευθύντρια της υπηρεσίας, Ειρήνη Αγάλια μόλις ανέλαβαν τα καθήκοντά τους βρέθηκαν μπροστά στη “δίνη”, καθώς ήδη η δυσφορία δασκάλων οδήγησης και υποψήφιων οδηγών είναι μεγάλη και όπως φαίνεται η λύση δεν θα είναι άμεση, θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας ή και περισσότερο ώστε η Διεύθυνση Μεταφορών να αποκτήσει όλες αυτές τις ηλεκτρονικές υποδομές για τις εξετάσεις, δεδομένου πως η εργολαβία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.  

Μοναδική ελπίδα που έχουν είναι μήπως το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δώσει κάποια παράταση την οποία ζήτησε με έγγραφό της η διευθύντρια κ. Αγάλια, ωστόσο απάντηση δεν έχει λάβει το Υπουργείο. Άλλωστε είχε ξεκαθαριστεί σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας από τον προηγούμενο χρόνο ότι αυτή ήταν η τελευταία παράταση που είχε δοθεί. Σημειωτέον ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και εν προκειμένω η Διεύθυνση Μεταφορών είναι από τις λίγες στην Ελλάδα που δεν έχουν από χθες καταφέρει να τακτοποιηθούν και να εισαχθούν στο νέο σύστημα σύμφωνα με τις νέες απαιτήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι παγώνει κάθε διαδικασία εξετάσεων για να εκδοθούν διπλώματα. 

Με απλά λόγια… δεν βγάζεις δίπλωμα στη Λέσβο αν αναλογιστεί  κανείς πως για τα δίκυκλα ΔΕΝ γίνονται πρακτικές εξετάσεις καθώς απέχουν οι δάσκαλοι οδήγησης, διαμαρτυρόμενοι για τον μη καθορισμό εδώ και χρόνια συγκεκριμένου χώρου για να εξετάζονται οι οδηγοί. Μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου, οπότε ξεκίνησαν την αποχή, ήταν αναγκασμένοι να εξετάζονται στην αφετηρία των αστικών λεωφορείων στο πάρκινγκ. Όπως έχουμε γράψει, ένας υποψήφιος οδηγός που εξεταζόταν μέσα σε αυτό το χώρο την ώρα που έμπαινε ένα λεωφορείο τα έχανε, με αποτέλεσμα να κόβεται από τους εξεταστές.  

Κάπως έτσι προχώρησαν στην αποχή οι δάσκαλοι οδήγησης ώστε να μην μπορεί κάποιος από τότε μέχρι τώρα να αποκτήσει στη Λέσβο δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο, καθώς έχουν ανασταλεί οι πρακτικές εξετάσεις, ενώ τώρα με την αναστολή των θεωρητικών εξετάσεων, δηλαδή τα σήματα, παγώνει κάθε διαδικασία έκδοσης νέου διπλώματος και για τα αυτοκίνητα στην περιοχή μας!

Στα «κάγκελα» η δάσκαλοι οδήγησης

Μιλώντας χθες στα Νέα της Λέσβου δάσκαλοι οδήγησης που επικοινώνησαν με την εφημερίδα μας καθώς  αναδείξαμε το πρόβλημα, ανέφεραν ότι «τα όσα συμβαίνουν είναι τραγικά απαράδεκτα, τόσα χρόνια να μην μπορούν να καθορίσουν μία πίστα για να εξετάζονται οι υποψήφιοι οδηγοί στα δίκυκλα. Αυτή τη στιγμή οι υποψήφιοι κάθε Πέμπτη από όλες τις Σχολές που περιμένουν να δώσουν για δίπλωμα να πάρουν τα σήματα να μην ξέρουν αν και πότε θα δώσουν. Από την αδυναμία έκδοσης διπλωμάτων με ό,τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη να οδηγήσουν, κι όλη αυτή η αργοπορία προκαλεί και οικονομικά ζητήματα στις δικές μας επιχειρήσεις, καθώς δεν μπορούμε να έχουμε δραστηριότητα αν δεν προχωρούν οι υποψήφιοι να δίνουν για δίπλωμα», είπαν εμφανώς δυσαρεστημένοι από τα όσα συμβαίνουν στη Διεύθυνση Μεταφορών.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Αστυρακάκης είπε στα Νέα της Λέσβου: «Κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να συντομεύσουμε τους χρόνους και να εγκατασταθεί άμεσα ο απαιτούμενος εξοπλισμός για να λειτουργήσει η αίθουσα για τις εξετάσεις και ζητούμε κατανόηση για ένα μικρό διάστημα μέχρι να είμαστε έτοιμοι πλήρως. Ελπίζουμε το αρμόδιο Υπουργείο να δώσει κάποια παράταση να μας διευκολύνει».

Έφυγε και ο Γενικός Διευθυντής

Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, η νέα διευθύντρια Ειρήνη Αγάλια καλείται μόνη της μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αστυρακάκη να χειριστούν την ανεξέλεγκτη κατάσταση, ενώ η υπηρεσία βρίσκεται και χωρίς Γενικό Διευθυντή, δεδομένου ότι έχει καταθέσει τα χαρτιά του για να βγει στη σύνταξη ο Απόστολος Πατέστος που κατείχε τη συγκεκριμένη θέση. Πρακτικά, δηλαδή, έχουν απομείνει η διευθύντρια, ο Αντιπεριφερειάρχης και το προσωπικό της υπηρεσίας, ενώ αναμένεται ο Περιφερειάρχης να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει τη Γενική Διεύθυνση.

Αυτά που συμβαίνουν στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών, όπως έχουν επιδεινωθεί ειδικά τον τελευταίο χρόνο, δεν έχουν προηγούμενο αποτυπώνοντας τη λειτουργία μιας τριτοκοσμικής υπηρεσίας, η οποία όχι μόνο δεν μπορεί να παραδώσει άδειες κάνοντας τις ταξινομήσεις των αυτοκινήτων και στα επαγγελματικά οχήματα, αλλά πλέον η υπηρεσία έχει παραλύσει αδυνατώντας να εκδώσει και διπλώματα.

spot_img

More articles

spot_img