«Δεν ξαναγυρνάει ο Χατζηκομνηνός»

Σε μια πρόσφατη συνεδρίαση διά περιφοράς της Οικονομικής Επιτροπής, ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης, Άρης Χατζηκομνηνός, ο οποίος παραμένει μέλος της Επιτροπής – αφού η θητεία του είναι διετής – καταψήφισε για άλλη μια φορά θέμα που είχε σχέση με τα μαθητικά δρομολόγια. Ο ίδιος διαφώνησε ανοιχτά με την Περιφερειακή αρχή για την ματαίωση του διαγωνισμού που σχεδιαζόταν για τα δρομολόγια και την απόφαση  να δοθεί παράταση στις ήδη ισχύουσες συμβάσεις.

«Θα καταψηφίζω τις διατάξεις οι οποίες θεωρώ ότι αντίκεινται στις διατάξεις του Νόμου και της ηθικής. Θα στηρίζω όμως κάθε πρόταση που είναι προς το συμφέρον του τόπου», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου». 

Η απομάκρυνσή του από τη θέση του γεωγραφικού Αντιπεριφερειάρχη και νο2 στην ιεραρχία της Περιφερειακής αρχής, αποτέλεσε πρώτου μεγέθους έκπληξη για τον δεύτερο σε ψήφους  Περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης (σ.σ. πρώτος ήταν ο Κώστας Αρώνης). Όμως η ανοιχτή διαφωνία του Αντιπεριφερειάρχη σε επιλογές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, αποτέλεσε στην ουσία, μονόδρομο για το «διαζύγιο». Η ανακοίνωση του «ανασχηματισμού» στην Περιφερειακή αρχή συνέπεσε με τα γεγονότα στο ΚΥΤ Μόριας και για το λόγο αυτό δεν υπήρξε καμιά δημόσια τοποθέτηση του Άρη Χατζηκομνηνού για την αντικατάστασή του. «Δεν είναι της ώρας, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα που έχει προτεραιότητα και είναι το μεταναστευτικό», σχολιάζει ο ίδιος. 

Η συνάντηση των δυο ανδρών έγινε μια μέρα πριν τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο Περιφερειάρχης φέρεται να του πρότεινε τη θέση του Προέδρου του Περιφερειακού συμβουλίου και ο ίδιος αρνήθηκε. Μετά απ’ αυτό βρέθηκαν ξανά την περασμένη Παρασκευή στο Παλαιό Δημαρχείο, σε συνάντηση που κάλεσε ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης και είχε καλέσει και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος είχε υπερασπιστεί τη θέση της μιας μικρής δομής μακριά από κατοικημένη περιοχή, κόντρα στην επίσημη θέση της Περιφέρειας για «καμιά δομή». 

 

«Δεν υπάρχουν περιθώρια για λαϊκισμούς»

Σε αυτή τη συνάντηση ο κ. Χατζηκομνηνός τοποθετήθηκε κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου: «Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση θα καταλήξουμε να μείνει η  δομή μέσα στην πόλη με 12.000 άτομα. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λαϊκισμούς, πρέπει όλοι οι φορείς να καθίσουν στο τραπέζι της συζήτησης και να προτείνουν ένα χώρο μακριά από κατοικημένη περιοχή». Από την πλευρά της Περιφέρειας, ο Περιφερειάρχης δεν τοποθετήθηκε, ενώ ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταναστευτικής κρίσης,  Δημήτρης Κουρσουμπάς, διάβασε απλά την απόφαση του Περιφερειακού συμβουλίου για «καμία δομή». 

Το «βαρύ κλίμα» μεταξύ Περιφερειάρχη και Αντιπεριφερειάρχη δεν έχει αλλάξει. Οι σχέσεις παραμένουν τυπικές, όμως τίποτα δεν θυμίζει την προεκλογική περίοδο και το ξεκίνημα της θητείας. Τα σύννεφα, εξάλλου, στη συνεργασία τους παρουσιάσθηκαν σχετικά γρήγορα, σχεδόν περίπου τέσσερις μήνες μετά το ξεκίνημα της θητείας της παρούσας Περιφερειακής Αρχής. Ακολούθησε η περίφημη συνάντηση των δυο, μήνες αργότερα, όταν ο Περιφερειάρχης φέρεται να ζήτησε από τον Αντιπεριφερειάρχη ν’ απαντήσει αν σκοπεύει να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης. Αυτή η συζήτηση απαντά στο ερώτημα που πλανάται, αν τελικά ο κ. Χατζηκομνηνός ήταν ο μόνος από την παράταξη που κρίθηκε ότι δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικός στο πόστο του και γι’ αυτό το λόγο αντικαταστάθηκε. 

Το τελευταίο διάστημα στελέχη της Περιφερειακής αρχής, επιχειρώντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που προκαλεί η απομάκρυνση του Αντιπεριφερειάρχη, αναφέρουν ότι ο κ. Χατζηκομνηνός μπορεί να επιστρέψει σε κάποιο επόμενο ανασχηματισμό. Ο ίδιος όμως μιλώντας στα «Νέα της Λέσβου» είναι ξεκάθαρος: «Δεν ξαναγυρίζει ο Χατζηκομνηνός όποια θέση και αν προταθεί. Δεν θα το δεχθώ. Δεν θα ξαναπάρω θέση ευθύνης, είναι ζήτημα τιμής». 

Εκείνο που μένει να φανεί τώρα είναι αν μετά την αντικατάστασή του από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη θ’ ακολουθήσει και αντικατάστασή του από την Οικονομική Επιτροπή. Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι δεν προτίθεται ν’ ανεξαρτητοποιηθεί: «Παραμένω στην ανεξάρτητη παράταξη με την οποία εκλέχθηκα και με εμπιστεύθηκαν οι πολίτες».