Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Δεν υποχωρούν μπροστά στο νέο φορολογικό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Καμία πρόθεση να υποχωρήσουν δεν δείχνουν οι δικηγόροι στη Μυτιλήνη, οι οποίοι συνεχίζουν για τέταρτο μήνα την αποχή, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την δυσαρέσκειά τους αλλά και την έντονη αντίθεση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πλήττει ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Ο κλάδος των δικηγόρων είναι ένας από τους κλάδους που πλήττεται αρκετά από τις νέες ρυθμίσεις στον χάρτη του φορολογικού με την επιβολή του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος στα 10.920 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι ήδη από τις αρχές Νοέμβρη οι δικηγόροι σε όλη την χώρα απέχουν από τις δίκες με τα περισσότερα δικαστήρια – πλην κάποιων ελάχιστων εξαιρέσεων – να αναβάλλονται για μεταγενέστερο χρόνο. 

Την Πέμπτη η ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας πήρε τις εξής αποφάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την συνέχιση της αποχής μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου και την διοργάνωση νέων κινητοποιήσεων στην Αθήνα. Πιο συγκεκριμένα η Ολομέλεια αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και συγκεκριμένα την αποχή των μελών τους από:

  • Όλες τις ποινικές δίκες, εκτός των δικών που προέρχονται από διακοπή και στις οποίες έχει ήδη ξεκινήσει η εξέταση του πρώτου μάρτυρα
  • Τις δίκες συμφερόντων Ελληνικού Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ δημόσιου τομέα, πλην ΟΤΑ
  • Τις υποθέσεις Νομικής Βοήθειας
  • Την έκδοση Διαταγών Πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων (funds)

Παράλληλα αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών, για τα οικονομικά αιτήματα του κλάδου και συγκεκριμένα:

  • Την κατάργηση του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος
  • Την επαναφορά της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια
  • Την αύξηση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ
  • Την μείωση του δικαστηριακού ΦΠΑ
  • Την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος
  • Την αύξηση των αμοιβών των εμμίσθων δικηγόρων του Δημοσίου.

Οι δικηγόροι στη Μυτιλήνη

Την απόφαση να ακολουθήσουν τις εισηγήσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων Ελλάδας, συνεχίζοντας την αποχή μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, πήραν έπειτα από συνάντηση που είχαν και οι δικηγόροι της Μυτιλήνης, την Παρασκευή, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου. Ως εκ τούτου τα περισσότερα δικαστήρια θα αναβληθούν για το επόμενο διάστημα, καθώς η αποχή τους θα κινηθεί στο ίδιο πλαίσιο με την αποχή που πραγματοποιούν και οι δικηγόροι όλης της χώρας. Οι δικηγόροι στη Μυτιλήνη θα συνεχίσουν την αποχή για τέταρτο πλέον μήνα, ενώ πλήθος δικαστηρίων από την αρχή της αποχής έχουν μετατεθεί για μεταγενέστερο χρόνο. 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος στη Μυτιλήνη ήταν από τους πρώτους συλλόγους του νησιού που είχε εκφράσει την αντίθεσή του για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, διοργανώνοντας συλλαλητήρια μαζί με άλλους φορείς της Λέσβου, ειρηνικές πορείες προς την Γενική Γραμματεία Αιγαίου, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς αλλά και παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το δικαστικό μέγαρο στη Μυτιλήνη

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ανακοίνωσε την συνέχιση της αποχής των δικηγόρων: «Αποφασίσαμε την συνέχιση της αποχής μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου. Θα ακολουθήσουμε την απόφαση που πήρε η Ολομέλεια των Προέδρων που έγινε την Πέμπτη και θα συνεχίσουμε και εμείς την αποχή με το ίδιο πλαίσιο. Στις 13 Φλεβάρη θα κάνουμε γενική συνέλευση με την συμμετοχή όλων των δικηγόρων της Μυτιλήνης, ώστε να πάρουμε συλλογική απόφαση για την συνέχιση ή μη και μετά τις 13 Φλεβάρη».

spot_img

More articles

spot_img