Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Δεν υποχωρούν μπροστά στο νέο νομοσχέδιο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα διοργανώνονται πορείες και συγκεντρώσεις από φοιτητές όλης της Ελλάδας, με σκοπό να εκφράσουν την αντίθεσή τους για το νέο νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Το συγκεκριμένο ζήτημα το τελευταίο διάστημα αποτελεί το πρώτο θέμα που υπάρχει στο δημόσιο διάλογο όσον αφορά την εκπαίδευση. 

Οι αντιδράσεις εκπαιδευτικών, φοιτητών, αλλά και μαθητών έγιναν ακόμα πιο ηχηρές από τη μέρα που ο Υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε το νομοσχέδιο για την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή το 2025, αλλά εντός των ημερών θα πάει προς δημόσια διαβούλευση. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι πανεπιστημιακοί καθηγητές βλέποντας τον κίνδυνο για την υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων ενώνουν τη φωνή τους μ’ αυτή των φοιτητών γι’ αυτό το κρίσιμο ζήτημα. 

Από τη συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς

Παράλληλα παραστάσεις διαμαρτυρίας, κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις και πορείες με την συμμετοχή φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων – σε μια περίοδο που αρκετά πανεπιστημιακά ιδρύματα στη χώρα τελούν υπό κατάληψη – διαδέχονται η μία την άλλη. Χθες στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πανελλαδικό συλλαλητήριο όπου φοιτητές και εκπαιδευτικοί ξαναβγήκαν στους δρόμους. 

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε προχθές τι θα περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2025 θα λειτουργήσουν  τα πρώτα παραρτήματα ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα με αυστηρές προϋποθέσεις. Ειδικότερα ανέφερε: «Η έναρξη λειτουργίας τους θα γίνει από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026. Για τη λειτουργία τους απαιτείται ποσό 500.000€ για εγγυητικές επιστολές και τουλάχιστον τρεις σχολές με εξαίρεση των 20 κορυφαίων πανεπιστημίων του πλανήτη. Η εισαγωγή θα γίνεται με πανελλαδικές και οι υποψήφιοι θα πρέπει να πιάσουν την αντίστοιχη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του επιστημονικού πεδίου». 

 

Στη Μυτιλήνη

Στη Μυτιλήνη, όπως και τις τρεις προηγούμενες Πέμπτες, φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου βρέθηκαν για ακόμη μια φορά «στο πόδι», καθώς χθες το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς στέλνοντας το δικό τους μήνυμα κατά της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Εκεί βρέθηκαν και εκπαιδευτικοί από το Πανεπιστήμιο του νησιού μας και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πορεία προς την Ερμού. 

Με κύριο σύνθημα «Εδώ και τώρα αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου», οι φοιτητές από την Επιτροπή Αγώνα πραγματοποίησαν ακόμα μια κινητοποίηση διαμαρτυρίας δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν αν δεν αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης τον λόγο πήραν φοιτητές του Πανεπιστημίου οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους με το νέο νομοσχέδιο. 

Αρκετοί επίσης ήταν και οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο πλευρό των φοιτητών. Με ανακοινώσεις κατά του νέου νομοσχεδίου αλλά και με την συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνονται στέλνουν και εκείνοι με τη σειρά τους μήνυμα ενάντια στην ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων, με κύριο επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τη λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και δη των ακριτικών περιοχών, όπως της Λέσβου. 

spot_img

More articles

spot_img