Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

Δεύτερη θέση για μαθήτρια του Πρότυπου Λυκείου


Ακόμα μια σημαντική επιτυχία σημειώθηκε για μαθήτρια σχολείου του νησιού μας. Πιο συγκεκριμένα η Ελένη – Ταξιαρχούλα Σκορδά, μαθήτρια της Β΄ Λυκείου του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης, κατέκτησε τη δεύτερη θέση πανελλαδικά, στον 13ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό Φιλοσοφικού Δοκιμίου. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών με τη συμμετοχή πλήθους μαθητών όλης της χώρας. 

Στην προκριματική φάση που διεξήχθη στις 27 Ιανουαρίου 2024 συμμετείχαν συνολικά 450 μαθητές από 71 σχολεία. Στη δεύτερη φάση που θα γίνει 1-3 Μαρτίου στην Πάτρα, από τους 15 φιναλίστ, τρεις μαθητές που θα έχουν σημειώσει τις καλύτερες βαθμολογίες, θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην 32η Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που φέτος θα γίνει στο Ελσίνκι, με διοργανώτρια χώρα τη Φινλανδία, από 9 έως 12 Μαΐου, με κριτήριο επιλογής τη σειρά επιτυχίας τους στον Εθνικό Διαγωνισμό και, εφόσον, η επίδοσή τους στη συνοδευτική εξέταση στην ξένη γλώσσα έχει αξιολογηθεί ως επαρκής για τους σκοπούς της συμμετοχής. Επιπλέον, ως ειδικό έπαθλο χορηγείται στον πρώτο προκρινόμενο μαθητή από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου Harvard, υποτροφία για μια θέση στο θερινό πρόγραμμα για μαθητές Λυκείου: «High School Summer Program – HSSP», που διοργανώνει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) κατ’ έτος στο Ναύπλιο.

Σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές, συνολικά απονέμονται: α) Διακρίσεις για την επίδοση στην τελική φάση του Διαγωνισμού: «Βραβείο» για την επίτευξη της 1ης, 2ης και 3ης θέσης στον Πανελλαδικό Διαγωνισμό· «Έπαινος Αριστείας» για την 4η και την 5η θέση επιτυχίας· «Βραβείο Πρόκρισης» για τους προκρινόμενους για συμμετοχή στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας, β) Διακρίσεις για την επίδοση στην προκριματική φάση του Διαγωνισμού: «Έπαινος Διάκρισης» στους προκρινόμενους για την τελική φάση του Διαγωνισμού· «Τιμητική Διάκριση» στους επιλαχόντες ή επιλαχούσες για την τελική φάση του Διαγωνισμού· «Εύφημη Μνεία» στους μαθητές με τελικό βαθμό ίσο και άνω του 16/20 στην προκριματική φάση του Διαγωνισμού, γ) Έπαινος Συμμετοχής σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό, δ) Βεβαίωση Συμμετοχής σε όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που συνέβαλαν στη διεξαγωγή του Διαγωνισμού, με συγκεκριμένη αναφορά στο έργο που επιτέλεσαν.

Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν άκρως επίκαιρο: «Βία και Ισχύς». Όπως είναι γνωστό, το φαινόμενο της βίας το γνωρίζουμε στην καθημερινή μας εμπειρία ως τη στοχευμένη άσκηση ή επίδειξη φυσικής δύναμης από κάποιον δράστη, με σκοπό την υπερνίκηση των φυσικών ή βουλητικών αντιστάσεων, που τυχόν συναντά κατά την εκδήλωση της βουλητικής του ενέργειας. Ο Διευθυντής, αλλά και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου συνεχάρησαν τόσο τη διακριθείσα μαθήτρια για τις σημαντικές επιδόσεις που πέτυχε και για την πρόκρισή της στην τελική φάση του διαγωνισμού, όσο και όλους ανεξαιρέτως τους μαθητές του σχολείου που συμμετείχαν σ’ αυτόν. 

Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο σ’ όλους τους προηγούμενους Πανελλαδικούς Μαθητικούς Διαγωνισμούς Φιλοσοφικού Δοκιμίου, μαθητές του Πρότυπου Λυκείου διακρίνονται στη 2η φάση. Πέρυσι, μάλιστα, δύο μαθήτριες είχαν διακριθεί και είχαν συμμετάσχει στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φιλοσοφίας που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία. Υποστηρικτές του διαγωνισμού είναι το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών Ελλάδος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ελλάδας. Οι εκπαιδευτικοί που προετοίμασαν τους μαθητές ήταν ο φιλόλογος  Ιωάννης Αναγνώστου και ο θεολόγος  Αθανάσιος Ι. Καλαμάτας.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img