Πέμπτη, 1 Ιουνίου, 2023

Δεύτερο όχι για την διαφύλαξη της παραλίας Ερεσού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Δικαιώνομαι», δηλώνει ο Άρης Ελευθερίου που είχε τονίσει εξ’ αρχής ότι ο Δήμος δεν μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης της Υπηρεσίας του

Αρνητικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις για την παραλία της Σκάλας Ερεσού και το πάνδημο αίτημα να μην επιτραπεί η ανέγερση συγκροτήματος τουριστικών κατοικιών από την ιδιοκτήτρια έκτασης στη θέση Αφεντέλι. Μετά από την απόρριψη της προσφυγής του Δήμου από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την επαναχάραξη του αιγιαλού και της παραλίας την προηγούμενη εβδομάδα, χθες εκδόθηκε και η απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων επί της ένστασης που είχε υποβάλει ο Δήμαρχος, Ταξιάρχης Βέρρος, κατά της απόφασης προέγκρισης της άδειας δόμησης για την συγκεκριμένη επένδυση. Το ΣΥΠΟΘΑ αποφάνθηκε ότι ο Δήμος Δυτικής Λέσβου δεν είχε δικαίωμα να στραφεί κατά της απόφασης της Υπηρεσίας του, γεγονός που επανέφερε στο προσκήνιο τις δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Άρης Ελευθερίου, όταν υπέβαλλε την παραίτησή του για την συγκεκριμένη υπόθεση. 

Θυμίζουμε ότι ο κ. Ελευθερίου είχε ζητήσει επανειλημμένα από τον Δήμαρχο να υλοποιήσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ακολουθήσει την γνωμοδότηση του δικηγόρου, που είχε προτείνει την ανάκληση της προέγκρισης της άδειας δόμησης. Ωστόσο, ο Ταξιάρχης Βέρρος αρνήθηκε υποστηρίζοντας ότι “δεν μπορούσε να παρέμβει προσωπικά επί της υπόθεσης και ότι το “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” δεν συνάδει με την ιδιοσυγκρασία του”. Ακολούθησε η κατάθεση της ένστασης στο ΣΥΠΟΘΑ, με την οποία η Δημοτική Αρχή στράφηκε κατά της Υπηρεσίας της και τελικά δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του Συμβουλίου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Δήμου δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου”: «Τελικά δικαιώνομαι αφού εξ’ αρχής είχα υποστηρίξει ότι δεν μπορεί ο Δήμος να προσφύγει εναντίον του εαυτού του, δηλαδή εναντίον απόφασης της Υπηρεσίας του. Γι’ αυτό καλούσα τον Δήμαρχο να προλάβει τα γεγονότα. Είναι ανήκουστα αυτά που συνέβησαν και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Ελευθερίου.

Την ίδια ώρα, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό μας, Γιάννης Μπουρνούς, εξέδωσε ανακοίνωση χθες στην οποία τονίζει ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη καλύπτει πλήρως το περιβαλλοντικό έγκλημα στο Αφεντέλι». Αφορμή για τις δηλώσεις του Γ. Μπουρνού στάθηκε η απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος σε σχετική ερώτηση που είχαν καταθέσει βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την συγκεκριμένη υπόθεση. «Κατόπιν κοινοβουλευτικής ερώτησης που καταθέσαμε για το θέμα τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση της ΝΔ, διά του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Ταγαρά, αφού μας παρέθεσε ένα κενό νοήματος ιστορικό της υπόθεσης, αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί – ενώ ουσιαστικά δεν θέλει – να κάνει τίποτα για να αποτρέψει την καταστροφική τσιμεντοποίηση της παραλίας στη Σκάλα Ερεσού. Η κυβέρνηση – πλασιέ του real estate και των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, με την παθητική στάση της, όπως φάνηκε άλλωστε και από την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Αθανασίου στο Αφεντέλι, εναντιώνεται ανοιχτά στον αγώνα και στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για τη διαφύλαξη του ανοιχτού και ελεύθερου χαρακτήρα της παγκοσμίου φήμης παραλίας της Δυτικής Λέσβου. Συνεχίζουμε τον αγώνα στο πλευρό των Ερεσιωτών.  Θα νικήσουμε», καταλήγει ο Βουλευτής του Νομού μας.

- Advertisement -

More articles

spot_img