Διαδήλωση, χωρίς διαδηλωτές, για την υγεία

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στο Βοστάνειο
Spread the love


Άλλη μια κινητοποίηση για την υγεία καταγράφει στην Λέσβο χλιαρό ενδιαφέρον και από την τοπική κοινωνία και από τους εργαζόμενους στον τομέα του ΕΣΥ και αυτό προβληματίζει, καθώς το νησί μας σε αντίθεση με τα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου φαίνεται να μην αντιδρά, αν και τα θέματα της υγείας είναι μεγάλης σπουδαιότητας. Χθες στην παναιγαιακή κινητοποίηση που προγραμματίστηκε από τα εργατικά κέντρα και άλλους φορείς εν όψει της αντίστοιχης κινητοποίησης που θα γίνει τη Δευτέρα έξω από το Υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα, η Λέσβος κατέγραψε τη μικρότερη συμμετοχή, ενώ και στο νοσοκομείο οι περισσότεροι εργαζόμενοι εργάστηκαν παρότι ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου είχε προκηρύξει απεργία

Καλύτερη ήταν η εικόνα στα Κέντρα Υγείας, ωστόσο αυτό που έλειψε από τη χθεσινή κινητοποίηση στις δομές της Λέσβου ήταν η ίδια η κοινωνία. Μια κοινωνία που τα τελευταία χρόνια μετρά μεγάλες απώλειες στην παροχή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης και αναγκάζεται να βάζει ολοένα και περισσότερο το χέρι στην τσέπη. Και αυτό είναι οξύμωρο, εκτός και αν οι πολίτες θεωρούν ότι ο συγκεκριμένος τρόπος δράσης δεν θα φέρει αποτελέσματα και υπ’ αυτήν την έννοια δεν ελπίζουν πως θα αλλάξει κάτι. 

Στο Βοστάνειο

Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης απογοητευτική ήταν η εικόνα στις 10 το πρωί, που ήταν η συγκέντρωση καθώς τα άτομα ήταν ελάχιστα και το μόνο που μπορούσε να δώσει άλλοθι για τη μη συμμετοχή ήταν ο άστατος καιρός με ψιλόβροχο. Μισή ώρα αργότερα είχαν συγκεντρωθεί 40 διαδηλωτές, ενώ το νοσοκομείο συνέχισε να λειτουργεί κανονικά σαν να μην συνέβαινε τίποτα.

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, Στρατής Σαμαράς, κάνοντας λόγο για τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της υγείας και στο Βοστάνειο  ανέφερε: «Πολλά είναι τα προβλήματα στην υγεία. Στο δικό μας το νοσοκομείο συγκεκριμένα έχουμε μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουμε γιατρούς, όπως νεφρολόγοι, διαβητολόγοι, οδοντίατρους πότε έχουμε, πότε δεν έχουμε. Έχουν δημιουργηθεί νέα τμήματα, όπως το τμήμα λοιμώξεων, η μονάδα εμφραγμάτων, το αιμοδυναμικό τα οποία έχουν πάρει προσωπικό από το ήδη υπάρχον, οπότε ουσιαστικά μειώνεται η υπάρχουσα δύναμη στα άλλα τμήματα και έτσι το προσωπικό πλέον δυσκολεύεται να εργαστεί. Περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με τον covid και αντεπεξήλθαμε και ακόμα δεν μας έχουν εντάξει στα βαρέα και ανθυγιεινά».

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων και εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ στο Βοστάνειο, Στρατής Κλεάνθης μιλώντας για τα αιτήματα του συλλόγου των εργαζομένων αλλά και για την μικρή συμμετοχή της κινητοποίησης, σχολίασε: «Η συμμετοχή είναι μικρή σήμερα λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών. Εμείς σαν παράταξη προσπαθούμε να εκφράσουμε τα αιτήματά μας. Ο κόσμος είναι μαζί μας, ξέρει τα προβλήματα και συμμετέχει. Αλλά δυστυχώς δεν βγαίνει στον δρόμο. Πρέπει να βγαίνουμε τα συνδικαλιστικά στελέχη που είμαστε οι εκπρόσωποί τους και να μπορούμε να αναφέρουμε τα αιτήματά μας, τα οποία αιτήματα είναι η μισθολογική αναβάθμιση των υγειονομικών που μπορεί να γίνει μέσω της επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού, της αύξησης του ωρομισθίου για τις αργίες και για τους ανθρώπους που δουλεύουν νύχτες και Κυριακές, ώστε να είναι μια ικανοποιητική αμοιβή για αυτόν που αφήνει την οικογένειά του και έρχεται και δουλεύει εδώ την νύχτα. Το τρίτο είναι ότι πρέπει επιτέλους να γίνουν προσλήψεις με ταχύτερες διαδικασίες και να τακτοποιηθεί το θέμα με τους έκτακτους. Το 40% της δύναμης του νοσοκομείου είναι συμβασιούχοι. Χθες μονιμοποιήθηκαν 3 συμβασιούχοι από παλιά. Εξαγγέλλονται από την Πολιτεία προσλήψεις, μέχρι να ολοκληρωθούν περνάνε ένα με δύο χρόνια και μετά παίρνει από αυτούς που ήδη υπάρχουν εδώ». 

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Λέσβου, Γιώργος Αλεξίου, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Δυστυχώς δεν υπάρχει δωρεάν περίθαλψη, οι Έλληνες πληρώνουν και ακόμα βλέπουμε γιατροί να δουλεύουν και απογευματινές ώρες, με τους πολίτες να πληρώνουν για τις συναντήσεις. Θεωρούμε ότι πρέπει να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις και άμεσες προσλήψεις σε όλη την Ελλάδα και στο δικό μας νοσοκομείο. Στο νοσοκομείο υπάρχουν ελλείψεις και σε γιατρούς και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Γι’ αυτό βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να παλέψουμε μέσα από κινητοποιήσεις γιατί πρέπει να γίνουν άμεσα προσλήψεις στα νοσοκομεία μας».

Στην Καλλονή

Η δεύτερη συγκέντρωση που ήταν προγραμματισμένη για το Κέντρο Υγείας Καλλονής κατέγραψε περίπου την ίδια εικόνα με το Βοστάνειο, καθώς μόνο 3 αγροτικοί γιατροί έκαναν απεργία και έγινε και μια μικρή συγκέντρωση, όπου οι διαδηλωτές ενημέρωσαν την τοπική κοινωνία για τα σοβαρά ζητήματα στο ΕΣΥ. 

Από τη χθεσινή συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας Καλλονής

Μετά τη χθεσινή κινητοποίηση τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στην Αθήνα, την Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα, έξω από το Υπουργείο Υγείας, όπου οι εκπρόσωποι φορέων των νησιών μας θα πουν «ως εδώ» για τη συρρίκνωση του ΕΣΥ.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση