- Νέες ρυθμίσεις 100 και 120 δόσεων εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών για την ενίσχυση της εισπραξιμότητας
Την άμεση παραγραφή όλων των οφειλών προς τους Δήμους, οι οποίες αφορούν στα έτη μέχρι και το 2012 αλλά δεν αναζητήθηκαν καν, καθώς επίσης και την οριστική διαγραφή των βεβαιωμένων οφειλών οι οποίες “γεννήθηκαν” στα έτη μέχρι και το 2012 αλλά δεν εξοφλήθηκαν μέχρι σήμερα από τους οφειλέτες, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών. Βάσει της ρύθμισης αυτής, η 20ετής έως και 14ετής περίοδος παραγραφής των οφειλών προς τους δήμους γίνεται 10ετής από φέτος και 5ετής από το 2025. Δηλαδή από τις αρχές του 2025 θα ισχύει 5ετής περίοδος παραγραφής για όλα τα χρέη προς τους Δήμους.
Στο ενδιάμεσο διετές διάστημα, από τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο του 2025, οι Δήμοι θα έχουν περιθώριο να αναζητήσουν, να βεβαιώσουν και να διεκδικήσουν οφειλές που αφορούν στα έτη από το 2013 και μέχρι το 2017. Αν δεν το πράξουν, τότε θα χάσουν οριστικά το δικαίωμα βεβαίωσης και είσπραξης και γι’ αυτές τις οφειλές.
Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μυτιλήνης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης, «είναι γεγονός ότι και στο Δήμο Μυτιλήνης, όπως και σε όλους τους Δήμους, υπάρχουν χρέη και οφειλές ακόμη και άνω των 10 ετών που δεν μπόρεσαν να εισπραχθούν για πολλούς και διάφορους λόγους. Περιμένουμε να πάρουμε στα χέρια μας την απόφαση του Υπουργείου για να κινήσουμε τις διαδικασίες ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα, αν και συνήθως όταν οι οφειλές είναι πολύ παλιές είναι δύσκολο να εισπραχθούν».
Η ρύθμιση περιλαμβάνει όλα τα χρέη προς τους Δήμους και, ενδεικτικά, τις οφειλές από το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, τον Δημοτικό Φόρο Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων, τα διάφορα δυνητικά δημοτικά τέλη και τις σχετικές προσαυξήσεις και πρόστιμα. Περιλαμβάνει επίσης χρέη από πρόστιμα παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης που επιβάλλονται από Δημοτικές Επιχειρήσεις, τέλη Κοιμητηρίων, τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων.
Η νέα αυτή σημαντική ρύθμιση περιελήφθη σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στη διαδικτυακή πλατφόρμα opengov.gr. Πρόκειται για το νομοσχέδιο που φέρει τον τίτλο «Σύστημα καινοτομίας στον δημόσιο τομέα – Ρυθμίσεις Γενικής Γραμματείας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα – Ρυθμίσεις για τη λειτουργία των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των αποκεντρωμένων διοικήσεων, και για την ευζωία των ζώων συντροφιάς – Λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».
Όπως προκύπτει από τα όσα αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση επί της συγκεκριμένης διάταξης, το Υπουργείο Εσωτερικών υιοθετεί τις επισημάνσεις που περιλαμβάνονται σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, η οποία φωτίζει τον εισπρακτικό παραλογισμό για όλες τις περιπτώσεις τελών και χρεώσεων από τους Δήμους προς τους πολίτες. Η νέα αυτή ρύθμιση συνιστά επίσης πλήρη αποδοχή σχετικού αιτήματος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Σήμερα ο χρόνος παραγραφής των αξιώσεων των Δήμων φτάνει μέχρι και τα 20 έτη. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί Δήμοι αναζητούν παρελθόντα χρέη που δεν είχαν εισπραχθεί και στέλνουν το λογαριασμό στους πολίτες με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, ακόμα και 23 χρόνια μετά, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο.
Νέες ρυθμίσεις
Την ίδια ώρα, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην επαναφορά των παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων. Στόχος είναι να δοθεί μία νέα ευκαιρία στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις για την εξόφληση των χρεών τους και ταυτόχρονα να μπει φρένο στην δημιουργία ενός νέου κύκλου “κόκκινων” φορολογικών οφειλών.
Τα σενάρια που εξετάζονται
– Ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για χρέη πανδημίας: Η ρύθμιση αφορά οφειλές προς την Εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία που βεβαιώθηκαν το διάστημα από 1η Μαρτίου 2020 έως και 31 Ιουλίου 2021, οι οποίες εξοφλούνται σε έως 36 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%. Στη ρύθμιση μπορούσαν να ενταχθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που είχαν χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία. Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης ήταν 30 ευρώ για οφειλές ύψους έως 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ αν το ύψος των οφειλών είναι μεγαλύτερο.
– Ρύθμιση 100 ή 120 δόσεων: Η αναβίωση των παλιών ρυθμίσεων των 100 ή 120 δόσεων θα γίνει υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της αρχικής ρύθμισης για την υπολειπόμενη οφειλή. Οι δόσεις που χάθηκαν θα “κολλήσουν” στο τέλος της ρύθμισης. Έτσι, εάν κάποιος οφειλέτης δεν έχει πληρώσει για 12 μήνες η ρύθμιση των 120 δόσεων θα επεκταθεί για επιπλέον 12 μήνες. Στην αρχική ρύθμιση των 120 δόσεων είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, πλην όμως στην πορεία αρκετοί την έχασαν για διάφορους λόγους.