Τρίτη, 30 Μαΐου, 2023

Διαγραφή δανείων 585.000 ευρώ!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Το συνολικό ποσό από οφειλές επαγγελματικών και στεγαστικών δανείων σε δύο τράπεζες, καθώς και σε ΔΟΥ και ασφαλιστικούς φορείς έφτανε στα 727.000 ευρώ 
  • Η δανειολήπτρια θα πληρώσει συνολικά 141.000 ευρώ σε μηνιαίες δόσεις τα επόμενα 23 χρόνια

Ο νόμος Κατσέλη τον οποίο πολλοί δανειολήπτες έχουν “νοσταλγήσει”, δεδομένου πως τα νομοθετήματα που ακολούθησαν δεν παρέχουν τον ίδιο βαθμό προστασίας στους δανειολήπτες, συνεχίζει να δίνει ευνοϊκές αποφάσεις που σώζουν από την καταστροφή νοικοκυριά, τα οποία πρόλαβαν να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς. 

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις ως προς την διαγραφή δανείου στα χρονικά του Βορείου Αιγαίου εκδόθηκε αυτές τις μέρες για γυναίκα επαγγελματία πράκτορα του ΟΠΑΠ στο Νομό Λέσβου (δεν αναφέρουμε περισσότερα στοιχεία για να μην φωτογραφίσουμε τη δανειολήπτρια), καθώς το Ειρηνοδικείο επικύρωσε τη διαγραφή ποσού – μαμούθ της τάξης των 585.000 ευρώ προστατεύοντας από τον πλειστηριασμό την κύρια κατοικία της, ένα δεύτερο σπίτι και τα δύο αυτοκίνητα που έχει στην κατοχή της.

Η δανειολήπτρια είχε προσφύγει στις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη έχοντας οδηγηθεί σε μεγάλο αδιέξοδο, καθώς οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές της σε δύο τράπεζες από επαγγελματικά αλλά και στεγαστικά δάνεια, καθώς και οι οφειλές που είχε σε Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία μαζί με τις προσαυξήσεις και τους τόκους είχαν φτάσει στο ιλιγγιώδες ποσό των 727.000 ευρώ. Παρότι διαθέτει στην ιδιοκτησία της δύο κατοικίες εκ των οποίων μάλιστα η μία σε περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος, εκτιμάται ότι υπερβαίνει σε αξία τα 200.000 ευρώ και ενώ ακόμα και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις την έφεραν να χάνει τουλάχιστον τα σπίτια και τα αυτοκίνητα αν δεν αναλάμβανε την πληρωμή ενός μεγάλου μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών, συνέβη το αντίθετο!   

Σημειωτέον πως για τις παραπάνω οφειλές η δανειολήπτρια είχε διωχθεί και στην ποινική δικαιοσύνη και μάλιστα με εξαιρετικά βαρύ κατηγορητήριο, για το οποίο κατάφερε να απαλλαγεί στο παρελθόν με δικηγόρο τον Άρη Χατζηκομνηνό.

Στο Ειρηνοδικείο, την εκπροσώπησή της είχε αναλάβει η Μαριλού Χατζηκομνηνού, η οποία ανέδειξε την οικτρή οικονομική κατάσταση της γυναίκας καταθέτοντας εκτιμήσεις, οι οποίες κατέβαζαν την αξία της κύριας κατοικίας της επαγγελματία.  

Η κ. Χατζηκομνηνού ανέδειξε την οικονομική καταστροφή με την οποία βρισκόταν αντιμέτωπη η δανειολήπτρια, καθώς μία μη ευνοϊκή απόφαση του δικαστηρίου θα την οδηγούσε στο δρόμο, χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη για το βιοπορισμό της.

Τελικά το δικαστήριο με την απόφασή του απαλλάσσει την δανειολήπτρια από το μεγάλο μέρος του δανείου, καθώς ουσιαστικά θέτει υπό την προστασία από πλειστηριασμούς τόσο την κύρια κατοικία όσο και το δεύτερο ακίνητο της επαγγελματία και τα δύο αυτοκίνητα. Αυτό με την προϋπόθεση ότι η ίδια για τα 3 επόμενα χρόνια θα πληρώνει το μήνα εμπρόθεσμα δόση 300 ευρώ. Στην τριετία η περίπτωση της δανειολήπτριας θα επανεξεταστεί κι αν δεν είναι καλύτερη η οικονομική της θέση, τότε θα συνεχίσει να καταβάλλει δόση δανείου, αλλά 541 ευρώ το μήνα για τα επόμενα 20 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως από το δάνειο των 727.000 ευρώ η γυναίκα θα πληρώσει για τα 3 πρώτα χρόνια 10.800 ευρώ και για τα άλλα 20 το ποσό των 129.840 ευρώ. Με άλλα λόγια  θα πληρώσει περίπου 141.000 ευρώ και θα έχει μία διαγραφή δανείου-μαμούθ και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, συνολικού ύψους 585.000 ευρώ.

Σημειωτέον ότι η δανειολήπτρια έχει βάλει λουκέτο στην επαγγελματική της δραστηριότητα λόγω των χρεών και μάλιστα καθώς ετέθησαν ζητήματα για το εάν δικαιούτο να αναζητήσει προστασία στο νόμο Κατσέλη ή να υπαχθεί σε άλλες διατάξεις που διέπουν τις επιχειρήσεις, τελικά έγινε δεκτή η αίτηση της νομικής εκπροσώπου να εξετάσει αυτές τις περιπτώσεις σύμφωνα με το νόμο Κατσέλη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

 

Η Μαριλού Χατζηκομνηνού

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Νέων της Λέσβου η δικηγόρος, Μαριλού Χατζηκομνηνού, επιβεβαίωσε την πληροφορία μας για την απόφαση, σημειώνοντας: «Πράγματι και εγώ μόλις έλαβα γνώση γι’ αυτή τη σημαντική κατά τη γνώμη μας απόφαση της δικαιοσύνης που αφορά μεγάλο ποσό το οποίο διαγράφεται, καθώς υπό άλλες συνθήκες η πελάτης μου θα είχε οδηγηθεί στην απόλυτη εξαθλίωση. Και οφείλουμε εδώ να τονίσουμε την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζουν οι ευεργετικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη τέτοιες περιπτώσεις, όπως φυσικά και η δικαιοσύνη. Άλλωστε πρόκειται για δικαιούχους που χωρίς δική τους υπαιτιότητα βρέθηκαν σε δυσμενή οικονομική θέση. Όμως δεν παρέδωσαν τα όπλα, αλλά με αξιοπρέπεια αγωνίστηκαν για να βγουν από το τέλμα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις συνεχίζοντας τις ζωές τους, έστω με δυσκολίες, όχι όμως στην εξαθλίωση. Ωστόσο το δυσάρεστο είναι πως στις μέρες μας δεν υπάρχει πια επαρκές πλαίσιο για την προστασία αυτών των περιπτώσεων, καθώς ο νόμος 4748 του 2020 (σ.σ. εξωδικαστικός συμβιβασμός) επικρίνεται ως προς την αποτελεσματικότητά του», είπε καταλήγοντας η κ. Χατζηκομνηνού. Και επεσήμανε  ότι η πελάτης της ξεκινά μία νέα ζωή έχοντας καταφέρει να διασώσει τα σπίτια και τα αυτοκίνητά της, ενώ ταυτόχρονα βλέπει το μεγαλύτερο μέρος των υπέρογκων οφειλών σε τράπεζες, ΔΟΥ και ΕΦΚΑ να οδεύει προς διαγραφή!

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
- Advertisement -

More articles

spot_img