Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Διαγραφή δανείων 87.000 ευρώ για Μυτιληνιό ζευγάρι

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Το ρόλο του λεγόμενου νόμου Κατσέλη στην προστασία των νοικοκυριών από τις κατασχέσεις και την εξαθλίωση αναδεικνύει άλλη μία δικαστική απόφαση που αφορά Μυτιληνιό ζευγάρι, το οποίο είχε πάρει δάνεια ύψους 87.000 ευρώ από δύο τράπεζες και προσέφυγε στη δικαιοσύνη το 2012, ενώ μόλις εκδόθηκε η οριστική απόφαση μετά την παρέλευση της δεκαετίας. Σημειωτέον ότι το πρώτο δικαστήριο που είχε γίνει όρισε μηδενικές καταβολές κι αυτό είναι από τις σπάνιες φορές που γίνεται, αναγνωρίζοντας την δύσκολη κατάσταση στην οποία είχαν περιέλθει, καθώς συνήθως σ’ αυτά τα δικαστήρια ορίζεται ένα μικρό ποσό που να μπορεί να καταβάλει ο δανειολήπτης μέχρι την τελική απόφαση, η οποία εκδίδεται μετά τον επανέλεγχο της οικονομικής του κατάστασης. 

Την εκπροσώπηση των δανειοληπτών είχε αναλάβει η Δικηγορική Εταιρεία Κουφέλος & Συνεργάτες. Όπως εξήγησε την Παρασκευή μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ταξιάρχης Κουφέλος, το υπερχρεωμένο ζευγάρι συμπολιτών μας, βρέθηκαν ξαφνικά εκτεθειμένοι, σε κατάσταση οικονομικής εξαθλίωσης, ανεργίας και υπό τον κίνδυνο της απόλυτης φτωχοποίησης, βιώνοντας την ανέχεια και φοβούμενοι ότι δεν θα μπορούν να αναθρέψουν τα ανήλικα παιδιά τους, στερούμενοι κάθε εισοδήματος και αδυνατώντας εντελώς να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα, χωρίς εργασία και χρήματα για να ανταποκριθούν απευθύνθηκαν στο Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης, ζητώντας με αίτησή τους από την Ελληνική Δικαιοσύνη να ρυθμιστούν οι οφειλές τους, που άγγιζαν συνολικά τις 87.000  ευρώ.

 

10 χρόνια μετά

Δέκα χρόνια αργότερα και μετά από δύο αποφάσεις του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης που όρισε μηδενικές καταβολές με επανεκδίκαση της αίτησής τους για την διάγνωση της εξέλιξης της οικονομικής τους κατάστασης, η Ελληνική Δικαιοσύνη με οριστική απόφαση του Ειρηνοδικείου, αποδέχεται τους ισχυρισμούς της οικογένειας αυτής περί της οικονομικής της ανέχειας και της αδυναμίας της να αντεπεξέλθει οικονομικά στις οφειλές της προς τα τραπεζικά ιδρύματα. 

Όπως φαίνεται και από την απόφαση, το δικαστήριο διαγιγνώσκει την παγιωμένη δεινή οικονομική τους κατάσταση, κρίνοντας ότι «παραμένει αρνητική η σχέση ρευστότητας και ληξιπρόθεσμων οφειλών» και προστατεύει τους δανειολήπτες από την πλήρη εξαθλίωση «λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτούμενες δαπάνες για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών των ιδίων και των προστατευόμενων μελών της οικογένειάς τους», ορίζοντας μηδενικές καταβολές «λόγω εξαιρετικών περιστάσεων για τις οποίες δεν αναμένεται βελτίωση». Στην ουσία απαλλάσσει τους δανειολήπτες από το χρέος των 87.000 ευρώ προς τις τράπεζες, με το σκεπτικό ότι «εφόσον οι αιτούντες δεν έχουν άλλα εισοδήματα και αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές βιοτικές ανάγκες τους, πρέπει να ορισθούν μηδενικές καταβολές, όπως αιτούνται και οι ίδιοι με την κρινόμενη αίτησή τους, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει πλήρης εξαθλίωσή τους». 

Μάλιστα το Ειρηνοδικείο Μυτιλήνης ΔΕΝ προέβη σε ορισμό νέας δικασίμου για τον επαναπροσδιορισμό των μηνιαίων καταβολών, ούτε του αιτούντα, ούτε της αιτούσας «διότι με βάση τα ανωτέρω αποδειχθέντα, κρίνει ότι δεν πρόκειται να βελτιωθεί το εισόδημά τους». Ως αποτέλεσμα της απόφασης αυτής, οι συμπολίτες μας, οι οποίοι αιτήθηκαν να ρυθμιστούν οι οφειλές τους, απαλλάχθηκαν οριστικά από αυτές, ανακτώντας έτσι το δικαίωμα της επανένταξής τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή. 

 

Ο Ταξιάρχης Κουφέλος

Κληθείς ο δικηγόρος Ταξιάρχης Κουφέλος από την εφημερίδα μας να σχολιάσει την απόφαση του δικαστηρίου, εξέφρασε ικανοποίηση αλλά και την ευγνωμοσύνη του προς το δικαστήριο και τους δικαστές, που με την ευαισθησία που έδειξαν ενστερνίζονται, όπως είπε, την οικονομική ανέχεια του ζευγαριού των δανειοληπτών τους οποίους λυτρώνει με την απόφασή του από ένα τεράστιο βάρος, που τα τελευταία χρόνια αποτελούσε τον καθημερινό τους εφιάλτη, καθώς αγωνιούσαν πώς θα τα καταφέρουν μια και είναι και γονείς ανήλικων παιδιών.

«Ευγνωμονώ την Ελληνική Δικαιοσύνη και τους Φυσικούς Δικαστές που προτάσσουν τη συνταγματική πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας να σέβεται και να προστατεύει την ανθρώπινη αξία, να διατηρεί αξιοπρεπείς τις συνθήκες διαβίωσης του πολίτη και να μην προκρίνει την ικανοποίηση περιουσιακών δικαιωμάτων έναντι των θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων που πρέπει να διαπνέουν το δίκαιο και την ερμηνεία του», είπε στα Νέα της Λέσβου ο κ. Κουφέλος. 

Και κατέληξε: «Προτείνω στους συμπολίτες μας να εμπιστευθούν τις νομοθετημένες διαδικασίες και να επιδιώξουν άμεσα  την ρύθμιση των οφειλών τους και την προστασία της κύριας κατοικίας τους, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις χρεών, φυσικών και νομικών προσώπων, προβλέπει εξωδικαστικούς μηχανισμούς ρύθμισης οφειλών, ενώ μάλιστα προβλέπεται και δυνατότητα άμεσης ρύθμισης των χρεών προς τις τράπεζες».  

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img