Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Διαγράφονται 409.000 ευρώ από επιχειρηματία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η απόφαση του δικαστηρίου “βγάζει τη θηλιά από το λαιμό” επιχειρηματία, που είχε καταστήματα στη Μυτιλήνη, αλλά κατέρρευσε μέσα στην κρίση

Το ποσό-μαμούθ των 409.000 ευρώ διαγράφεται από επιχειρηματία της Μυτιλήνης, ο οποίος είχε αναπτύξει μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα, δυστυχώς όμως κατέρρευσε την περίοδο του 2012 αφήνοντας απλήρωτα χρέη σε τράπεζες, καθώς επίσης και χρέη προς την Εφορία και τον ΕΦΚΑ που φτάνουν σε αυτό το τεράστιο ποσό. 

Ουσιαστικά το δικαστήριο αποφάσισε μηδενικές καταβολές για τον επιχειρηματία, ο οποίος μετά τα λουκέτα που έβαλε στις επιχειρήσεις του δεν έχει αναπτύξει μέχρι τώρα κάποια άλλη επαγγελματική δραστηριότητα και παραμένει άνεργος. Σημειώνεται ότι στην απόφαση του δικαστηρίου προβλέπεται η δέσμευση του επανελέγχου του σε 3 χρόνια και αν η κατάστασή του δεν έχει αλλάξει μέχρι τότε, αυτόματα το ποσό-μαμούθ θα διαγραφεί στο σύνολό του και τυπικά. Αυτό που διαφοροποιεί την παρούσα απόφαση είναι ότι είναι η πρώτη για φυσικό πρόσωπο, καθώς συνήθως μέχρι τώρα οι αποφάσεις αυτές εκδίδονταν για Νομικά Πρόσωπα, δηλαδή εταιρείες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για πρώην επιχειρηματία, ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι άνεργος και είχε στο παρελθόν επιχειρηματική δραστηριότητα με εταιρείες στο όνομά του, αλλά όχι πια.

Από τον γκρεμό στο ξέφωτο

Επί της ουσίας με αυτό τον τρόπο ο επιχειρηματίας απαλλάσσεται από ένα τεράστιο βάρος το οποίο εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να καλύψει, ενώ η εγγραφή του στο Μητρώο Φερεγγυότητας μετά από αίτηση που υπέβαλε διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του φέρνει την ελάφρυνση (διαγραφή) από τις οφειλές, χωρίς να ρευστοποιείται όμως κάποιο περιουσιακό του στοιχείο, όπως προβλέπεται γι’ αυτές τις περιπτώσεις, καθώς ο ίδιος δεν έχει κάποια ακίνητα στο όνομά του.

Η απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης είναι κομβικής σημασίας, δίνοντας ελπίδα σε επιχειρηματίες που έχουν μεγάλα οικονομικά βάρη από επιχειρηματική δραστηριότητα μην μπορώντας να ανταποκριθούν, καθώς πλέον στη συγκεκριμένη περίπτωση ο επιχειρηματίας μετά την προσφυγή του στη δικαιοσύνη και την απόφαση που εκδόθηκε «καθαρίζει», μια και μπορεί ακόμα και αύριο να ξεκινήσει χωρίς καμία δέσμευση νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή ενδεχομένως θα μπορούσε και να συνέχιζε κάποια από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που είχε στον τόπο μας αν δεν είχε βάλει σε όλες λουκέτο.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που μπορεί να ξεκινήσει ο οφειλέτης μετά την απόφαση του δικαστηρίου δεν θα τον βρίσκει χρεωμένο όχι μόνο στις τράπεζες έναντι των δανείων που είχε λάβει και δεν είχε καταφέρει να τα πληρώσει αλλά ούτε και στην Εφορία, όπου είχε σημαντικά ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως επίσης και στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο Φώτης Βαμβουρέλλης

Όπως εξήγησε στα Νέα της Λέσβου ο δικηγόρος του, Φώτης Βαμβουρέλλης, η φιλοσοφία των διατάξεων στις οποίες υπάχθηκε ο πελάτης του είναι η δεύτερη ευκαιρία, δηλαδή να μπορέσει ένας επιχειρηματίας να αφήσει πίσω του τα μεγάλα βάρη που αποτελούσαν θηλιά στο λαιμό του και να μπορέσει να ξεκινήσει μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα.  

Όπως είπε ο κ. Βαμβουρέλλης στα Νέα της Λέσβου «πρόκειται για σημαντική απόφαση του Ειρηνοδικείου Μυτιλήνης που αφορά τον πελάτη μου, ο οποίος είχε οφειλές από δάνεια σε τράπεζες, ΔΟΥ και ΕΦΚΑ, που είχαν φτάσει στο ασήκωτο ποσό των 409.000 ευρώ και δεν είχε κάποια περιουσιακά στοιχεία για να μπορέσει να αποπληρώσει, έστω και μέρος των βαρών με ρευστοποίηση  της περιουσίας του. Θεωρούμε ότι το δικαστήριο έσκυψε με ευαισθησία στον πελάτη μου, ο οποίος πτώχευσε και λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και μέχρι τώρα δεν ασκεί κάποια επαγγελματική δραστηριότητα. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει τη δεύτερη ευκαιρία ώστε, αν και εκείνος το επιθυμεί, να μπορέσει να κάνει επανεκκίνηση επαγγελματικά, για να μπορεί τουλάχιστον να βιοπορίζεται μετά την οικονομική καταστροφή που υπέστη». 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img