Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό της “Λαϊκής Συσπείρωσης”

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι αποκλείστηκαν από τις Δημοτικές Επιτροπές που συγκροτήθηκαν στους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου κατά την διεξαγωγή των δημαιρεσιών, εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Ο αποκλεισμός οφείλεται στο νομοθετικό πλαίσιο που αποφασίστηκε για την συγκρότηση των νέων αυτών Επιτροπών, που “τσουβαλιάζει” (κατά μία έννοια) τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα να εκλεγούν όλα τα μέλη της μειοψηφίας από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, όπως και έγινε και στους δύο Δήμους.

Όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση των παρατάξεων της Λαϊκής Συσπείρωσης Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου «οι νέες Δημοτικές Επιτροπές των Δήμων του νησιού μας που συγκροτήθηκαν χθες αποτελούν, σύμφωνα με το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, ένα υπερσυγκεντρωτικό όργανο με πάρα πολλές αρμοδιότητες, καθώς αυτό αντικαθιστά τις προηγούμενες Επιτροπές Οικονομικών, Ποιότητας Ζωής και Εκτελεστική. Αυτό το γεγονός καθιστά τη λειτουργία τους αποφασιστικής σημασίας για τους Δήμους και τους δημότες, ενώ παράλληλα υποβαθμίζεται ο ρόλος των Δημοτικών Συμβουλίων. Ο τρόπος συγκρότησης και σύνθεσής τους, βάσει του νομοθετικού πλαισίου, δίνει τη δυνατότητα αλλοίωσης της λαϊκής βούλησης, όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, αποκλείοντας παρατάξεις της αντιπολίτευσης από την εκπροσώπησή τους και τη συμμετοχή σε αυτές, όπως έγινε στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Δήμου Μυτιλήνης».

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης ήταν ξεκάθαρη: «Θα πρέπει να εκπροσωπούνται στη Δημοτική Επιτροπή όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, όσο αυτό είναι δυνατό, καθώς κάθε παράταξη έχει τις δικές της θέσεις και αναπτύσσει αυτοτελή δράση σε σχέση με τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Η θέση αυτή, παρόλο που εκφράστηκε, δεν εισακούστηκε από τις παρατάξεις της μείζονος αντιπολίτευσης των δύο Δήμων, που είχαν και τη δυνατότητα να “καθορίσουν” το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, λόγω του αριθμού των Δημοτικών Συμβούλων που εξέλεξαν. Εμείς οι εκλεγμένοι με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” δεσμευόμαστε ότι ακόμα και από τη θέση των παρατηρητών χωρίς δικαίωμα ψήφου ή ακόμα και από τη θέση του αναπληρωματικού μέλους της Δημοτικής Επιτροπής θα παρακολουθούμε και θα παρεμβαίνουμε μέσα και έξω από τη Δημοτική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο απέναντι σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, ασκώντας ουσιαστική αντιπολίτευση από τη σκοπιά της υπεράσπισης των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων».

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και στο Δήμο Μυτιλήνης Παναγιώτης Αυγουστίδης, Θέμης Κλιομιδιώτης, Αντώνης Πανταχός, Γιάννης Συκάς, Γιώργος Συκάς και Νίκη Τσιριγώτη.

spot_img

More articles

spot_img