Διαψεύδει τα fake news ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων

Spread the love

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, με επίσημη ανακοίνωσή του χθες, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχωρά σε διάψευση των ανεύθυνων διαρροών και δημοσιευμάτων περί σύνδεσης του θανάτου της 63χρονης γυναίκας, που εξέπνευσε στο Βοστάνειο την Κυριακή μετά από σχεδόν 2 μήνες νοσηλείας, με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η άτυχη 63χρονη είχε διακομιστεί με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 2 Απριλίου στο Βοστάνειο αλλά… εμφανίστηκε από δημοσιεύματα να έχει υποστεί θρομβοεμβολικό επεισόδιο, ενώ είχε εμβολιαστεί λίγες μέρες πριν. Ωστόσο  η γυναίκα είχε εμβολιαστεί στις 2 Μαρτίου, δηλαδή 1 μήνα πριν, κάτι που δεν ανέφερε κανείς παρά μόνο τα Νέα της Λέσβου.

Η περίπτωση της 63χρονης γυναίκας, όπως αναδείχθηκε λόγω ανεύθυνων διαρροών κύκλων της διοίκησης στο Βοστάνειο, επηρέασε τον περασμένο Απρίλιο αρνητικά την πορεία των εμβολιασμών με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ουσιαστικά κατέρρευσαν τα ραντεβού στα Κέντρα Υγείας του τόπου μας.

Τελικά την περασμένη Κυριακή η ασθενής έχασε τη μάχη για τη ζωή, όμως, από το μεσημέρι της Τρίτης άρχισε ένα γαϊτανάκι κεντρικών διαδικτυακών δημοσιευμάτων που μιλούσαν για τον πρώτο θάνατο στην Ελλάδα από το εμβόλιο της AstraZeneca. Και αυτό προκαλεί εντύπωση καθώς η οποιαδήποτε σύνδεση του εμφράγματος της γυναίκας με το εμβόλιο φαίνεται να έχει αποκλειστεί από τους επιστήμονες, όχι τώρα που πέθανε αλλά το προηγούμενο διάστημα όταν ακόμα νοσηλευόταν στην Εντατική, όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων  στην ακόλουθη ανακοίνωση:

«Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000). Αναφορικά με την εμφάνιση  περιστατικών TTS σε  εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον  ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων».

 

 

 

 

Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»

 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση