Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2023

Διατηρεί τις δυνάμεις του ο Μουτζούρης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Πολύ μικρή απώλεια σε σχέση με τις εκλογές του 2019 και σε σύγκριση με μεγάλα ονόματα περιφερειαρχών της χώρας για τον Κώστα Μουτζούρη

Με πολύ μικρές απώλειες, αν αναλογιστεί κανείς ότι για 3 χρόνια ασκεί διοίκηση στην Περιφέρεια, εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, σε έρευνα η οποία έγινε και στις 13 περιφέρειες της χώρας, καταγράφοντας την απήχηση των Περιφερειαρχών, κυρίως όμως τα ζητήματα που απασχολούν τις τοπικές κοινωνίες. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση για το Βόρειο Αιγαίο είναι ότι πρώτο με τεράστια διαφορά από το επόμενο έρχεται το μεταναστευτικό στα προβλήματα που αναδεικνύουν οι κάτοικοι της νησιωτικής περιοχής μας, με δεύτερη την ακρίβεια, ενώ θα περίμενε κανείς να ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

 

Η ταυτότητα της έρευνας

Δεν πρόκειται για γκάλοπ, όπως γίνονται με τον «παραδοσιακό» τρόπο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων, αλλά για διαδικτυακή έρευνα (Digital Poll) την οποία έκανε η εταιρεία GOOD Affairs  για λογαριασμό του portal Αιρετός, στην πλατφόρμα του οποίου συμμετείχαν όσοι ήθελαν από διαδικτύου, δηλώνοντας τις προτιμήσεις τους και στο ίδιο portal δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. Η έρευνα διεξήχθη από τις 14 μέχρι τις 21 Νοεμβρίου του 2022 και συμμετείχαν 6.848 άτομα από όλη την Ελλάδα. 

 

Πώς κρίνουν οι πολίτες τη θητεία των Περιφερειαρχών

Το αποτέλεσμα για τον Μουτζούρη

Το αποτέλεσμα της έρευνας για τον περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, είναι ότι ο ίδιος παρά τις σημαντικές απώλειες που είχε από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας καταφέρνει να κρατήσει δυνάμεις καταγράφοντας μία μικρή απώλεια δυνάμεων και συγκεκριμένα 1,96%, καθώς οι πολίτες που δηλώνουν στην πλατφόρμα ότι θα ψήφιζαν ξανά τον κ. Μουτζούρη για Περιφερειάρχη ανέρχονται στο 22,4%, όταν στον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 τον είχε ψηφίσει το 24,35%! 

Μεταξύ των 13 Περιφερειαρχών συγκρίνοντας τα ποσοστά που έφεραν στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019 με την τωρινή πρόθεση ψήφου, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα της εταιρείας, οι 12 έχουν υποχωρήσει από τα ποσοστά τους και μόνο ένας έχει άνοδο. Προκαλεί, δε, μεγάλη εντύπωση ότι πετυχημένοι Περιφερειάρχες που εξελέγησαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών το 2019, όπως είναι ο Απόστολος Τζιτζικώστας από την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφουν πολύ μεγάλη απώλεια (11,34%!). Ομοίως και για τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, ο οποίος φέρεται να υποχωρεί από το 57,08% του 2019 στο 34% σήμερα, όπως και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, από το 60,8% του 2019 στο 48,5% σήμερα.

Στο ερώτημα αν θα ψηφίζατε τον νυν περιφερειάρχη απάντησαν οι πολίτες

Αν και οι έρευνες που γίνονται ηλεκτρονικά με τη συμμετοχή χρηστών του διαδικτύου σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες αντιμετωπίζονται ως αμφιλεγόμενες ως προς το αν είναι αντιπροσωπευτικό το δείγμα το οποίο συμμετέχει (για παράδειγμα μπορούν να συμμετάσχουν για το Βόρειο Αιγαίο και χρήστες του διαδικτύου από άλλες περιοχές της Ελλάδας!), τουλάχιστον για την περίπτωση των ποσοστών με τα οποία εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, στην έρευνα του portal Αιρετός φαίνεται πως υπάρχει αξιοπιστία! Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συμπίπτουν σε γενικές γραμμές με τα ποσοστά της δημοσκόπησης που έγινε από τη μεγάλη εταιρεία δημοσκοπήσεων GPO για λογαριασμό της Νέας Δημοκρατίας (και όπως λέγεται ανεπίσημα για λογαριασμό Υπουργού του κυβερνώντος κόμματος που έχει σχέση με τα νησιά μας).

Το γεγονός ότι ο κ. Μουτζούρης καταφέρνει να διατηρήσει στην έρευνα – με πολύ μικρή απώλεια η οποία δικαιολογείται και από τη φθορά της διοίκησης – τα ποσοστά που έφερε στον πρώτο γύρο των εκλογών του 2019 είναι ένα σημαντικό δεδομένο, αν σκεφτεί κανείς ότι το 2019 ο ίδιος είχε δίπλα του δύο πυλώνες της Νέας Δημοκρατίας για τη Λέσβο και όχι μόνο, όπως ήταν ο Άρης Χατζηκομνηνός και ο Στρατής Αρώνης, με τον πρώτο σήμερα να βρίσκεται απέναντι στον Περιφερειάρχη, ενώ ο Αρώνης δεν βρίσκεται στη ζωή. 

Αν συνυπολογίσει, δε, κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να τραβήξει με το μαλακό ή και με το άγριο τα στελέχη της κοντά από τον σημερινό Περιφερειάρχη, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι τα ποσοστά με τα οποία εμφανίζει τον κ. Μουτζούρη η έρευνα μάλλον θα πρέπει να θεωρηθούν καλύτερα από αυτά που ο ίδιος θα ανέμενε αντικειμενικά στην παρούσα χρονική συγκυρία. Αυτό φυσικά είναι δυσάρεστο για το κυβερνών κόμμα, το οποίο δεν έχει ακόμα αναδείξει τον υποψήφιο που θα στηρίξει για τις επόμενες Περιφερειακές εκλογές, αν και όπως οδηγούνται τα πράγματα φαίνεται πως η Νέα Δημοκρατία με δικό της υποψήφιο ή χωρίς, στην πραγματικότητα και επί της ουσίας θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Σταμάτη Μαλέλη!

Σε μία εποχή που η ακρίβεια τσακίζει, στην έρευνα αναδεικνύεται με μεγάλη διαφορά το μεταναστευτικό ως το πρώτο πρόβλημα του Βόρειου Αιγαίου

Σε πρώτο πλάνο το μεταναστευτικό

Από την ίδια έρευνα οι πολίτες που συμμετείχαν έδωσαν απαντήσεις και σε άλλα ερωτήματα αναδεικνύοντας ως Νο 1 πρόβλημα του Βόρειου Αιγαίου το μεταναστευτικό με τεράστια διαφορά από το επόμενο πρόβλημα, που είναι η ακρίβεια. Συγκεκριμένα το 36,3% δηλώνει ως το μεγαλύτερο πρόβλημα το μεταναστευτικό και στη δεύτερη θέση την ακρίβεια με 15,7%. Δηλαδή κάτω από το μισό των πολιτών δήλωσαν ως Νο 1 πρόβλημα το μεταναστευτικό κι αυτό ενώ η ακρίβεια ειδικά στις μέρες μας είναι που τσακίζει τα νοικοκυριά. Στην έρευνα, άλλο ένα 15% δηλώνει ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής μας είναι η ανεργία.

Οι πολίτες επίσης ρωτήθηκαν και για άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα αν τα κονδύλια που διατίθενται για την περιφέρειά μας είναι αρκετά για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά της και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι περισσότεροι απάντησαν ότι δεν είναι αρκετά.

 

- Advertisement -

More articles

spot_img