Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

Διήμερο λαϊκό προσκύνημα για τον π. Κομνηνό

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Σε διήμερο λαϊκό προσκύνημα θα εκτεθεί την Κυριακή και τη Δευτέρα μέχρι την κηδεία η σορός του π. Κομνηνού Βράνη, καθώς εκτός από την Εκκλησία, τον Ταξίαρχο στρατιωτικό ιερέα θα τιμήσει ξεχωριστά και η 98 ΑΔΤΕ με κάθε μεγαλοπρέπεια.

Οι τιμές που θα αποδοθούν επί διήμερο στον Λέσβιο κληρικό θα έλεγε κανείς ότι είναι αντίστοιχες με αυτές που αποδίδονται σε μητροπολίτες και αυτό, αν μη τι άλλο, έρχεται να καταδείξει πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει κανείς από τη θέση του απλού εφημέριου όταν υπηρετεί τον πλησίον και εισπράττει την αγάπη από τον περίγυρό του.

 

Την Κυριακή στην Παγανή

Το φέρετρο με τον π. Κομνηνό αναμένεται να φτάσει με το πλοίο της γραμμής από τη Θεσσαλονίκη το πρωί της Κυριακής και στο λιμάνι θα βρίσκονται στρατιωτικοί που θα το καλύψουν με την Ελληνική σημαία και θα συνοδεύσουν τη νεκροφόρα μέχρι την 98 ΑΔΤΕ. Στο στρατηγείο το φέρετρο με τον εφημέριο θα οδηγηθεί στο Ναό του Αγίου Θεοδώρου, που για δεκαετίες υπηρέτησε και θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας στο στρατηγείο της Παγανής το τμήμα του ναού θα είναι ανοιχτό για τους πολίτες μέχρι και τις 10 το βράδυ ώστε να τιμήσουν οι πιστοί το στρατιωτικό κληρικό. Στις 10:00 το βράδυ οι πόρτες του ναού θα κλείσουν για τους πολίτες, ενώ θα συνεχιστεί ολονυχτία με ψαλμούς από ιερείς που θα παραμείνουν μέχρι το πρωί δίπλα στον εφημέριο. 

 

Τη Δευτέρα στη Βαρειά

Το πρωί της Δευτέρας το φέρετρο θα μεταφερθεί στην ενορία της Ζωοδόχου Πηγής στη Βαρειά, όπου θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία για τον π. Κομνηνό Βράνη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή ενώ βρισκόταν στο χειρουργείο της Κλινικής Άγιος Λουκάς το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, έχοντας υποβληθεί από το πρωί της ίδιας ημέρας σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς για την αντικατάσταση βαλβίδων. 

Η εξόδιος ακολουθία θα ξεκινήσει στις 3:00 το μεσημέρι παρουσία του κλήρου και του λαού, ωστόσο από το πρωί της ίδιας ημέρας η σορός του λαοφιλούς κληρικού θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

Στις 8:00 το πρωί θα ξεκινήσει η τέλεση Θείας Λειτουργίας μετά το πέρας της οποίας οι ιερείς θα εναλλάσσονται δίπλα από το φέρετρο του π. Κομνηνού Βράνη, συνοδεύοντας με ψαλμωδίες το λαϊκό προσκύνημα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη, μέχρι η σορός του ιερέα να κηδευτεί στις 15:00 και να μεταφερθεί στο κοιμητήριο της Βαρειάς, όπου ετάφη στο παρελθόν και η Πρεσβυτέρα Ταξιαρχούλα, που έφυγε πρώτη από τη ζωή.

Η σορός του ιερέα θα είναι ντυμένη με την καλύτερη στολή του σε κόκκινο χρώμα την οποία είχε ράψει με ύφασμα, το οποίο είχε φέρει νέος ακόμα από τα χρόνια της φοίτησής του στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή. Πρόκειται για τη στολή που πρόσεχε ως κόρη οφθαλμού την οποία φορούσε στις καλύτερες στιγμές του στην Εκκλησία και πάντα μιλούσε για το ύφασμα που είχε φέρει από τη Ριζάρειο. 

Όλως περιέργως, αυτή η στολή ήταν το δώρο του π. Κομνηνού στον επιστήθιο φίλο του, τον εφημέριο του Ναού της Ζωοδόχου Πηγής Βαρειάς, π. Αντώνιο Κοντοπό, με τον οποίο συνδέονταν από τα χρόνια της νιότης τους όταν ο π. Κομνηνός ήταν Πρωτοπρεσβύτερος στο Ναό του Αγίου Θεράποντα και ο π. Αντώνιος ακόμα διάκονος. Στις 17 Ιανουαρίου ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου ο π. Κομνηνός επισκέφτηκε το φίλο του κληρικό και του δώρισε τη στολή, κάτι που προκάλεσε και στον ίδιο τον π. Αντώνιο απορία. Αυτή τη στολή ο εφημέριος της Βαρειάς την επέστρεψε στην οικογένεια ώστε να ντύσει τον φίλο του π. Κομνηνό στο τελευταίο του ταξίδι, κατανοώντας τώρα μετά τον θάνατό του την σημειολογία των κινήσεων που ο εκλιπών έκανε από τον Ιανουάριο.

 

Ο Ιάκωβος Βράνης

Όπως ανέφερε χθες στα Νέα της Λέσβου ο γιος του π. Κομνηνού, Ιάκωβος, συγκλονισμένος και συντετριμμένος «ο πατέρας μας είχε καταλάβει ότι πιθανότερα δεν θα έβγαινε από αυτό το χειρουργείο και γι’ αυτό κατά την εκτίμησή μας προχώρησε σε διευθέτηση των εκκρεμοτήτων που είχε πριν φύγει για το χειρουργείο της Θεσσαλονίκης. Θέλησε και αυτή τη δύσκολη ώρα – που κανένας άλλος δεν τα σκέφτεται αυτά γιατί όλοι ελπίζουν ότι θα ζήσουν και έτσι πρέπει –  εκείνος να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες λες και δεν θα επέστρεφε. Αυτό  ας  μου επιτραπεί, το διαπίστωσα και το τελευταίο βράδυ δίπλα του τις τελευταίες ώρες που ήμασταν μαζί στην κλινική, όπου είδα κάποια ορατά σημάδια για τα οποία είμαι πεπεισμένος ότι ο πατέρας μου το έβλεπε ότι θα έφευγε από τη ζωή και όταν εγώ με αγωνία τον ρωτούσα γιατί καταλάβαινα ότι κάτι συνέβαινε, κάτι μονολογούσε, ήταν σαν να μιλούσε με κάποιον, εκείνος με καθησύχαζε λέγοντάς μου ότι έβλεπε τον ορό και δεν κοιτούσε προς τον ουρανό όπως εγώ είχα καταλάβει. Δεν είναι όμως αυτά της ώρας και σε τελική ανάλυση αυτά είναι και προσωπικά μας βιώματα που θα τα κρατήσουμε μέσα μας και θα τα κουβαλάμε για το υπόλοιπο της ζωής μας. Αυτό που θέλω με την ευκαιρία να απευθύνω από την εφημερίδα σας είναι το μεγάλο ευχαριστώ στα χιλιάδες τηλεφωνήματα που έχουμε δεχτεί μέχρι τώρα. Δεν έχουμε σταματήσει να μιλάμε στο τηλέφωνο και δεν είναι μόνο από τη Λέσβο, την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της Ελλάδας που γνώριζαν τον πατέρα μας, αλλά μας έχουν πάρει μέχρι από τη Σκωτία, τη Γερμανία κι άλλες περιοχές δηλώνοντας τη συντριβή τους φίλοι για την απώλεια του πατέρα μας. Ευχαριστούμε όλον αυτό τον κόσμο για το κουράγιο που μας δίνει γιατί αν πραγματικά η απώλεια του π. Κομνηνού, που και αυτοί οι πολίτες που τον γνώριζαν και οι φίλοι του αδυνατούν να την συνειδητοποιήσουν, καταλαβαίνετε πόσο ασήκωτη είναι για μας τα παιδιά του, εμένα και τον Ταρσίζιο», μας είπε ο Ιάκωβος Βράνης.

Το τελετουργικό σκέλος που θα ξεκινήσει από το πρωί της Δευτέρας στην ενορία Ζωοδόχου Πηγής της Βαρειάς γίνεται κατά κύριο λόγο με γνώμονα να αποφευχθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν, η ασφυξία μέσα στο ναό, καθώς η εκκλησία είναι πολύ μικρή για να χωρέσει τους εκατοντάδες φίλους και γνωστούς της οικογένειας που αναμένεται να μεταβούν για να αποχαιρετήσουν τον εκλιπόντα και να τιμήσουν την οικογένειά του. Με αυτό τον τρόπο, δηλαδή της Θείας Λειτουργίας το πρωί και του λαϊκού προσκυνήματος που θα εκτεθεί η σορός του π. Κομνηνού μέχρι τις 15:00 που θα ξεκινήσει η κηδεία, θα δοθεί η δυνατότητα σε πολύ κόσμο να τιμήσει τον κληρικό και να μοιραστεί μ’ αυτό τον τρόπο η κίνηση από και προς το ναό, ώστε να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της ενορίας εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας, ιδιαίτερα πριν και μετά την τέλεση της εξόδιου ακολουθίας.

Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων οι πολίτες να δώσουν χρήματα στην εκκλησία της Βαρειάς και στους Συλλόγους Αιμοδοτών Μυτιλήνης και Καρκινοπαθών.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img