Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Δικαιοσύνη για τα απλήρωτα γάλατα ζητούν 7 κτηνοτρόφοι


Δικαιοσύνη ζητούν οι 7 κτηνοτρόφοι της Λέσβου στους οποίους υπάρχει μια οφειλή της τάξης των 300.000 ευρώ για την παροχή πρώτης ύλης σε τυροκομική επιχείρηση που παρασκεύαζε και εξήγαγε Βιολογική Φέτα, ωστόσο το 2012 αιφνιδιαστικά ανέστειλε τη λειτουργία της και οι ιδιοκτήτες έφυγαν στην Αμερική.

Σχεδόν 12 χρόνια μετά το λουκέτο της εταιρείας Αιολική Γη, που ήταν για τα δεδομένα της εποχής μια ανερχόμενη εταιρεία παραγωγής βιολογικών τυροκομικών προϊόντων, οι 7 κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ για τις ποσότητες βιολογικού γάλακτος που παρέδιδαν και μάλιστα κανονικά ήταν 8 στον αριθμό, ωστόσο ο ένας έφυγε από τη ζωή περιμένοντας να φτάσει η υπόθεση στη δικαιοσύνη.  

Να σημειωθεί ότι οι δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας έχουν παραπεμφθεί και δικάστηκαν για το αδίκημα της απάτης στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και πρωτόδικα ο ένας καταδικάστηκε σε εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών, ενώ ο συνέταιρός του σε 3 χρόνια με αναστολή. Η υπόθεση επρόκειτο να απασχολήσει σε Β’ βαθμό τις προηγούμενες μέρες το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων από το οποίο οι 7 κτηνοτρόφοι περιμένουν να δικαιωθούν από τις αποφάσεις.  Ωστόσο λόγω παρέλευσης του ωραρίου η υπόθεση αναβλήθηκε για τον Ιανουάριο του 2025, γεγονός που προκάλεσε το ξέσπασμα των εναγόντων και μάλιστα ζήτησε το λόγο και τοποθετήθηκε στο δικαστήριο ένας εκ των κτηνοτρόφων, ο κ. Αχιλλέας Κεχαγιάς, ο οποίος επεσήμανε ότι 12 χρόνια αγωνίζονται για να δικαιωθούν και περιμένουν τη δικαιοσύνη χωρίς να έχουν εισπράξει τα χρήματά τους

Ο κ. Κεχαγιάς μιλώντας στα Νέα της Λέσβου διερωτήθηκε: «Πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν ακόμα για να τελεσιδικήσει αυτή η υπόθεση; Ένας συνάδελφός μας έφυγε από τη ζωή περιμένοντας τη δικαιοσύνη. Έχουμε μείνει 7 κτηνοτρόφοι και δεν έχουμε εισπράξει τα χρήματα που δικαιούμαστε για τα γάλατα που διαθέσαμε σε μια εταιρεία, οι υπεύθυνοι της οποίας δηλώνουν ότι «δεν πήγε καλά και έπεσαν έξω», όμως υπάρχουν πολλά περίεργα σημεία, όπως για παράδειγμα ότι και τα μηχανήματα με τα οποία δούλεψε η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν ήταν αγορασμένα, αλλά μισθωμένα υπό μορφή leasing και ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του για το αν τελικά ήθελαν αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στο χώρο ή να φύγουν ένα πρωί κάνοντας μια αρπαχτή. Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να πάρουμε τα χρήματά μας τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει από πουθενά και δεν φαίνεται τέτοια προοπτική, ενώ ως προς τις ποινές προφανώς καταλαβαίνετε ότι τα 4 χρόνια που επιβλήθηκαν, με δυνατότητα εξαγοράς, περίπου 20.000€ στον έναν εκ των κατηγορουμένων πρωτόδικα και τα 3 χρόνια με αναστολή στον δεύτερο, είναι μια απόφαση που εμάς δεν μας αφήνει ικανοποιημένους. Εμείς χάσαμε τον ιδρώτα μας, βρεθήκαμε να μην έχουμε χρήματα ούτε για ζωοτροφές, κινδύνεψε η βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών μας, κλονιστήκαμε ψυχολογικά, ενώ παίρναμε διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούμε και θα πληρωθούμε, αλλά ένα πρωί οι κύριοι αυτοί  εξαφανίστηκαν χωρίς να πληρώσουν τίποτα και κανέναν και κυκλοφορούν ελεύθεροι», είπε εμφανώς αγανακτισμένος ο κ. Κεχαγιάς ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη για την εξαπάτηση που υπέστησαν, όπως είπε, από την συγκεκριμένη εταιρεία.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img