ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΞΕΡΗΣ: «Τα προβλήματα του Βόρειου Αιγαίου πρέπει να αντιμετωπιστούν με μεγαλύτερη θέρμη και ταχύτητα»

Είναι αισθητικός – κοσμητολόγος, επιστημονικός υπεύθυνος σε μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με την αισθητική στη χώρα μας και ζει και εργάζεται με δική του επιχείρηση στον Πόρο. Στον Πόρο έχει αναδειχθεί πρόεδρος του Εμπορικού – Επαγγελματικού Συλλόγου του νησιού  έχοντας και  τη θέση του υπεύθυνου Συμβουλευτικής στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, ενώ συμμετέχει ως μέλος και στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών της χώρας μας.

Έχοντας μέχρι τον Ιούνιο τη θέση του Ταμία στον Όμιλο Νησιωτικών Επιμελητηρίων (ΕΟΑΕΝ) και σε μία κρίσιμη καμπή για τον επιμελητηριακό φορέα, ο οποίος βυθιζόταν κάτω από το έντονο κλίμα συνεχούς αντιπαράθεσης, ο κ. Συξέρης κατάφερε να ενώσει τη διοίκηση αναλαμβάνοντας ως πρόεδρος κοινής αποδοχής στη θέση του εκλεγμένου προέδρου Σωτήρη Σκιαδαρέση, ο οποίος παραιτήθηκε.

Ο νέος πρόεδρος του Ομίλου Νησιωτικών Επιμελητηρίων διακρίνεται για το θάρρος της γνώμης του και την ευθύτητα, ενώ είναι ένα ανήσυχο πνεύμα τόσο επαγγελματικά όσο και με την ενασχόλησή του στα κοινά, καθώς δεν μένει μόνο στα επιμελητηριακά αλλά ασχολείται και με την Αυτοδιοίκηση, θέλοντας να προσφέρει στον τόπο που δραστηριοποιείται και ζει με την οικογένειά του.

Εν όψει της σημερινής έναρξης με την πρώτη συνάντηση που αναμένεται να γίνει το απόγευμα στο Επιμελητήριο Λέσβου για την αυριανή Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ο κ. Συξέρης παραχώρησε συνέντευξη στα Νέα της Λέσβου μιλώντας για τα ζητήματα που καίνε την αγορά και τα νησιώτικα επιμελητήρια.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ 

-Κύριε Συξέρη αναλάβατε σχετικά πρόσφατα σε μία κρίσιμη καμπή για τον ΕΟΑΕΝ την προεδρία, καταφέρνοντας να ενώσετε τους συναδέλφους σας και να τροφοδοτήσετε τις ελπίδες. Ποιες είναι οι πρώτες προτεραιότητες που θέτετε ως Πρόεδρος του Ομίλου, ώστε να υλοποιηθούν στο διάστημα μέχρι τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα είναι σε ένα χρόνο περίπου;

«Αγαπητέ κ. Σαμιώτη, είναι γεγονός πως η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη και θα έλεγα, πρωτόγνωρη για όλους μας. Η ανάθεση της Προεδρίας του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών, από το σύνολο των συναδέλφων μου στο Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελεί ύψιστη τιμή για το πρόσωπό μου, καθώς είναι μόλις η πρώτη θητεία μου στον σπουδαίο αυτό θεσμό, στον οποίο κατά τα προηγούμενα τρία χρόνια είχα τη θέση του Οικονομικού Επόπτη. Οι πρώτες προτεραιότητες που έθεσα αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου, και οι οποίες έγιναν πλήρως αποδεκτές από τα μέλη του Δ.Σ., αφορούν την ομαλή διοικητική λειτουργία του Φορέα, την επιτυχή υλοποίηση των προγραμμάτων στα οποία συμμετέχουμε και την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού ρόλου των Νησιωτικών Επιμελητηρίων, με μια σειρά καινοτόμων δράσεων και πρωτοβουλιών». 

-Να μας πείτε δυο λόγια για τον ΕΟΑΕΝ, καθώς θεωρώ σημαντική την παρουσία του στο να ενώνει και να συντονίζει τα Επιμελητήρια των νησιών, αυτό όμως μέχρι πρότινος δεν διαπιστώσαμε να γίνεται ιδιαίτερα έντονα. Τελικά ο ΕΟΑΕΝ είναι ένας Όμιλος με περιορισμένο αντικείμενο και αρμοδιότητες ή με ουσιαστικό διεκδικητικό ρόλο;

«Ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών είναι Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που ίδρυσαν τα ελληνικά νησιωτικά Επιμελητήρια, στην κοινή τους προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις που βιώνουν οι νησιώτες, εξαιτίας της γεωπολιτικής μειονεξίας των νησιών. Ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1994, μέλη του είναι τα 21 νησιωτικά Επιμελητήρια της Ελλάδος, τα οποία είναι αμιγώς νησιωτικά ή στη δικαιοδοσία τους ανήκουν νησιά και έδρα του είναι το νησί της Χίου.  

Μεταξύ των σκοπών του ΕΟΑΕΝ, όπως αυτοί προβλέπονται από το καταστατικό του, είναι η ενεργοποίηση των νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας ώστε να προχωρήσουν από κοινού σε ενέργειες, οι οποίες θα θέσουν σε εθνικό και ευρωπαϊκό πλαίσιο τον προβληματισμό των νησιών και τη σημαντική πραγματική απόκλισή τους από την υπόλοιπο ηπειρωτικό ευρωπαϊκό χώρο και που θα οδηγήσουν σε πολιτική και μέτρα για μια ολοκληρωμένη οικονομική και κοινωνική συνοχή.

Επιδιώκουμε συνεργασία με τις τοπικές, περιφερειακές και εθνικές αρχές και τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., για την ανάπτυξη των νησιών, όπως και την καταγραφή και μελέτη των ιδιαίτερων προβλημάτων, των τυχόν εγγενών μειονεξιών, που αντιμετωπίζουν τα νησιά και εμποδίζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική τους ανάπτυξη.

Η επιδίωξη τρόπων επίλυσης-αντιμετώπισης των προβλημάτων των νησιών βρίσκεται στις προτεραιότητές μας, καθώς και η οργάνωση νησιωτικών δικτύων συνεργασίας, μεταφοράς τεχνογνωσίας, τηλεματικής διασύνδεσης και συμμετοχής των νησιωτικών επιμελητηρίων, είτε ομαδικώς, είτε μεμονωμένα σε κοινοτικά προγράμματα ή πρωτοβουλίες. Συνεπώς θα έλεγα πως είναι ένας πολύ σημαντικός φορέας για τα νησιά μας και τη χώρα συνολικά». 

-Κύριε πρόεδρε η χώρα μας πέρασε μία δεκαετή οικονομική κρίση την οποία διαδέχθηκε η κρίση του κορονοϊού και τα πρωτόγνωρα lockdown για την αγορά. Ωστόσο ούτε τώρα στην «ανάπαυλα του Covid 19» κατάφεραν να ανασάνουν οι επιχειρήσεις, καθώς το ενεργειακό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, όπως τροφοδοτείται από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και θα ήθελα την άποψή σας.

«Όπως ανέφερα και προηγουμένως, διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας, τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Η κρίση του Covid-19 με τα lockdown, διαδέχτηκαν μια σχεδόν δεκαετή οικονομική κρίση, ενώ πλέον έχει προστεθεί και η ενεργειακή κρίση ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Οι διαδοχικές καταστάσεις αυτές έχουν αφήσει βαθιά το αποτύπωμά τους στην καρδιά της οικονομικής μας ζωής, στην οποία εν μέρει μόνο έχει βοηθήσει η φετινή ανοδική πορεία του τουρισμού. Όπως διαφαίνεται, τα «απόνερα» του πολέμου θα επηρεάσουν την Ευρώπη και φυσικά τη χώρα μας για αρκετό καιρό, ακόμα και μετά την λήξη του, όποτε και αν επιτευχθεί αυτή. Για το σκοπό αυτό χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης, ώστε να μειωθούν κατά το δυνατόν οι συνέπειες στους επαγγελματίες και τους απλούς πολίτες. Τα Επιμελητήρια με το θεσμικό ρόλο τους και με τον ουσιώδη συντονισμό της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, έχουν ήδη σημαντικό ρόλο στον καθορισμό των απαραίτητων δράσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων της Χώρας. Εμείς από την πλευρά μας ως ΕΟΑΕΝ, μεταφέρουμε στα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά όργανα τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις των νησιών». 

-Τα προβλήματα είναι εντονότερα για τις επιχειρήσεις των νησιών και όπως θα γνωρίζετε, στο Βόρειο Αιγαίο τίποτα δεν είναι εύκολο, είναι ακόμα πιο έντονα τα προβλήματα σε σχέση με το Νότιο Αιγαίο.

«Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια μια ασυνήθιστα μεγάλη επιβάρυνση, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, επηρεάζοντας σε πολλές περιπτώσεις την καθημερινότητα των κατοίκων τους. Το μεταναστευτικό, η περιορισμένη τουριστική κίνηση και τα διαχρονικά προβλήματα που εμφανίζονται στο Βόρειο Αιγαίο, πρέπει να αντιμετωπιστούν με ακόμα μεγαλύτερη θέρμη και ταχύτητα από την Πολιτεία. Οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις, έχουν πράξει με το παραπάνω το καθήκον τους, αντιμετωπίζοντας ανυπέρβλητα εμπόδια, γι’ αυτό και αξίζουν όχι μόνο τον θαυμασμό αλλά και την ουσιαστική στήριξη όλων μας».  

-Με το ενεργειακό κόστος οι νησιωτικές επιχειρήσεις ανησυχούν ότι έρχεται συρρίκνωση. Πώς εκτιμάτε ότι θα βγει αυτός ο χειμώνας και ποια, κατά τη δική σας θέση, είναι τα μέτρα που θα ανακουφίσουν τις επιχειρήσεις των νησιών;

«Οι νησιωτικές και οι ορεινές ηπειρωτικές περιοχές θα αντιμετωπίσουν – για διαφορετικό λόγο – το μεγαλύτερο πρόβλημα φέτος τον χειμώνα σε σχέση με το ενεργειακό κόστος. Η λειτουργία των νησιωτικών επιχειρήσεων, η οποία πραγματικά τους χειμερινούς μήνες συρρικνώνεται σημαντικά, πρέπει να υποστηριχθεί με περισσότερα και αποτελεσματικότερα μέτρα. Η φετινή καλή καλοκαιρινή τουριστική περίοδος με τα σχετικά αυξημένα έσοδα δεν μπορεί να εγγυηθεί την κάλυψη των ιδιαίτερα αυξημένων εξόδων λειτουργίας, ειδικά των μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες επιπλέον δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». 

-Πρέπει να γίνει διαχωρισμός των μέτρων στήριξης με προτεραιότητα τις πιο αδύναμες νησιωτικές περιοχές ή αυτό θα διχάσει;

«Νομίζω πως γίνεται κατανοητό από όλους πως οι αδύναμες νησιωτικές περιοχές, πρέπει να έχουν μια διαφοροποίηση στον τρόπο αντιμετώπισης και στήριξης σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Επιχειρήσεις που έχουν πρακτικά έσοδα μόνο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και αντιμετωπίζουν και την χειμερινή απομόνωση, πρέπει να υποστηριχτούν από εξειδικευμένα προγράμματα, που θα λαμβάνουν υπόψη αυτές τις ιδιαιτερότητες, σε αντίθεση με την ετήσια και σχετικά σταθερή λειτουργία των αντίστοιχων επιχειρήσεων των αστικών κέντρων. Η νησιωτικότητα δεν είναι απλά ένας χαρακτηρισμός, αλλά μια διαφορετική καθημερινότητα με πολλά και ανυπέρβλητα εμπόδια στις κοινωνίες που την βιώνουν και αυτό νομίζω δεν μπορεί να αποτελέσει σημείο αντιπαράθεσης και διχασμού». 

-Το Μεταφορικό Ισοδύναμο, μία κατάκτηση των νησιωτών καθώς για πρώτη φορά επιχειρήθηκε το 2018 να αποζημιωθούν οι επιχειρηματίες για μέρος των μεταφορικών τους δαπανών, έχω την άποψη ότι παραπαίει. Οι επιχειρηματίες έχουν δύο εξάμηνα συσσωρευμένων οφειλών από το κράτος. Φανταστείτε ότι για το πρώτο εξάμηνο του 2022 δεν έχει ανοίξει ακόμα η πλατφόρμα για την υποβολή των εξόδων τους, ενώ σε λίγο βγαίνει ο χρόνος! Ωστόσο δεν έχουμε δει τον Όμιλο να «σηκώνει» το θέμα όσο πρέπει και αυτό μπορεί να μην έχει σχέση με τη δική σας προεδρία καθώς αναλάβατε τους τελευταίους μήνες, έχει σχέση με την διεκδικητική εικόνα του Ομίλου. Θα ήθελα την άποψή σας.

«Το Μεταφορικό Ισοδύναμο ήταν ένα πάγιο αίτημα των νησιωτικών Επιμελητηρίων και ο ΕΟΑΕΝ είχε σημαντική συνεισφορά στην καθιέρωσή του. Για όλους εμάς τους νησιώτες – πολίτες και επιχειρηματίες –  δεν αποτελεί ένα «δώρο» του Κράτους, αλλά μια υποχρέωση που απορρέει από την ίδια την γεωγραφική διάρθρωση της χώρας μας. Ο ΕΟΑΕΝ και τα Επιμελητήρια-μέλη του, είναι σε συνεχή επαφή και συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για το θέμα την εύρυθμης λειτουργίας του πολύ σημαντικού αυτού μέτρου, ενώ με διαρκείς παρεμβάσεις προσπαθούμε να επισπεύσουμε τις πληρωμές για τις επιχειρήσεις. Κατανοούμε πλήρως τα οικονομικά δεδομένα του Κράτους και τις προσπάθειες που γίνονται για την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων, αλλά δεν εφησυχάζουμε γιατί με αυτά τα χρήματα μπορούν να επιβιώσουν αρκετές νησιωτικές επιχειρήσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρώ εξαιρετικά σημαντική τη συνάντηση που θα έχουμε στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου με τον Γενικό Γραμματέα Νησιωτικής Πολιτικής κ Κουτουλάκη με τον οποίο θα συζητήσουμε τα ζητήματα που απασχολούν τα νησιωτικά Επιμελητήρια προτάσσοντας το ζήτημα των πληρωμών από το Μεταφορικό Ισοδύναμο».  

-Ποιες είναι οι εξελίξεις για την επαναφορά του νησιωτικού ΦΠΑ στο παλαιό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών; Θα ισχύσει κάτι τέτοιο από το 2025; Εξαιρώ την περιοχή μας που, όπως γνωρίζετε, ισχύει ούτως ή άλλως αυτό το καθεστώς λόγω μεταναστευτικού.

«Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ για το σύνολο των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας είναι διαρκές αίτημα των νησιωτικών επιμελητηρίων και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε να πιέζουμε τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Νομίζω πως αν και η οικονομική κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή, λόγω πανδημίας, πολέμου κλπ., θα υπάρξει κάποια στιγμή η αποδοχή του δίκαιου αιτήματος των νησιωτών». 

-Τι είναι αυτό που πρέπει να αλλάξει κατά την άποψή σας στην επιμελητηριακή νομοθεσία για τα νησιά και πού βρίσκονται προς αυτήν την κατεύθυνση οι επαφές σας με τον Υπουργό κύριο Γεωργιάδη;

«Τα γενικότερα ζητήματα που σχετίζονται με την Επιμελητηριακή Νομοθεσία τα χειρίζεται με επιτυχία η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας, με την οποία ο ΕΟΑΕΝ έχει μόνιμη και άριστη συνεργασία». 

-Κύριε Συξέρη η Λέσβος έχει εκπροσωπηθεί κατά καιρούς στη διοίκηση του ΕΟΑΕΝ. Ο  αείμνηστος Θράσος Καλογρίδης, οραματιστής, κατά την άποψή μου για τον επιμελητηριακό θεσμό, είχε διατελέσει πρόεδρος. Σήμερα η Λέσβος συνεχίζει να εκπροσωπείται μέσα από τον Αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Λέσβου, Παναγιώτη Τατάκη, ως Οικονομικός Επόπτης στον ΕΟΑΕΝ και θα ήθελα ένα σχόλιό σας για την συνεργασία που έχετε.

«Είναι γεγονός πως ο αείμνηστος Θράσος Καλογρίδης, αποτέλεσε έναν οραματιστή και αποτελεσματικό Πρόεδρο του Φορέα μας και του οφείλουμε πολλά για την θεσμική ενίσχυσή του. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου και Οικονομικός Επόπτης μας κ. Παναγιώτης Τατάκης, είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης, ο οποίος με την εμπειρία και τις γνώσεις του, έχει συμβάλει τα μέγιστα στην ουσιαστική και απρόσκοπτη λειτουργία του ΕΟΑΕΝ συμμετέχοντας σε όλες τις πρωτοβουλίες των νησιωτικών Επιμελητηρίων και προασπίζοντας με σθένος τα συμφέροντα των επιχειρήσεων του τόπου του». 

-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε.

«Και εγώ για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους κατοίκους και τους συναδέλφους επαγγελματίες του Νομού Λέσβου».