Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

«Δίνουμε τα χρήματα, τρέξτε τις διαδικασίες»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στη Μυτιλήνη, κατά την οποία πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων και συναντήσεων, ενώ είχε την ευκαιρία να κάνει επί τόπου αυτοψία σε πολύ σημαντικά έργα, τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρόκειται να ξεκινήσουν, όπως στο Κάστρο Μυτιλήνης, στον Άγιο Θεράποντα και στο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Έφερε, όμως, και ευχάριστες ειδήσεις, όπως αναφέραμε στο χθεσινό φύλλο, όσον αφορά τη δέσμευση 800.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση της Δημοτικής Πινακοθήκης, την οποία μάλιστα επισκέφτηκε μαζί με τον Χαράλαμπο Αθανασίου. Επεσήμανε όμως στον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσακύρη, πως πρέπει οι διαδικασίες να τρέξουν με γρήγορους ρυθμούς, γεγονός που υποδηλώνει πως υπάρχει σαφής πρόθεση για στήριξη των έργων, αρκεί να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες.

Όσον αφορά το Κάστρο, η κ. Μενδώνη έκανε αυτοψία στις παρεμβάσεις στην πλευρά προς την Επάνω Σκάλα (Κάτω Κάστρο) που είναι ήδη πολύ σημαντικές, με βελτιώσεις στην προσβασιμότητά του, ποδηλατόδρομο και διάδρομο πεζών, που «έτρεξε» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ΕΣΠΑ 2014-2020. Εκεί μάλιστα θα είναι και το επίκεντρο των εκδηλώσεων της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης, της Περιφέρειας, του Δήμου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων στο διήμερο “Big City Festival” το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Ιουνίου.

Παράλληλα, θυμίζουμε πως έπειτα από επιστολή που είχε στείλει ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού, Βιομηχανίας και Ενέργειας, Παναγιώτης Χριστόφας, εκ μέρους της Περιφέρειας είχε ζητήσει τη συμβολή του Υπουργείου Πολιτισμού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στατικότητας του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου Μόριας, με το σχετικό έργο να έχει ήδη περάσει από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) στο τέλος του προηγούμενου καλοκαιριού και να αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα η ανάθεση του έργου. Εκείνη την περίοδο εγκρίθηκε και η απαλλοτρίωση όμορων οικοπέδων προκειμένου ο χώρος γύρω από το μνημείο να είναι αξιοποιήσιμος, ενώ από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου έχει εδώ και καιρό υποβληθεί τεχνικό δελτίο για τη χρηματοδότηση, ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, για τη συνολική αποκατάσταση του Υδραγωγείου, με στόχο αυτή να εξασφαλιστεί το συντομότερο δυνατό.

Αντίστοιχα, δρομολογούνται και έργα συντήρησης του Αγίου Θεράποντα, πέραν εκείνων που έχουν ήδη ξεκινήσει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Από την άφιξη της Υπουργού Πολιτισμού στη Δημοτική Πινακοθήκη, για την οποία δεσμεύτηκαν 800.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Η Πινακοθήκη

Όπως ανέφερε στα «ΝΕΑ της Λέσβου» ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η χρηματοδότηση της Δημοτικής Πινακοθήκης που ανακοίνωσε η κ. Μενδώνη μόνο τυχαία δεν ήταν. «Είχε διαφανεί η κίνηση αυτή, καθώς η εικόνα που είχαμε από τις υπηρεσίες του Υπουργείου είναι πως η Δημοτική μας Πινακοθήκη βρίσκεται στη 3η θέση μεταξύ των 6 Πινακοθηκών που έχει ξεχωρίσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε όλη την Ελλάδα, λόγω της συλλογής την οποία φιλοξενεί» υποστήριξε, σημειώνοντας πως η χρηματοδότηση των 800.000 ευρώ θα αξιοποιηθεί για μια σειρά παρεμβάσεων, που θα είναι πολύ σημαντικές για την Πινακοθήκη, μεταξύ των οποίων και ζητήματα προσβασιμότητας. 

«Θα μπορεί να γίνει μια μεγάλη μουσειολογική μελέτη, και μια επιστημονική μελέτη για την τοποθέτηση των πινάκων, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε μια υπερσύγχρονη ιστοσελίδα και να προχωρήσουμε και στην παραγωγή επιπλέον έντυπου υλικού. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι το Υπουργείο Πολιτισμού θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το έργο συντήρησης των πλέον των 300 πινάκων της Πινακοθήκης!», είπε ο Αντιδήμαρχος. 

Το Μουσείο Θεοφίλου

Εξαιρετικά σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις, που θα ζητήσει ο Δήμος Μυτιλήνης και οι οποίες θα ενταχθούν σε προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο Πολιτισμού για το Μουσείο Θεοφίλου. Η πρόθεση της κ. Μενδώνη να δρομολογηθεί και το συγκεκριμένο ζήτημα εκφράστηκε ήδη από τα πρώτα λεπτά της συνάντησής της με τον Δήμαρχο Στρατή Κύτελη και τους συνεργάτες του προχθές το απόγευμα, και όπως επεσήμανε ο κ. Τσακύρης, οι προτάσεις του Δήμου θα αφορούν αφενός τη διαμόρφωση του αύλειου χώρου και τη δημιουργία ενός όμορφου αναψυκτηρίου, αφετέρου την δημιουργία υποδομής στο εσωτερικό του Μουσείου, προκειμένου αυτό να μπορεί να φιλοξενήσει πέραν της μόνιμης συλλογής και περιοδικές εκθέσεις, για να διατηρείται έντονο το ενδιαφέρον επίσκεψης σε αυτό.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις