Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

Διπλάσιοι οι Τούρκοι του Μαΐου


Με διπλάσιο αριθμό αφίξεων Τούρκων επισκεπτών σε σχέση με πέρυσι αναμένεται να κλείσει ο Μάιος. Μέχρι χθες οι Τούρκοι από την 1η Μαΐου ήταν 6.192 και συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 που είχαν έρθει 3.180, η αύξηση κυμαίνεται στο 100%. Αν συγκρίνουμε με τον καλύτερο Μάιο όλων των εποχών που ήταν το 2015 όταν είχαν φτάσει στη Λέσβο 4.155 Τούρκοι τουρίστες, η φετινή αύξηση κυμαίνεται στο 49%! Όπως και να το δει κανείς έχουμε μία έκρηξη στον τουρισμό από την Τουρκία φέτος το καλοκαίρι. 

Τα στοιχεία για τον φετινό Μάιο αναμένεται να κλείσουν αύριο Παρασκευή με την εκπνοή του μήνα, ωστόσο η εικόνα που καταγράφεται στις αφίξεις από την αρχή της χρονιάς μέχρι τώρα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και αξίζει να σημειώσουμε ότι η Λέσβος βρίσκεται μεταξύ των νησιών του Αιγαίου που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για διακοπές από Τούρκους τουρίστες. Ωστόσο αυτή η πρωτιά εγκυμονεί τον κίνδυνο πιθανού «ξεφουσκώματος» τα επόμενα χρόνια και αλλαγής προσανατολισμού των τουριστών για να γνωρίσουν και άλλες περιοχές και αυτό θα εξαρτηθεί από τους τοπικούς φορείς αν θα κινηθούν στην Τουρκία για να συνεχίσει να προσελκύει η περιοχή μας επισκέπτες.

Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Λέσβος βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών των Τούρκων τουριστών για εκδρομές και διακοπές όχι μόνο δεν πρέπει να τροφοδοτήσει εφησυχασμό, αλλά αντιθέτως με το άγχος του «κορεσμού» που προαναφέραμε οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να κινηθούν στη γείτονα χώρα, εκτός από τα παράλια και τη Σμύρνη και στην Κωνσταντινούπολη.

“Εργαλείο” ο ετήσιος τουριστικός οδηγός των Ν.τ.Λ.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από την περίοδο του 2011 τα Νέα της Λέσβου με εξαίρεση τα 3 χρόνια της υγειονομικής κρίσης του κορονοϊού εκδίδουν ανελλιπώς τον ετήσιο τουριστικό οδηγό στην τουρκική και την αγγλική γλώσσα, ο οποίος διακινείται σε χιλιάδες αντίγραφα στη γειτονική Τουρκία μέσω των τουριστικών πρακτορείων. Πρόκειται για ένα έντυπο που έχει συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση των τουρισμού από τη γείτονα χώρα και εκδίδεται κάθε καλοκαίρι, με στόχο όμως το επόμενο καλοκαίρι. Δηλαδή διακινείται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, όπως μέχρι τώρα που διακινείται ο προηγούμενος τουριστικός οδηγός της εφημερίδας μας, ενώ προετοιμάζεται πυρετωδώς ο επόμενος που θα ξεκινήσει να διακινείται σύντομα με στόχο την τουριστική περίοδο του 2025.  

Πρόκειται για μία έκδοση που κάθε χρόνο αποσπά τα θερμότερα σχόλια τόσο των ντόπιων τουριστικών φορέων και των επαγγελματιών του κλάδου όσο και από τη γειτονική Τουρκία. Η έκδοσή μας στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις διαφημιστικές καταχωρήσεις των ίδιων των επαγγελματιών του τουρισμού του τόπου μας, που έχουν αγκαλιάσει από την πρώτη χρονιά την προσπάθεια βλέποντας άλλωστε και οι ίδιοι χειροπιαστά αποτελέσματα

Ο τουριστικός οδηγός των Νέων της Λέσβου στην τουρκική και αγγλική γλώσσα ήταν το έντυπο που κυριάρχησε το Δεκέμβριο κατά τη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Σμύρνης και όχι μόνο, καθώς διανέμεται ακόμα και σε μέσα μαζικής μεταφοράς στη γείτονα χώρα.

Πρόκειται για την ελάχιστη και αυτονόητη συμβολή της εφημερίδας μας στο σημαντικό κεφάλαιο του τουρισμού από την Τουρκία, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει πλατιά χαμόγελα στους επαγγελματίες του τουρισμού, δεδομένου πλέον ότι οι τουρίστες που βλέπουν οι ντόπιοι με μαζική παρουσία σε αξιοθέατα, επιχειρήσεις και γενικότερα στο νησί μας προέρχονται από την Τουρκία και φέτος ο στόχος που μπαίνει είναι να φτάσουμε και να ξεπεράσουμε τους 100.000 τουρίστες από τη γείτονα χώρα.

Σημειωτέον ότι για τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο αναμένονται οι μεγάλοι αριθμοί των Τούρκων τουριστών στη Λέσβο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img