Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Δοκιμαστικά δρομολόγια και βλέπουμε…

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Το πλοίο ιδιοκτησίας Δήμου Σμύρνης αρχικά θα μεταφέρει μόνο Τούρκους επισκέπτες στη Λέσβο, ενώ οι Έλληνες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν το αντίστροφο ταξίδι από τον Ιούλιο
  • Ανοιχτό το θέμα σύνδεσης και με το Πλωμάρι, όπου θα λειτουργήσει η πύλη Σένγκεν

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης έφτασε χθες λίγο μετά τις 9 το πρωί το καταμαράν Ιχσάν Αλιανάκ, που από τις 17 Ιουνίου και σίγουρα για τους καλοκαιρινούς μήνες θα συνδέει με δύο δρομολόγια εβδομαδιαίως τη Σμύρνη με τη Λέσβο. Ο σκοπός του ταξιδιού του ήταν να περάσει την απαραίτητη επιθεώρηση και με την ευκαιρία αυτή με το πλοίο ταξίδεψε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ναυτιλιακής εταιρείας (ιδιοκτησίας του Δήμου Σμύρνης παρεμπιπτόντως), Οσμάν Αρκάν Εσέν, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων, με τους οποίους συζήτησε το πλάνο έναρξης δρομολογίων, που τις πρώτες εβδομάδες θα έχουν έντονα… δοκιμαστικό χαρακτήρα.

Αυτό προκύπτει αφενός από το γεγονός ότι από τις 440 θέσεις επιβατών του καταμαράν θα αξιοποιούνται περί τις 300, ενώ ταυτόχρονα για το πρώτο διάστημα στα δρομολόγια θα επιβαίνουν μόνο Τούρκοι επισκέπτες, με τους Έλληνες να μπορούν να αξιοποιήσουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Μυτιλήνης με τη Σμύρνη από τον Ιούλιο. Πίσω από αυτό το κάπως «διστακτικό» ξεκίνημα, ωστόσο, κρύβεται η πρόθεση της εταιρείας να κάνει προσεκτικά βήματα για την καλύτερη δυνατή οργάνωση του δρομολογίου, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη σωστή διαχείριση των επιβατών, τις μετρήσεις του χρόνου ταξιδιού αλλά και την προσέγγιση και άλλων σημείων του νησιού με ανοιχτό το θέμα της Πύλης Σένγκεν στο Πλωμάρι, ανάλογα και με το ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.

«Ελπίζουμε πως η σύνδεση αυτή θα βοηθήσει τις σχέσεις των κατοίκων των δύο πόλεων και θα είναι επικερδής και για τις δύο πλευρές, γιατί και οι δύο έχουμε περάσει τις δυσκολίες μας», δήλωσε αμέσως μόλις κατέβηκε από το καταμαράν, επισημαίνοντας πως η σύνδεση των δύο λιμανιών σχεδιαζόταν και πριν από δύο χρόνια, αλλά η πανδημία ανέτρεψε τα σχέδια. «Με το που είχαμε την ευκαιρία να το κάνουμε ήρθαμε αμέσως και ξεκινάμε τα ταξίδια σε μια περίοδο που θα έχουν κλείσει τα σχολεία και στην Τουρκία και θα υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον», σχολίασε.

Ο Κώστας Παπαδόπουλος υποδέχεται τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ναυτιλιακής εταιρείας του Δήμου Σμύρνης
Ο κεντρικός πράκτορας του δρομολογίου που θα συνδέει τη Σμύρνη με τη Μυτιλήνη Fatih Avdan

Το Διευθύνοντα Σύμβουλο της τουρκικής εταιρείας υποδέχτηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, ο τουριστικός πράκτορας, ιδιοκτήτης της Fotis Tours, Fatih Avdan, ο οποίος λίγο πριν την άφιξη του καταμαράν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στο πρώτο «επίσημο» πια ταξίδι στις 17 Ιουνίου, όπου θα επιβαίνουν αρκετοί επίσημοι, να βρίσκεται και ο Δήμαρχος Σμύρνης. «Είναι ένα πολύ σημαντικό δρομολόγιο, που μετά από χρόνια γίνεται πράξη, και ευελπιστούμε πως το καταμαράν θα πηγαίνει και στο Πλωμάρι» σχολίασε ο Αντιπρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Παπαδόπουλος, ο οποίος επίσης βρέθηκε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, αναφερόμενος στο πλάνο της συγκεκριμένης επίσκεψης, με την επιθεώρηση του καταμαράν από το ειδικό κλιμάκιο του τμήματος Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων, αλλά και τη σύσκεψη για να εξεταστούν όλα τα τεχνικά ζητήματα για την έναρξη του δρομολογίου. 

Ειδικότερα, κατά τη σύσκεψη στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου η εταιρεία παρουσίασε το πώς ακριβώς θα πραγματοποιεί τα δρομολόγια, ενώ συζητήθηκαν και οι τρόποι με τους οποίους οι τοπικοί φορείς, ο καθένας στο πλαίσιο της δράσης και των αρμοδιοτήτων του, θα βοηθήσουν για τη στήριξη του δρομολογίου. Ειδικά ως προς το θέμα της σύνδεσης με το Πλωμάρι, που ζητήθηκε από την πλευρά του Δήμου, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν κάποιες πιλοτικές προσεγγίσεις για να αξιολογηθεί το ενδεχόμενο.

Η σύσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε – πέραν του κ. Παπαδόπουλου – παρουσία του Δημάρχου Μυτιλήνης Στρατή Κύτελη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μυτιλήνης Δημοσθένη Χατζηγιάννη και του Ειδικού Συμβούλου του Δημάρχου, Τάσου Μπαλή, ενώ τον Δήμο Δυτικής Λέσβου εκπροσώπησε η αρμόδια Αντιδήμαρχος για θέματα Τουρισμού, Αφροδίτη Βατή. Παρούσα και η Προϊσταμένη της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού Βορείου Αιγαίου του Υπουργείου, Νίκη Χατζηστυλιανού, αλλά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Παναγιώτης Χατζηκυριάκος, ο οποίος σχολίασε ως θετικό το γεγονός ότι η εταιρεία προτιμά να ξεκινήσει με κάποια δοκιμαστικά δρομολόγια, πραγματοποιώντας τα για πρώτη φορά άλλωστε, ώστε να οργανωθεί όσο καλύτερα γίνεται, ενώ στη σύσκεψη συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης, καθώς και ιδιοκτήτες τουριστικών πρακτορείων και επιχειρήσεων ενοικίασης αυτοκινήτων.

Από τη σύσκεψη στο Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου

Νέα σελίδα

Όλα αυτά, ενώ φαίνεται πως ανοίγει μια νέα σελίδα στον τουρισμό από την Τουρκία, όπως προκύπτει και από το ταξίδι αντιπροσωπείας από τη Λέσβο στη Σμύρνη την προηγούμενη εβδομάδα, με επικεφαλής τον κ. Κύτελη. Τον Δήμαρχο συνόδευαν ο πρόεδρος του Πλωμαρίου Γιάννης Ξανθούλης, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κουνέλης, οι Δημήτρης Βαρβαγιάννης και Γιάννης Άνεμος καθώς και από πλευράς αντιπολίτευσης η Εριφύλη Χιωτέλλη και η Μαρία Ζερβού, ενώ μαζί τους βρέθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Γιάννης Μουτζούρης.

Στις επαφές, που πραγματοποιήθηκαν με τον Δήμαρχο Σμύρνης Tunç Soyer εγκαινιάστηκε ένα πλαίσιο επικοινωνίας, συναντίληψης και συνεργασίας προς όφελος των δύο λαών του Αιγαίου. Πέραν της ενημέρωσης για το ξεκίνημα των δρομολογίων του καταμαράν ιδιοκτησίας του Δήμου Σμύρνης και της επιδίωξης της ελληνικής πλευράς να ενταχθεί σε δρομολόγιο και το Πλωμάρι, βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν και η διεκδίκηση η Μυτιλήνη να αποτελέσει ενδιάμεσο σταθμό του δρομολογίου που θα εκτελεί η Levante Ferries και θα συνδέει τη Σμύρνη με το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Όσον αφορά το πρώτο ταξίδι του καταμαράν του Δήμου Σμύρνης, αυτό αναχώρησε χθες το απόγευμα, και θα επανέλθει την Παρασκευή 17 Ιουνίου μεταφέροντας Τούρκους τουρίστες, θα παραμείνει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το Σάββατο 18 Ιουνίου ώστε να παραλάβει την Κυριακή τους Τούρκους και να αποπλεύσει για τη Σμύρνη. Υπό κανονικές συνθήκες, από τον Ιούλιο εκτός απροόπτου, τα δρομολόγια θα είναι δύο, κάθε Παρασκευή θα φέρνει επιβάτες από Σμύρνη και θα παραλαμβάνει επιβάτες από τη Λέσβο αναχωρώντας για Σμύρνη και το ίδιο θα γίνεται και την Κυριακή, αν και σύμφωνα με τον κεντρικό πράκτορα Fatih Avdan μένουν πολλά να διευθετηθούν εντός του Ιουνίου. 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις