Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Δωρεάν μαστογραφίες χωρίς… μαστογραφίες

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου ενημερώνει από χθες τις γυναίκες για τη δυνατότητα δωρεάν μαστογραφιών, ενώ τέτοιες δεν υπάρχουν στον τόπο μας

Φιλότιμη η προσπάθεια των εργαζομένων των Κέντρων Υγείας της Λέσβου να ενημερώνουν από χθες τις γυναίκες που έσπευδαν στις μονάδες για λόγους υγείας ή για άλλες συναλλαγές για το πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του μαστού «Φώφη Γεννηματά», που υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα προβλέποντας δωρεάν μαστογραφίες για όλες τις γυναίκες σε δημόσιες δομές και ιδιωτικά κέντρα. Στη Μυτιλήνη  η ενημέρωση ξεκίνησε χθες το πρωί στην μονάδα της Επάνω Σκάλας και θα συνεχιστεί και σήμερα, μπροστά στην Εθνική Τράπεζα, στο κέντρο της Ερμού στις 11:30 το πρωί. 

Από την καμπάνια ενημέρωσης στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης

Ωστόσο παρά το χρόνο που αναλώνει το προσωπικό για να ενημερώνει τις γυναίκες καμία ουσιαστική παρέμβαση δεν υπάρχει από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στη Λέσβο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, καθώς ο μόνος δωρεάν μαστογράφος που διατίθεται σήμερα για όλο το γυναικείο πληθυσμό στη Λέσβο είναι του νοσοκομείου, για τον οποίο υπάρχει πολύμηνη αναμονή και αυτό είναι λογικό αφού είναι ένα μηχάνημα για όλες τις γυναίκες. Με αυτά τα δεδομένα όποια γυναίκα θέλει να κάνει δωρεάν μαστογραφία μέσω του προγράμματος ή θα πρέπει να περιμένει για μήνες για μαστογραφία στο Βοστάνειο ή μπορεί να πάρει παραπεμπτικό για ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο ή δημόσια δομή των Αθηνών! 

Σημειωτέον πως αν η εξέταση της μαστογραφίας κριθεί αναγκαία για μια γυναίκα προκειμένου να την κάνει δωρεάν στην Αθήνα ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει και τα έξοδα μετακίνησης, αλλά αυτό περισσότερο με οξύμωρο σχήμα μοιάζει, καθώς σήμερα μια μαστογραφία στη Λέσβο σε ιδιωτικό κέντρο – καθώς δεν υπάρχει κανένα συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ – γίνεται με 90 ευρώ.

Τραγέλαφος

Κάτω από αυτές τις εξελίξεις γίνεται σαφές ότι η τοπική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τραγέλαφο. Από τη μια να την ενημερώνουν για το περιβόητο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» για δωρεάν μαστογραφίες και από την άλλη να μην υπάρχει δωρεάν μαστογράφος στη Λέσβο παρά μόνο του νοσοκομείου με την πολύμηνη αναμονή. Ενώ ένας δεύτερος μαστογράφος ο οποίος βρίσκεται στο Κέντρο Υγείας Μυτιλήνης και προσέφερε μέχρι πρότινος σημαντική υπηρεσία, τώρα πλέον βρίσκεται παροπλισμένος καθώς δεν υπάρχει στη μονάδα ακτινολόγος μετά την παραίτηση της γιατρού που κάλυπτε αυτόν τον κρίσιμο τομέα, η οποία δεν έχει αντικατασταθεί. 

Η όλη καμπάνια εκπορεύεται από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια Πειραιώς και Αιγαίου για τις περιοχές αρμοδιότητάς της, ωστόσο στη Λέσβο δεν υπάρχει αντίκρισμα. Το ίδιο πρόγραμμα περιλαμβάνει και δωρεάν υπέρηχο και κλινική εξέταση μαστών, μόνο όμως στην περίπτωση ευρήματος που να απεικονίζεται στη μαστογραφία. Για να γίνει όμως η μαστογραφία οι γυναίκες στη Λέσβο θα πρέπει να πληρώσουν 90 ευρώ και υπ’ αυτήν την έννοια το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» είναι… χωρίς πρόγραμμα.

Όσο το κράτος συνεχίζει να παρέχει δωρεάν μαστογραφίες στις γυναίκες χωρίς το δωρεάν, και εδώ προκύπτει ένα μείζον ζήτημα καθώς το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» χρηματοδοτείται αλλά η Λέσβος δεν παίρνει το μερίδιο που δικαιούται, οι συλλογικοί φορείς του τόπου μας συνεχίζουν μέχρι το τέλος του μήνα τις δράσεις τους για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.  

Η συμμετοχή του κόσμου είναι αρκετά μεγάλη, γεγονός που δείχνει την ευαισθητοποίηση των κατοίκων του νησιού για το συγκεκριμένο ζήτημα, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος. Σε όλες τις δράσεις τονίζεται η ανάγκη για πρόληψη και τακτικό έλεγχο. Μικροί και μεγάλοι δίνουν το παρών σε όλες τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια των δράσεων για τον μήνα Οκτώβρη, που θεωρείται ως ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. 

Περίπατος στην Καλλονή

Ο περίπατος στην Καλλονή από την Ροζ Δύναμη

Περίπατος πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά από την ομάδα «Ροζ Δύναμη» στην Καλλονή, την Κυριακή, στις 10 και μισή το πρωί, με τη συμμετοχή γυναικών από την Καλλονή και τα γύρω χωριά. Η εκκίνηση δόθηκε στο Θεματικό Πάρκο Βασιλειάδη. Γυναίκες από όλες τις ηλικίες με ροζ κορδελάκια και ροζ μπαλόνια περπάτησαν για καλό σκοπό. Ο συγκεκριμένος περίπατος πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. 

Η πρόεδρος της ομάδας Ροζ Δύναμη, Αληθινή Καποδίστρια, ανέφερε στην εφημερίδα μας: «Ήταν ο δεύτερος περίπατος που πραγματοποιήσαμε ο οποίος είχε μεγάλη προσέλευση και είμαστε πολύ χαρούμενες γι’ αυτό. Ο κόσμος το χάρηκε πολύ. Καταφέραμε να φέρουμε τον κόσμο κοντά μας. Έχουμε ακόμα μια μεγάλη δράση μέσα στην εβδομάδα. Είμαστε πολύ χαρούμενες για την δράση μας. Ο περίπατος ήταν συμβολικός. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε και για να περάσουμε το μήνυμα για την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού».

Ενημερωτικά φυλλάδια 

Ενημερωτικά φυλλάδια από το Σύλλογο Καρκινοπαθών

Φυλλάδια για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τον καρκίνο του μαστού μοίρασαν εθελοντές και φίλοι του Συλλόγου Καρκινοπαθών Λέσβου, την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, μπροστά από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Ερμού. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί την δεύτερη που πραγματοποιεί ο σύλλογος μέσα στην εβδομάδα, στο πλαίσιο των δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού

Κατά την διάρκεια της δράσης έγινε διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων αλλά και συζήτηση με τους περαστικούς σχετικά με τις δράσεις του Συλλόγου Καρκινοπαθών αλλά και για την ανάγκη πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Τονίστηκε η ανάγκη για τακτικές εξετάσεις στέλνοντας το μήνυμα ότι ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ανίκητος, αφού αν ανιχνευτεί σε πρώιμο στάδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Στην δράση συμμετείχαν επίσης σπουδαστές και σπουδάστριες του ΔΙΕΚ Γενικού Νοσοκομείου Μυτιλήνης,  καθώς και κοινωνικές λειτουργοί και προσωπικό της 1ης Τοπικής Μονάδας Υγείας  Λέσβου. Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών ευχαρίστησε όλους τους εθελοντές και τις εθελόντριες που συμμετείχαν στην δράση ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. 

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img