Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

«Δωρεάν θέσεις για όλα τα παιδιά»


  • Τον Ιούνιο η υποβολή αιτήσεων στο νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για βρέφη και νήπια

Την κάλυψη όλων των θέσεων των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών μέσω του επιδοτούμενου προγράμματος θα επιδιώξει η νέα Διοίκηση του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Νίκος Σπανός. Οι αιτήσεις των γονέων για την ένταξη των παιδιών τους στο πρόγραμμα προκειμένου να απαλλαγούν από την υποχρέωση καταβολής τροφείων στους Παιδικούς και Βρεφονηπιακούς Σταθμούς θα υποβληθούν τον Ιούνιο και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου θα ζητήσει από την πλευρά του αυξημένη επιδότηση για την επόμενη σχολική περίοδο, που συνεπάγεται και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Όπως είναι γνωστό, στη Λέσβο λειτουργούν 18 Βρεφικοί, Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί στους οποίους φιλοξενούνται συνολικά 360 παιδιά, εκ των οποίων 250 έχουν ενταχθεί στο επιδοτούμενο πρόγραμμα “Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής”. Από τους 18 Σταθμούς, στους πέντε έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους προκειμένου να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις λειτουργικότητας, έξι από τους Σταθμούς έχουν δημοπρατηθεί, ενώ έχει δρομολογηθεί η εκπόνηση μελετών από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης και για τους υπόλοιπους Σταθμούς. Ο Β’ Παιδικός Σταθμός αυτή τη στιγμή συστεγάζεται με τον Α΄ Βρεφονηπιακό Σταθμό, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης του κτιρίου του Κατσάνειου για τη στέγασή του. 

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ο Σύνδεσμος προχώρησε στην πρόσληψη 24 ατόμων διάφορων ειδικοτήτων για τη στελέχωση του συνόλου των Παιδικών, Βρεφικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών με αποτέλεσμα την ικανοποίηση του συνόλου των αιτήσεων που είχε δεχθεί στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Εν αναμονή του νέου προγράμματος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου τόνισε ότι «δική μας επιδίωξη είναι να επιδοτηθούν όλες οι θέσεις που έχουμε στους Παιδικούς Σταθμούς ώστε να απαλλαγούν όλες οι οικογένειες από την οικονομική επιβάρυνση των τροφείων. Ήδη, φέτος, αυτό έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και ευελπιστώ ότι οι επιδοτούμενες θέσεις θα αυξηθούν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ταυτόχρονα βέβαια φροντίζουμε για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, ώστε να μην μένει εκτός δομών κανένα βρέφος ή νήπιο εργαζόμενων ή και άνεργων γονέων που προσπαθούν να βρουν μια δουλειά».

 

Το πρόγραμμα

 

Το πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης αφορά μητέρες που εργάζονται στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, καθώς και άνεργες και κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες αιτήσεις. Η παρακολούθηση των προγραμμάτων αφορά στις παρακάτω κατηγορίες δομών:

-Βρεφικούς, Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς – Βρέφη από 2 μηνών έως 2,5 ετών και προνήπια από 2,5 έως 4 ετών

– Βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας (Β.Σ.Ο.Φ) – Βρέφη από 8 μηνών έως 2,5 ετών, προνήπια από 2,5 έως 4 ετών και προνήπια με αναπηρία από 2,5 έως 6,5 ετών.

– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.) – Παιδιά από 5 έως 12 ετών και παιδιά με ελαφράς μορφής κινητικά ή αισθητηριακά προβλήματα

– Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Ατόμων με Αναπηρία (Κ.Δ.Α.Π. Α.μεΑ.) – Παιδιά με αναπηρία, έφηβοι και άτομα, με κάθε είδους κινητική, νοητική, αναπτυξιακή ή αισθητηριακή αναπηρία.

Δικαιούχοι είναι:

– Μητέρες βρεφών, νηπίων και παιδιών, καθώς και μητέρες νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία

– Άτομα (γυναίκες και άντρες) στα οποία έχει παραχωρηθεί με δικαστική απόφαση η επιμέλεια των παιδιών ή και άνδρες που βρίσκονται σε χηρεία

– Άτομα (γυναίκες και άνδρες), τα οποία έχουν οριστεί δικαστικοί συμπαραστάτες ή ασκούν επιμέλεια του συμπαραστατούμενου με δικαστική απόφαση και επιθυμούν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε δομές παροχής φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων, παιδιών, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, ώστε να διασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία, μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, καθώς και η ισότιμη πρόσβαση των ευπαθών ομάδων σε ποιοτικές κοινωνικές υπηρεσίες.

Αιτήσεις υποβάλλουν οι εργαζόμενες στην Ελλάδα που είναι μισθωτές πλήρους ή μερικής απασχόλησης, αορίστου ή ορισμένου χρόνου ή αυτοαπασχολούμενες ή εργόσημο ή άλλες μορφές ευέλικτης απασχόλησης και οι άνεργες μητέρες οι οποίες διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ ή άλλο ισοδύναμο έγγραφο.

Βασική προϋπόθεση για την συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι να έχει εκκαθαριστεί η φορολογική δήλωση του ατόμου που θα υποβάλλει την αίτηση. Κριτήρια επιλογής είναι η οικογενειακή, οικονομική κατάσταση (οικογενειακό εισόδημα) και η κατάσταση απασχόλησης. Αν οι ίδιοι ή τα παιδιά είναι άτομα με αναπηρία άνω του 67%, δικαιούνται την ενίσχυση χωρίς οικονομικά κριτήρια.

Δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν τα παιδιά οικογενειών με τα εξής εισοδήματα:

-Μέχρι και 27.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν έως 2 παιδιά

– Μέχρι και 30.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 3 παιδιά

– Μέχρι και 33.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν 4 παιδιά

– Μέχρι και 36.000 ευρώ σε ετήσια βάση είναι για όσους έχουν από 5 παιδιά και άνω.

Οι αιτήσεις και τα δικαιολογητικά συμμετοχής κατατίθενται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ ΑΕ, www.eetaa.gr – paidikoi.eetaa.gr. Για τον λόγο αυτό απαιτούνται οι προσωπικοί κωδικοί πρόσβασης στο Taxisnet, στοιχεία επικοινωνίας, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, δικαιολογητικά απασχόλησης, ανεργίας και αναπηρίας, αν υπάρχει.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img