Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

Δωρεάν ξανά το πάρκινγκ στο λιμάνι;

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Η κατάργηση του μέτρου αποτελεί προεκλογική δέσμευση της νέας Δημοτικής Αρχής, που θα αναλάβει τα ηνία του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου από τον Ιανουάριο

Η επανεξέταση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης, με σκοπό την κατάργησή του, θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα εξετάσει η Δημοτική Αρχή του Παναγιώτη Χριστόφα και η νέα Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου που θα προκύψει τον Ιανουάριο. Ο κ. Χριστόφας είχε δεσμευτεί προεκλογικά ότι θα καταργήσει το μέτρο και θα επαναφέρει την δωρεάν στάθμευση στον συγκεκριμένο χώρο, δεδομένου ότι η πλειονότητα των πολιτών είχε αντιδράσει όταν πάρθηκε η σχετική απόφαση από την απερχόμενη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου. Επομένως, ήρθε η ώρα το σοβαρό αυτό ζήτημα, που απασχολεί τους οδηγούς και δη τους εργαζομένους σε επιχειρήσεις και Υπηρεσίες πέριξ του λιμανιού, να τεθεί επί τάπητος, μαζί με την συνολική λειτουργία του λιμανιού, όπως προβλέπεται στο master plan που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη χρονιά.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης στο λιμάνι της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα σε όλο τον χώρο μπροστά από το (ετοιμόρροπο) Κολυμβητήριο, για περίπου 130 θέσεις, είχε ληφθεί το καλοκαίρι του 2020 και είχε προκαλέσει από την πρώτη στιγμή έντονες αντιδράσεις τόσο από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όσο και από πολίτες οι οποίοι στάθμευσαν εκεί τα οχήματά τους ελεύθερα, χωρίς καμία χρέωση, όλα τα προηγούμενα χρόνια. Πόσο μάλλον, όταν η πρωτεύουσα της Λέσβου στερείται πάρκινγκ σε όλο το κέντρο και αυτό είναι ένα πρόβλημα που συζητείται εδώ και δεκαετίες χωρίς να έχει βρεθεί λύση μέχρι σήμερα, αν και επί δημαρχίας, Νάσου Γιακαλή, με αρμόδιο Αντιδήμαρχο τον Παντελή Πατερέλλη είχε ληφθεί απόφαση για την δημιουργία τεσσάρων περιφερειακών πάρκινγκ, που όμως δεν εφαρμόστηκε ποτέ. 

«Είχαμε έσοδα»

Τα τελευταία 3 χρόνια το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης εφαρμόζεται από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι με κάρτες, το κόστος των οποίων ξεκινά από 1 ευρώ για την μία ώρα στάθμευσης, 1,50 ευρώ για τις δύο ώρες, 25 ευρώ για μια εβδομάδα, ενώ 48 ευρώ είναι το κόστος της μηνιαίας κάρτας. Όπως αποδείχθηκε αυτά τα χρόνια από τον αριθμό των παρκαρισμένων οχημάτων σε καθημερινή βάση στο λιμάνι, η πλειονότητα των πολιτών “γύρισε την πλάτη” στο μέτρο, μη έχοντας την οικονομική δυνατότητα να πληρώνει για στάθμευση τα παραπάνω ποσά, αν και ο απερχόμενος Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Κώστας Παπαδόπουλος, υποστηρίζει ότι το μέτρο απέφερε έσοδα στα ταμεία του Οργανισμού και έβαλε σε τάξη την λειτουργία του χώρου μπροστά από το Κολυμβητήριο. 

«Εφαρμόσαμε αυτό το μέτρο παρά τις αντιδράσεις για να νοικοκυρευτεί η κατάσταση στο λιμάνι και να μην υπάρχουν παρκαρισμένα οχήματα για εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια στον κεντρικό αυτό χώρο, στερώντας από τους υπόλοιπους οδηγούς μια θέση στάθμευσης. Από τα στοιχεία που έχουμε, το μέτρο απέδωσε αφού είχαμε έσοδα περίπου 100.000 ευρώ τον χρόνο. Επομένως, ο κόσμος ανταποκρίθηκε και εξυπηρετήθηκε με το σύστημα αυτό που εφαρμόζεται σε πολλές πόλεις», τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παράταση για τις δωρεάν θέσεις

Στην τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Λιμενικού Ταμείου συζητήθηκε το θέμα της παράτασης της διάθεσης 40 θέσεων δωρεάν για την στάθμευση οχημάτων επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της ανάπλασης της Προκυμαίας, που στερεί θέσεις στάθμευσης επί της Κουντουριώτη. Η παράταση θα ισχύσει έως και τις 31 Ιανουαρίου, αν και το έργο της ανάπλασης θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμη με τους ρυθμούς που εκτελείται μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για την θέση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου θα προταθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή ο εκλεγμένος Δημοτικός Σύμβουλος, Παναγιώτης Τακτικός, ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί αυτό το θέμα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της νέας Διοίκησης από τους Δήμους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου, καθώς και από τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Π. Χριστόφας, «όπως είχα δεσμευτεί και προεκλογικά, αυτό το θέμα είναι σημαντικό για την λειτουργία της πόλης και την εξυπηρέτηση των ντόπιων και των επισκεπτών, οπότε θα πρέπει να το εξετάσουμε συνολικά, από την αρχή και σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Θα πρέπει να δούμε τις αποφάσεις που είχε λάβει η απερχόμενη Διοίκηση και να ακολουθήσουμε τις διαδικασίες που προβλέπονται ώστε να υπάρχουν ελεύθερες θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της πόλης».

spot_img

More articles