Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δουλειές με σίγουρο μέλλον

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

 

  • Με 16 νέους σπουδαστές ξεκίνησε φέτος η νέα περίοδος στη Γαλακτοκομική Σχολή του ΟΑΕΔ, η οποία δεν λειτούργησε πέρυσι ελλείψει σπουδαστών
  • Παρά τα σημαντικά εφόδια, τα επιδόματα και τις ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης, μέχρι τώρα η Σχολή δεν έχει αξιοποιηθεί από νέους των γύρω νησιών

Ανάρπαστοι από τα τυροκομεία της Λέσβου γίνονται οι νέοι σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (μέχρι πρότινος ΟΑΕΔ) που λειτουργεί στη Λέσβο, καθώς η Σχολή αδυνατεί να ανταποκριθεί στον αριθμό που ζητούν να απασχολήσουν για πρακτική εξάσκηση οι μονάδες που δραστηριοποιούνται για την παραγωγή τυριών στον τόπο μας.

Δύο χρόνια μετά την ίδρυσή της, το 2020, η Σχολή Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας του ΟΑΕΔ (Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης) που είναι η δεύτερη στην Ελλάδα από τον Οργανισμό μετά το Κιλκίς, ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον, καθώς η τυροκομία της Λέσβου παρουσιάζει ανοδική πορεία και ιδιαίτερα εν όψει της δραστηριοποίησης της εταιρείας Όλυμπος με δικό της εργοστάσιο στην Αγία Παρασκευή, στο άμεσο μέλλον, κάτι που θα «ανοίξει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι», μια και ουσιαστικά θα δημιουργηθούν κίνητρα για την αύξηση της παραγωγής γάλακτος στο νησί μας.Ωστόσο η Σχολή Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας στα 2 χρόνια της δραστηριοποίησής της – και αυτό εν πολλοίς οφείλεται στην υγειονομική κρίση με τον κορονοϊό – δεν μπόρεσε να προσελκύσει νέους σπουδαστές από άλλες περιοχές της  χώρας μας ή και τα γύρω νησιά. Το τελευταίο παρά το γεγονός ότι η διεύθυνση των Σχολών υπό τον Αθανάσιο Ιατρίδη κατέβαλε και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προβολή της Σχολής.

Το πρώτο έτος (2020) όταν ιδρύθηκε η Σχολή είχαν εγγραφεί 12 νέοι σπουδαστές. Ωστόσο μόνο οι 4 ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους παίρνοντας το πτυχίο τους, καθώς τα μέτρα για την πανδημία και η ανησυχία που τροφοδοτούσαν τα απανωτά λοκντάουν άλλαξαν τα δεδομένα. Το δεύτερο έτος της Σχολής, δηλαδή πέρυσι, ήταν το χειρότερο, καθώς δεν λειτούργησε και αυτό δεν είναι ευρέως γνωστό στην τοπική κοινωνία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι εγγραφές ήταν λιγότερες από 10 και προκειμένου να λειτουργήσει η Σχολή Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας  θα πρέπει να έχει από  10 φοιτητές και άνω. Φέτος τρίτη χρονιά έχουν εγγραφεί νεοεισερχόμενοι 16 σπουδαστές, οι οποίοι ολοκληρώνοντας τη διετία θα πάρουν το πτυχίο του τυροκόμου ώστε να μπορούν να απασχοληθούν στα τυροκομεία του τόπου μας ή εκτός ή σε μονάδες παρασκευής γιαούρτης. Ενδεχομένως, δε, κάποιοι από αυτούς να δραστηριοποιηθούν και με δικές τους μικρές μονάδες ή σε συνεργατικά σχήματα.

Οι απόφοιτοι της Σχολής του ΟΑΕΔ αναμένεται να απορροφηθούν άμεσα από τα τυροκομεία του τόπου μας, καθώς το συγκεκριμένο επάγγελμα με τα έως τώρα δεδομένα δεν έχει ανεργία.  Όπως μας λέει ο διευθυντής των Σχολών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ) Αθανάσιος Ιατρίδης «πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον από τις τυροκομικές μονάδες της Λέσβου για να απορροφήσουν σπουδαστές μας για την πρακτική τους εξάσκηση, καθώς έχουμε αιτήματα από κάθε μονάδα για 4-5 άτομα, ανάλογα με τις ανάγκες της καθεμιάς. Δυστυχώς δεν μπορούμε να καλύψουμε τα αιτήματα καθώς για όλες τις μονάδες που λειτουργούν στη Λέσβο έπρεπε να έχουμε τουλάχιστον 30 σπουδαστές για να τους κατανείμουμε. Εδώ θέλω να διευκρινίσω με την ευκαιρία που μου δίνεται ότι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης επιδοτεί την πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών μας στα τυροκομεία, οι οποίοι έχουν εισόδημα ενώ ακόμα σπουδάζουν. Καταγράφουμε τα αιτήματα των τυροκομικών επιχειρήσεων, δυστυχώς όμως δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε καθώς ζητούν περισσότερους σπουδαστές για πρακτική εξάσκηση από αυτούς που βρίσκονται στη σχολή μας», είπε ο διευθυντής.

Ο κ. Ιατρίδης εξήγησε ότι από πλευράς Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΟΑΕΔ) γίνονται προσπάθειες για την προβολή της Σχολής με στόχο να προσελκύσει νέους από άλλες περιοχές της Ελλάδας, αυτό όμως μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί. Κι όμως η Σχολή του ΟΑΕΔ αποτελεί μία ιδιαίτερη εναλλακτική πρόταση για τους σπουδαστές, κυρίως των νησιών σε πρώτη φάση, οι οποίοι στο σύνολό τους σχεδόν όσοι θέλουν να γίνουν τυροκόμοι ταξιδεύουν στα Ιωάννινα, όπου βρίσκεται η Γαλακτοκομική Σχολή που έχει μεγάλη παράδοση και τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε Δημόσιο ΙΕΚ, συγκεντρώνοντας σπουδαστές από όλη την Ελλάδα. 

Και μπορεί πράγματι από την Ήπειρο μέχρι τη Θεσσαλία να βρίσκεται η Μέκκα της τυροκομίας για την Ελλάδα, ωστόσο η Λέσβος δεν έχει να ζηλέψει ούτε από παραγωγή γάλακτος (καθώς το νησί μας βρίσκεται στην τρίτη θέση της χώρας), ούτε από ονομαστά τυροκομικά προϊόντα (αφού είμαστε το πρώτο νησί που παράγει φέτα και το μικροκλίμα της νησιωτικής Ελλάδας που τροφοδοτείται και από την αλμύρα της θάλασσας, είναι αυτό που δίνει τα ξεχωριστά εκείνα γευστικά χαρακτηριστικά και την ποιότητα). 

Εκτός από τη φέτα σε αυτόν εδώ τον τόπο παράγεται το ξακουστό λαδοτύρι για το οποίο είχε μιλήσει με ενθουσιασμό ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ακόμα και ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όταν το είχε δοκιμάσει. Πέραν φυσικά όλων των άλλων παραδοσιακών τυριών που παράγονται στον τόπο μας και της ποιότητας του γάλακτος και δεν είναι τυχαίο ότι το λεσβιακό γάλα το απορροφούν κατά καιρούς και εταιρείες εκτός Λέσβου, μία από τις μεγαλύτερες, η Όλυμπος, βάζει πλώρη για μεγάλο εργοστάσιο στην Αγία Παρασκευή, όπως αποκάλυψαν σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τους πρόσφατα τα Νέα της Λέσβου.

Και αυτό είναι που μπορεί να δώσει ιδιαίτερη δυναμική στη Γαλακτοκομική Σχολή της Λέσβου, καθώς ιδιαίτερα οι νέοι από τα νησιά μας που θέλουν να ασχοληθούν με την τυροκομία έχουν διέξοδο σπουδών κυριολεκτικά στην πόρτα τους! Αυτό που φαίνεται είναι ότι η προσπάθεια που κάνει ο διευθυντής των σχολών του ΟΑΕΔ είναι μεν σημαντική, αλλά θα πρέπει να υποστηριχθεί από όλους τους τοπικούς φορείς, ώστε η Λέσβος να προβάλει συντονισμένα σε άλλες περιοχές της Ελλάδας με έμφαση στη νησιωτική χώρα, τη λειτουργία της νέας Σχολής Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας, με στόχο την προσέλκυση σπουδαστών τουλάχιστον από τις γειτονικές περιοχές σε πρώτη φάση.

Παρότι η ίδρυση της Σχολής αποτελεί κατάκτηση για τον τόπο μας τα δύο χρόνια που μεσολάβησαν ίσως και λόγω του κορονοϊού, η ύπαρξη αυτού του σημαντικού εργαλείου για την περιοχή μας πέρασε σε δεύτερη μοίρα, αν όχι και ξεχάστηκε από τους φορείς. Και αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα που φαίνεται ότι η χώρα και ο τόπος αφήνουν τη μεγάλη φουρτούνα του κορονοϊού πίσω τους, καθώς η παρουσία της Σχολής Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της τυροκομικής δραστηριότητας στη Λέσβο, πρέπει και μπορεί να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο και για την προσέλκυση νέων ανθρώπων στον πρωτογενή τομέα και για τον τουρισμό μέσω αγροτουρισμού.

 

Επιδόματα στέγασης-σίτισης

Να σημειωθεί ότι η Γαλακτοκομική Σχολή του ΟΑΕΔ παρέχει πλήρη κάλυψη στους σπουδαστές της χορηγώντας για τη στέγασή τους επίδομα 240 ευρώ το μήνα (και επίδομα σίτισης 6,30 ευρώ για κάθε ημέρα παρουσίας στο Σχολείο), αν και ούτως ή άλλως στην Αγία Παρασκευή η Κοινότητα έχει διαθέσει 9 διαμερίσματα για τη φιλοξενία των νέων.  Υπενθυμίζουμε ότι η Σχολή Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας τόσο στο θεωρητικό όσο και το πρακτικό μέρος των σπουδών βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή, μία περιοχή με πλούσια κτηνοτροφική και τυροκομική παράδοση όπου οι νέοι έχουν την ευκαιρία μέσα σε 2 χρόνια να μυηθούν στα μυστικά της παρασκευής ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων και όχι μόνο, αντλώντας ταυτόχρονα και τα πρώτα έσοδά τους μέσα από την πρακτική τους άσκηση.  Οι σπουδαστές κατά την πρακτική τους εξάσκηση επιδοτούνται με το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη τον οποίο επιδοτεί κατά 75% ο ΟΑΕΔ και κατά 25% ο επιχειρηματίας που τους απασχολεί. Το ημερομίσθιο για κάθε ημέρα πρακτικής άσκησης είναι καθαρά 23,64 ευρώ εκ των οποίων τα 16,54 ευρώ επιδοτούνται απο τον ΟΑΕΔ. 

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι αριθμοί των νέων που αποφοιτούν δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες στην τοπική τυροκομία, καθώς όπως παρατηρεί και ο διευθυντής των σχολών του πρώην ΟΑΕΔ κ. Ιατρίδης  «υπάρχει ενδιαφέρον από τις τυροκομικές επιχειρήσεις και αυτό φαίνεται από τα αιτήματα στη Σχολή μας, τα οποία αδυνατούμε να καλύψουμε από τον υφιστάμενο αριθμό των σπουδαστών. Είναι καιρός η Σχολή Γαλακτοκομίας και Τυροκομίας να γίνει επιλογή περισσότερων νέων, καθώς κατά την άποψή μας εκτός από τα εφόδια στους σπουδαστές της για την παραγωγή καλών τυριών, θεωρούμε ότι παρέχει την ευκαιρία της άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης για τους νέους των χωριών μας και όχι μόνο».

 

spot_img

More articles

spot_img